Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Szalmonella mérgezett a szegedi táborban

Szeged - Az egyik szegedi iskola táborában 17 gyerek betegedett meg a múlt héten, feltehetően szalmonella mérgezés miatt.
Tegnap este az MTV Híradója arról számolt be, hogy az egyik szegedi általános iskola táborából több gyerek is kórházba került szalmonella mérgezéssel. Úgy tudjuk, egy domaszéki kifőzde szállította az iskola angol táborába az ebédet, amitől a gyerekek megbetegedhettek. Többen magas lázzal, hasmenéssel, hányással fordultak orvoshoz – nem csak a tábor lakói.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervezete – korábban ÁNTSZ – későbbre ígért tájékoztatást.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. DJ 2012. június 28. 14:10
  „Zora 001-nek válaszolva-Aki rendesen evett a keddi ebédből azok nagy része beteg lett, bár a tünetek valóban eltérnek.Aki válogatós,és ide-oda taszigálta az ebédet,az nem lett olyan súlyosan beteg,csak fájlalta a hasát.Aki evett belőle,ahogy mugli írta lehet,hogy csak hordozó,és majd később fog kibukni a betegség.
  Nem csak az iskola vezetősége nem mond semmiit,de még egy szóvivője sincs az iskolának,aki azt mondaná,hogy elnézést kér a történtekért,de mivel nyári szünet van,nincsenek bent a kollégák,vezetők,de elnézést kérünk és majd szeptemberben orvosoljuk a kérdést és visszatérünk rá.azt gondolnám,hogy a tábornak is volt egy főszervezője.Inkább olyan érzésem volt,hogy annak próbálnak utánajárni ki is robbantotta ki a balhét,pedig,ha egy gyerek bejutott a gyerekklinikára,onnantól kezdve a klinika hivatalból bejelentést kellett tegyen az ÁNTSZ-nek.
  Engem az lepett meg a legjobban,hogy az Újságcikkekre sem reagált senki az iskolából.
  Én azokat a gyerekeket sajnálom,akik a nyarukat azzal kezdték,hogy kórházba kerültek,a szülő meg ott volt mellette és nem tudott segíteni a gyerekén.
  Én azon is mélységesen fel vagyok háborodva,hogy a Nagyi kifőzdéje a saját teljes felelősségét az iskolára akarja áthárítani,holott azt hiszem egyik is, másik is hibázott. Azt még egy laikus is tudja,hogy nyáron 35 fokban tejre,tojásra,tejszínre és az azt tartalmazó ételekre fokozottan kell ügyelni,vagy ha lehet,elfelejteni őket,és főzni mást.Ráadásul,ahogy hallottam más szülőktől, nem is voltak ezek az ételek annyival jobbak,hogy előnyben kellett volna részesíteni a kifőzdét a Sulihost-al szemben.Lehet,hogy olcsóbb volt? De mint tudjuk olcsó húsnak híg a leve.Hát mindenesetre tanulságot bőven le lehet az ügyből szűrni.
  Az viszont tagadhatatlan,hogy az iskola ezt a problémát teljesen elbagatelizálta. Annak meg külön kell örülni zora,hogy nem minden gyerek lett beteg.Az biztos,hogy aki átesett egy ilyenen az tudja,mit jelent,a 4 óránkénti lázcsillapítás,hűtőfürdő,daedalon tabletta hányás csillapításra,egy csomó átalvatlan éjszaka ,mind egy néhány gondatlan ember miatt. És a költségeket tényleg nem is számítva.Az is tény,hogy a gyerekek állapota az első,de azért nagyon kíváncsi leszek,hogy zárja le az iskola az ügyet a szülők megelégedésére.”
 • 26. mugli 2012. június 28. 08:02
  „Nagyon sajnálom a lebetegedett gyerekeket és a szüleiket, és mielőbbi felépülést kívánok!
  Elképesztő, hogy ebben az országban mindent meg lehet csinálni következmények nélkül, senki nem képes felállni és legalább elnézést kérni, a kompenzációról (tábor díja stb.) ne is beszéljünk. Megdöbbentő, hogy az iskola vezetősége sem mond két mondatot sem, ennél azért többet várna az ember. Tudom, nem az igazgatónő főzte az ebédet, de az általa vezetett suliban volt a tábor, valamit azért csak kéne makogni legalább, ráadásul látja, hogy a többiek csak mutogatnak a másikra.
  És persze, sok vírus van most, de azért a szalmonellafertőzés nem 3 napos betegség, elég egyértelmű tünetei vannak. (Tapasztalat.) Főleg, hogy egy ebédtől csoportos lett a megbetegedés. És ami még fontos, hogy van, aki csak hordozó, és a tüneteket nem produkálja. Tehát evett az ominózus ebédből, de nem lettek tünetei. Ő a szerencsésebb...”
 • 25. zora001 2012. június 27. 21:49
  „Nem dolgozom ott, nem is ismerem őket!
  Viszont nem is tartom jónak azt, h amíg nincs végleges "ítélet" a hatóságok részéről, a vizsgálatok pedig nem csak az ételmintákra korlátozódnak. Ezt gyakorlatból tudom...
  Ugyan a gyerekem nem szalmonellás, de nem sima tüsszögésről beszéltem, hanem egy a rotavírushoz hasonló betegségről. Viszont nem azért mert nem figyelnék oda a tisztaságra, stb.
  A szállítók alatt nem az övéket értettem, hanem azokat akik nekik viszik az árut (hús, tojás...)
  Összegezve, az engem "támadóknak": a gyerekem is beteg, de egyébként sem venném fél vállról ezt a kérdést. Én is napok óta virrasztok a kicsi mellett. viszont nincs is kit hibáztatnom, és nem is szeretnék...
  Attól viszont h a cég a felelős, nem feltétlen hibás. Nem védeni akarom és nem is kimosni, de ez az én véleményem, ha más leírhatja, akkor én is.
  Ha már az értelmezésről van szó,kedves csapsziati: NEM LETT MINDENKI BETEG AKI AZT AZ "AKÁRMICSODÁT" ETTE.
  A”
 • 24. csapsziati 2012. június 27. 20:22
  „Látom zora a terelés az nagyon megy. Ha nem tudsz értelmezni akkor segítek. MINDENKI AKI A NAGYI KIFŐZDE KEDDI ÉTELNEK NEM NEVEZHETŐ SZÉTFŰSZEREZETT AKÁRMICSODÁBÓL EVETT AZ SALMONELLA MÉRGEZÉST KAPOTT!!!! Kit érdekel,hogy mások tüsszögnek meg köhögnek,mert valamilyen járvány van?? Kíváncsi lennék,ha a te gyermeked mérgezték volna meg akkor is ennyire "lazán" vennéd -e a dolgokat?! Bár ahogy olvasgatom,te valószínűleg ott dolgozhatsz....lehet,hogy pont te nem mostad meg a kezed <moderálva>ás után és azért betegek a gyermekeink.”
 • 23. DJ 2012. június 27. 16:12
  „SalmonElla hozzászólására - Nem hiszem,hogy az kérdés ki a felelős,ha a cikkeket gondosan elolvassuk.A suli abban viszont vétkes,hogy a helyzetet rosszul kezelte.A sulinak kellet volna elsőként felhívni az ÁNTSZ-t,hogy ez a helyzet az iskolában,mi a teendő.van ilyenkor egy protokoll eljárás.
  Az hiszem volt egy vendéglátós,aki hozzászólt,miszerint a párizsi szelet nem lehetett,hiszen a szalmonella hőre elpusztul.A tejszínes,tejfölös gombás szósz,tészta (amiben mellesleg szintén van tojás) táptalaja a szalmonellának.Ez pedig a keddi menü volt, a hozzászólásokat elolvasva.
  Hogy az étel-minta eltűnt,hát az meg több mint érdekes.A kérdés mi lesz a vége,vajon továbbra is foglalkozhat a cég közétkeztetéssel,mert az vicces lenne.
  Zora001-nek-Nem a Nagyi kifőzdéjében dolgozol? Tehát nem a kifőzde a hibás,hanem a szállító.De a szállító nem a kifőzde alkalmazottja?Ha nem,akkor hogy szállíthat?Egyre jobb.”
 • 22. linlinda 2012. június 27. 15:42
  „zora001-hez szólnék.

