Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Szalonképesebb lesz A kávéház című előadás

Szeged - A tanárok nap mint nap azon dolgoznak, hogy leszoktassák a gyerekeket a trágár beszédről, amit már nemcsak a filmekben, a színházban is hallanak. Többek között A kávéház és a Mandragóra című darabban, melyet a színház vezetősége diákbérleteseknek is ajánl. Juronics Tamástól megtudtuk, változtatnak A kávéház szövegén.
A Szegedi Nemzeti Színház szeretné szorosabbra fűzni eddigi kapcsolatait a megye általános és középiskoláival, ezért versenyt hirdetett az alap- és középfokú oktatási intézmények között a „Színházbarát iskola" címért. Ezt a legtöbb bérlettulajdonost felmutató oktatási intézmény nyerheti el. A diákbérletek azonban A kávéház és a Mandragóra című darabra is szólnak, melyek nem szűkölködnek trágár kifejezésekben.

– A színház és a mozi a gyermeknevelés fontos színtere. A fiatalok az életben is rengeteg rossz példát látnak, nem örülök neki, hogy most már a színházi előadásokon is ezt tapasztalják. Sajnos nagyon elterjedt az iskolások között a trágár beszéd. Nap mint nap azon dolgozunk, hogy ezt visszaszorítsuk – hallottuk Tibai Józseftől, az alsóvárosi általános iskola igazgatójától.

Diákbérleteseknek is ajánlják A kávéházat és a Mandragórát Fotó: Segesvári Csaba
Diákbérleteseknek is ajánlják A kávéházat és a Mandragórát
Fotó: Segesvári Csaba

– Ha színházba visszük a gyerekeket, a pedagógus először megnézi a darabot. Sajnos erre szükség van, hiszen előfordul, hogy nem gyereknek való az, amit a színpadon látnának – mondta Szűcsné Kopasz Kinga, a Karolina Gimnázium és Általános Iskola felső tagozatának igazgatója, akitől megtudtuk, bármilyen darabra is menjenek a gyerekek, a tanárok felkészítik őket, majd megbeszélik velük a látottakat. A kávéházat és a Mandragórát azonban annak ellenére, hogy diákbérlettel is látogathatók, kihagyják.

Színházjáró iskola hírében áll a Tabán Általános Iskola. Kíváncsiak voltunk az igazgató véleményére. – Nem az újság hasábjain akarok üzengetni a színházigazgatónak – mondta Flachné Vidéki Katalin. Azt azonban elárulta: a káromkodással kapcsolatos kérdések felmerültek azon a megbeszélésen is, amelyen a színház igazgatója és az iskolák vezetői vettek részt.

Juronics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója elmondta: „Az ominózus kifejezések az előadás stilárisan érdemleges elemei. Az a társadalmi réteg használja, amelyet Goldoni ábrázolni szeretne. A szerző újító mozgalmának fontos eleme, hogy az utcai nyelvet beemelte a színházba. Európa és a világ színpadain a darab nyelvezete nem keltett megdöbbenést. Amennyiben a szegedi színház nézőinek egy részét vagy a pedagógusokat zavarja, akkor változtatni fogunk az eredeti szövegen."

Holnaptól már A kávéház finomított változatát láthatja a közönség a nagyszínházban.

Olvasóink írták

 • 7. szusi 2008. október 12. 20:24
  „"A szerző újító mozgalmának fontos eleme, hogy az utcai nyelvet beemelte a színházba. Európa és a világ színpadain a darab nyelvezete nem keltett megdöbbenést." A folytatás azonban engem döbbent meg. Hogyan mondhatja egy színház művészeti vezetője, hogy ha a publikum úgy kívánja, átírják? Ha annyira vulgáris, hát nem kell gyerekbérletben játszani. Ez logikusabb és elegánsabb válasz lett volna. Bár ma úgy tűnik divat a klasszikusokat átírni, Melocconak sem tetszett Radnóti... Itt is, ott is a gyerekkel van a baj. Vagy mégsem? Jó, ha a színház köszönőviszonyban van a valósággal, az is szerepe, az meg ilyen...a darab átírója Mohácsi amúgy Jászai-Mari díjas rendező, ettől persze még lehet rossz a darab.”
 • 6. nahát 2008. október 07. 21:22
  „Valamikor a 90-es évek végén láttam gyerekekkel egy mesedarabot, a címe alapján a Hamupipőkét vártuk. Valami borzalom lett. A zene, a díszlet és a jelmezek is. Pl: a gonosz mostoha olyan volt, mint Bíró Ica Metál-lady korában egy dominával keverve.
  Nagyon sajnálom, hogy a gyerekeket már a színházban is "fertőzik".”
 • 5. bizly 2008. október 07. 17:58
  „Tavaly szexet láttunk a színpadon, idén trágár beszédet hallani, jövőre mi lesz? Persze nem tudom, hogy ez engem most miért érdekel, hisz idén már nem vettem bérletet, és jövőre sem fogok.”
 • 4. Liyah 2008. október 07. 14:09
  „Szerintem írtam is, hogy nem láttam a darabot. Nem arról mondtam véleményt.”
 • 3. bérletes 2008. október 07. 13:01
  „Kedves Liah! Azért írod azt, amit írsz, mert nem láttad a darabot. Förtelmes! Több bérletes társammal együtt ez a véleményem. Trágár beszéd, erőszak. Köszönjük , nem kell! Akinek ez tetszik , nem megy színházba, otthon alkalmazza! Szeretnék gyarapítani ezeknek a szerencsétlen embereknek a számát? Nekünk nincs szükségünk rá! Egy -két énekszám van benne , ami kellemes. A cselekménye is nulla. Szerintem a rendezőn kívül ez senkinek sem tetszik.”
 • 2. madártej 2008. október 07. 12:59
  „Menjenek a picsába ezek a majmok! (hogy stílszerű legyek)”
 • 1. Liyah 2008. október 07. 10:39
  „Nem valami következetes a színházi vezetés... Nekem nincs bajom a trágár beszéddel a színpadon, ha szervesen kapcsolódik a jelentéshez. Ezt a két darabot még nem láttam mondjuk, így nem ezekről mondtam véleményt. A megoldás: nem kell gyerekbérletbe tenni az ilyen előadásokat... De az, hogy megváltoztatják a szöveget, nagy baromság...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

159 milliót vitt haza a legtöbbet adózó

Szeged - A legnagyobb, munkaviszonyból származó bérjövedelem a Dél-Alföldön 2007-ben 159 millió… Tovább olvasom