Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Számol a szolgáltató és a fogyasztó

Senki sem tudja még, mennyivel emelkedik a távfűtés díja Szegeden – talán a december 8-i közgyűlésen kiderül. A hőszolgáltató szakemberei még számolnak, de a családoknak nem lehetnek illúzióik: sokkal többet fognak fizetni, mint eddig.
A kémény után az energiaár is a felhőket nyaldossa. Fotó: Frank Yvette
A távfűtési rendszerek erősen különböznek az egyes városokban, mégis időről időre napvilágot látnak összehasonlítások: melyik településen olcsóbb és hol drágább a távhőszolgáltatás éves költsége? Szegednek mostanáig viszonylag előkelő helye volt, országos összehasonlításban nem számított túl drágának. A nagyobb ellátó rendszerekkel rendelkező huszonkét város közül itt volt a negyedik legalacsonyabb költség.

A gázár-támogatási rendszer megszűnésével a Szegedi Hőszolgáltató Kft. is drágábban kényszerül szolgáltatni. A távhő díjának emelkedése 27 ezer 200 családot érint. Hogy mekkora lesz az emelés, még senki sem tudja.

Mint Básthy Gábor, a szolgáltató cég ügyvezető igazgatója elmondta, meglehetősen bonyolult számítások után tesznek majd javaslatot a közgyűlésnek a díjemelés mértékére. A december 8-i szegedi testületi ülésen születhet legkorábban döntés. Ennél többet Szentgyörgyi Páltól sem sikerült megtudnunk. Az alpolgármester is csak azt erősítette meg, hogy a távhőszolgáltatás díja emelkedik.

Laikus találgatásokba nem érdemes bonyolódni, de annyit azért minden szegedi polgár tudhat, hogy a hőszolgáltató cég által felhasznált gáz díjának mintegy a felét eddig az állam fizette – ezután nem fogja. Az állami támogatást ezentúl kizárólag a rászoruló családok kapják. Aki nem minősül rászorultnak, a piaci árat fizeti a gázért-távhőért.

A Magyar Államkincstár december 11-éig postázza azokat az adatlapokat, amelyeken támogatást lehet igényelni. Mint már pénteki számunkban megírtuk, a most hivatalossá vált rendelet szerint az a család kaphat támogatást, amelynek egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a 93 ezer 905 forintot.

Szakértők azt jósolják, akár 50-60 ezer gázár- és távhődíj-támogatási igénylőlap is beérkezhet a Magyar Államkincstár területi igazgatóságához december 31-éig. Januártól jár a támogatás azoknak, akiknek az igényét jóváhagyják. Ha március 31-éig beküldik az igénylőlapokat, a támogatást január 1-jéig visszamenőleg kifizetik. Ha a márciusi határidőt lekésik, már csak a benyújtás dátumától jár nekik a támogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő járatok az új vasúti menetrendben

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésétől függ, megmarad-e a Vásárhely–Makó… Tovább olvasom