  Nagyon az az érzésem,hogy vagy a Nagyi kifőzdéjében dolgozol,vagy egyenesen a tulajdonosok közé tartozol.
  Vagy egyszerűen ilyen korlátolt vagy: a szalmonella fertőzést is azért veszik komolyan,mert járvány lehet belőle. Tehát nem kell ahhoz abban a bölcsiben lenni vagy a Madách táborban enni,hogy ugyanazt a betegséget elkapja a te kisgyereked is. Gondold el,ha egy fertőzött gyerek vagy felnőtt WC-s után nem alaposan mos kezet és fölszáll a buszra ,ott kapaszkodik...majd jön a következő kisgyerek,ugyanott megfogja a kapaszkodót,majd a szájához nyúl...
  Az ételmintát akkor is köteles lett volna a kifőzde eltenni 72 órán át,ha nem történt volna bejelentés.Az,hogy a szerdai telefonos bejelentés ellenére sincs meg,na ez bizony több mint gyanús. Ha tényleg ehető étel lett volna a keddi ebéd,akkor a Nagyi kifőzde lett volna az első,aki kiabál,hogy kérem,hát itt van az ételminta,tessék nézni,ezzel semmi baj! De nem ez volt.És ezt tudja minden érintett,akárhogy is próbálják ezt elkenni.Nehogy azt gondolják,hogy ennek senki sem fog a végére járni!”
 • 21. THK 2012. június 27. 15:22
  „20,
  semmi meglepő nincsen benne: nyáron nyilvánvalóan mindig több az ilyen megbetegedés, hiszen a meleg idő kedvez ennek.
  Ez azonban sehol nem csökkenti a kifőzde felelősségét (sőt: ha vmikor, hát ebben az időszakban kellene jobban ügyelniük).

