Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Szállodai séf tanítja főzni a vak Szabolcsot

A szegedi Art Hotel konyhája lesz a kisteleki Kurucsai Szabolcs gyakorlati képzőhelye.
A vak fiatalemberről megírtuk, hogy ettől a tanévtől szakácsnak tanul a Hansági Ferenc szakiskolában, de szerződést csak akkor köt vele az intézmény, ha szeptember végéig sikerül gyakorlati helyet találnia, ahol 384 órát dolgozhat (2017. szeptember 20.: Vakon tanulja a szakácsszakmát a Hanságiban Szabi). Cikkünk megjelenése után az Art Hotelből keresték meg Szabolcsot. – Goda Gábor konyhafőnök vállalta, hogy tanít engem. Az első napon azt hallottam, „Szabolcs, neked van két kezed, lábad, ízlelésed, én leszek a szemed". Ez nagyon jólesett, hálás vagyok érte – újságolta Szabolcs.

– Segíteni fogok megtalálni az útját a konyhában, és ezt azért vállaltam, mert nekem is kihívás – mondta lapunknak Goda Gábor. – Ebből tanulni fogok én is, hiszen ki kell dolgoznunk a közös munka menetrendjét, annak a módszerét, hogyan tudja ő ellenőrizni hallásával, szaglásával, tapintásával azt, amit én a látásommal. Nem recepteket fogok neki tanítani, hanem technológiát: pirítunk, párolunk, konfitálunk, gőzölünk. A kreatív emberekre jellemző a konyhában, hogy nagyon jó ötleteik vannak, de ha nincs technológiai tudásuk, nem az kerül a tányérra, amit elképzeltek. Azt szeretném, hogy ha Szabolcs majd kitalál egy ételt, azt pont olyannak tudja elkészíteni, ahogyan megszületett a fejében.

A hotelben megszervezték, hol lesz Szabolcs vakvezető kutyája, Elvis, amíg ő dolgozik. Megkérdezték tőle, mire van szüksége a munkához, és amikor kiderült, a mennyiségeket beszélő mérlegen mérik ki a vakok, a hotel gondoskodott egy ilyen készülék beszerzéséről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszaladt a kutya az utcára, felfüggesztettet kapott a deszki pár

Kiszaladt a kutya az utcára, felfüggesztettet kapott a deszki pár
Az ítélet indoklásában elhangzott: sokan nem gondolnak bele, mivel járhat, ha egy kutya az utcára… Tovább olvasom