Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Szalmonellafertőzés Mórahalmon

Egy múlt heti mórahalmi önkormányzati rendezvényen elfogyasztott különböző hidegkonyhai készítmények miatt 43 személynél mutatta ki szalmonellafertőzés gyanúját az ÁNTSZ. Közülük tíznél be is bizonyosodott a gyanú. A megbetegedést a majonéz okozta.
Még a múlt héten, január 24-én tartották Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban a Homokháti Kistérségi Iroda szervezésében azt a rendezvényt, amelyen a hidegtálak tömeges szalmonellafertőzést okoztak.

– Az ÁNTSZ Szeged Városi és Csongrád Megyei Intézete járványügyi vizsgálat keretében megállapította, hogy a fogadásra feltálalt hidegkonyhai készítmények miatt többen is megbetegedetek – mondta Kovács Ferenc, Csongrád megye tiszti főorvosa. Hozzátette: a vizsgálatuk bebizonyította, hogy a hidegtálak készítésénél használt majonéz okozta a fertőzést. – A rendezvényen 80-an vettek részt, közülük 43-nál jelentkeztek a szalmonellás tünetek. A 43 gyanús esetből tíznél kiderült a fertőzés. Mindenki mást evett, amelyekben egy alapanyag volt a közös, a majonéz – jegyezte meg Kovács Ferenc.

A tiszti főorvos azt is elmondta, a hidegtálakat készítő étteremnek – más forrásból származó információink szerint a Varga csárdának – nem volt engedélye ezeknek a készítményeknek a gyártására, ráadásul a konyhája alkalmatlan erre a feladatra. A fertőzés kialakulásában az is szerepet játszhatott, hogy a találásnál is hibát követtek el a rendezvény szervezői és a kitelepülő étterem munkatársai. A hidegtálakat ugyanis több mint két órán át szobahőmérsékleten tárolták, mielőtt felszolgálták, s ezalatt megromolhatott a készítéskor még friss étel. A tiszti főorvos szerint járványügyi szempontból egyértelmű a szalmonellafertőzés. Azonban a jogi bizonyítást bonyolíthatja, hogy a fertőzés sokáig lappangott, az étterem a fertőzött ételmintákat kidobta, mivel lejárt a tárolási kötelezettsége.

– Államigazgatási jogkörben a szabálysértési eljárás ennek ellenére megindult – felelte Kovács Ferenc.

Szerettük volna megszólaltatni Fodor Csabát, a Homokháti Kistérségi Iroda vezetőjét, akitől megkérdeztük volna, tudott-e arról, hogy az étteremnek nincs engedélye hidegkonyhai készítmények gyártására, valamint Varga Ferencnét, a Varga csárda vezetőjét, hogy engedély hiányában miért vállalták el a megbízatást, de lapzártánkig nem sikerült őket utolérnünk.

Garai Szakács László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somodi Sándor: Hol van a borban az igazság?

Szinte nem akadt olyan év a hegyközségek megalakulása óta elmúlt évtizedben, amikor ne változott… Tovább olvasom