  A kifőzde részéről az lett volna a minium, h megőrzik az ételmintát (ahogyan azt rendelet elő is írja!), de a másik cikk alatti fórumon olvashatóak szerint ez nem történt meg - innen kezdve pedig nincs több kérdés, tisztességtelen módon jártak el: nem a beszállítók hibáztak, hanem ők maguk próbálják durván a szőnyeg alá söpörni az ügyet... :(”
 • 20. zora001 2012. június 27. 14:52
  „Most már olvastam én is a következő ehhez kapcsolódó cikket.

  Még ha hibás is a kifőzde, az sem magyarázza meg nekem azt h miért van annyi lázas, hányós, hasmenéses beteg gyerek, akiknek köze nem volt ehhez az ételhez. Miért nincs benne a hírekben az h esetleges más járványok is vannak, ettől az esettől függetlenül ? mert amennyi betegről én az elmúlt 1,5 hétben tudok, az már több a normálnál.

  Visszatérve... mi van abban az esetben ha már a kifőzde beszállítói közül valamelyik hibázott...azt már a dolgozók sem tudják kivédeni....”
 • 19. THK 2012. június 27. 14:38
  „18,
  nem érdemes a szerecsent mosdatni (sok felkiáltójellel sem), mert teljesen egyértelmű, h a "Nagyi Kifőzde" a ludas: ahová szállítottak a keddi Eszterházy szeletből, ott történtek megbetegedések (mint az alább linkelt, Szegedma-s cikk alatti hozzászólásokból olvasható, nem csak intézményekben: magánszemély is rendelt onnan, és így járt), az a gyerek pedig, aki nem evett, mert nem szereti a gombás ételeket, megúszta a fertőzést.
  Szemforgatás lenne ezt mindenhol a tárolás, melegítés számlájára írni.

  Bizonyítható azonban utólag már nem lesz, mert a kifőzdénél gondosan ügyeltek arra, h pórul járt ügyfelük bejelentése után ne maradjon ételminta, a hatóság pedig már későn vizsgálódik...”
 • 18. zora001 2012. június 27. 13:05
  „Üdv mindenkinek!!!!!!!!!
  Nem korrekt tényként kezelni, még lezáratlan kérdéseket!
  Az én kislányom, hozzáteszem a többivel egy időben, ugyanezekkel a tünetekkel lett beteg (nekünk sem a táborhoz, sem a bölcsihez sem a kifőzdéhez nem volt semmi közünk), mikor elmentünk az orvoshoz, a váró dugig volt ilyen jellegű megbetegedésekkel (ők sem ettek a kifőzdéből, és nem érintkeztek az intézményekkel sem). Rákérdeztem az orvosomnál, aki közölte, hogy 3-4 járvány fertőz főleg gyerekek között.
  Én meglátásom szerint mielőtt tönkretennénk egy céget, azok dolgozóinak és a tulajnak az életét előbb érdeklődjünk!!!!

  Ha utána néztek egy pár fórumon annyi állítás van arról h milyen fajta étel "mérgezett" amennyit egy hónap alatt sem készítenek.....

  Mivel nem ismerem sem a bölcsi sem az iskola "konyháját" én szeretném megtudni (ha valaki segítene) milyen körülmények között tárolták, illetve melegítették az ételt. Szerintem az sem mindegy......”
 • 17. x 2012. június 27. 00:39
  „http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/06/parizsi-sertesszelet-okozhatta-a-szegedi-szalmonellat.html
  ... A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Fertőző osztályjának főorvosa a mai napon jelentette a szegedi népegészségügyi intézetnek, hogy az elmúlt héten (szerdától) 7 gyermek került enterális tünetekkel felvételre: 2 fő Madách iskolai, 1 fő bölcsődés, 4 gyermek esetében még tájékozódnak a fertőzés okairól. A jelenleg 6 fő Salmonella enteritidis pozitív gyermeken kívül 13 fő Madách iskolai gyermeknek volt klinikai tünete. A "Pöttömőrző" családi napköziben 4 fő gyermeket gondoztak, mind a 4 fő beteg lett. Ők is a "Nagyi Kifőzde"- ből ettek. ...
  http://www.nagyikifozde.hu/kapcs.html”
 • 16. SalmonElla 2012. június 27. 00:06
  „Tisztelt THK!

  Ha jól érzékelem, Te is valamelyik gyermek szülője lehetsz! Ne gondold, hogy én nem foglalkoztam azzal, hogy mennyi pénzt "buktam" ezzel. Igazad van a az anyagi oldalát illetően a dolognak és abban is, hogy nem így kellett volna a médiát kezelniük. De ettől függetlenül nem Őket tartom felelősnek a kialakult helyzet (járvány) miatt. Majd ha lecseng a "botrány", és már jobban lesznek a gyerekek, akkor ráérünk ezzel foglalkozni és utána járni, hogy mi lett a pénzzel. De ez szerintem nem ennek a fórumnak a témája. Én elsősorban ara lennék kíváncsi, hogy ki a felelős.”
 • 15. Kazikázmér 2012. június 26. 21:51
  „12. zanzara 2012.06.26. 21:25
  Természetesen, mivel már rég megírta a szegedma.hu!”
 • 14. THK 2012. június 26. 21:45
  „8,
  természetesen nem az iskola tehet a fertőzésről - a már kialakult helyzetet azonban nem éppen jól kezelték!

  Egyrészt ne legyen már számukra fölháborító/sértő egy egyszerű, udvarias kérdés, h vajon vannak-e más érintett gyerekek is, másrészt ilyenkor kérés nélkül is alap kellene legyen, h a hét hátralévő részére fizetett egyéb programok és persze az étkeztetés :( összege visszajárjon - de nem, így jártál, a te bajod...
  Munka helyett orvoshoz, gyógyszertárba járni, megoldani az ápolást, felügyeletet a hétre: aligha kell mondani, mindez mivel jár... ha egyszer egy ottani szolgáltatástól kapta a fertőzést a gyerek, akkor hiába nem az intézmény felel érte, nem tehet úgy sem, mintha semmi köze nem lenne hozzá! (mondjuk nem ez az első csalódás az egykor nagynevű Madáchban)”
 • 13. anya5353 2012. június 26. 21:41
  „Közérdekű információ elhallgatása.......
  Ejnye,ejnye....!!!!
  A szülőket TÁJÉKOZTATNI KELL !!!!!”
 • 12. zanzara 2012. június 26. 21:25
  „Lehetne tudni melyik bölcsit, és ovit érinti a baci? Mert akkor inkább a nagyszülőkre bíznám a gyerkőcöket...”
 • 11. kriszti3332 2012. június 26. 21:02
  „Az én fiam is beteg lett pénteken voltunk az ügyeleten,még két ovistársával.Még jó ,hogy a médiából tudom meg valójában mitől is van olyan rosszul a gyerek, 4 napja láz,görcsös hasi fájdalom,hányás,hasmenés.”
 • 10. kriszti3332 2012. június 26. 21:00
  „Az én fiam is beteg lett pénteken voltunk az ügyeleten,még két ovistársával együtt .Még jó ,hogy a médiából tudom meg valójában mitől is van olyan rosszul a gyerek, 4 napja láz,görcsös hasi fájdalom,hányás,hasmenés.”
 • 9. 307 2012. június 26. 20:39
  „Nálunk a kistesót is megfertőzte a nagylány... Kártérítés a kifőzde részéről??? Elég sok nyűg érkezett ezzel haza.”
 • 8. SalmonElla 2012. június 26. 16:41
  „Kedves Kazikázmér!
  Jó a meglátás! Elég befolyásos ember a tulajdonos! :)
  Így sajnos hiába a nagy média felhajtás, nem tartom valószínűnek, hogy az ügyből bármi is lenne.
  Mellesleg az én gyermekem is egyik elszenvedője a történteknek és mondhatom nagyon megszenvedünk vele, még a mai napig is!
  És teljes mértékig egyetértek Önnek abban, hogy a Polgármester Úr is utána járhatna ennek, mert a médiában megjelent cikkek nagyon arra utalnak, hogy az iskolára szeretnék "ráhúzni a vizes lepedőt". SAJNOS!
  Én mint szülő és érintett ebben a témában azt mondom, hogy nem az iskolát kellene lejáratni, hiszen nem Ők készítették az ételt! Hanem a kifőzde!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzik a taxisokat

Eddig két magántaxist és két társaság egy-egy emberét ellenőrizték, de még csak az idegenforgalmi szezon elején járunk Szegeden. Tovább olvasom