Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Számvevőszéki figyelmeztetés Mórahalomnak

Mórahalom - Mórahalom pénzügyi egyensúlya rövid távon biztosított, középtávon azonban veszélyeztetett – állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata. A polgármester szerint nem az önkormányzat, hanem az állam okozza a bizonytalanságot.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy éve döntött a helyi önkormányzatok pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről, négy ütemben. Tegnap a Mórahalomról készült jelentést hozta nyilvánosságra.

Megállapította: az önkormányzat folyó költségvetési egyenlege 2007–2010 között működési forrástöbbletet mutatott, több mint 2 milliárd forintot. A vizsgált időszakban az önkormányzat 4,1 milliárd forint értékben fejlesztett.

A jelentés szerint azonban az EU-s támogatásból megvalósult fejlesztések utófinanszírozása likviditási gondot okozott, amelynek áthidalására folyószámlahitelt vettek igénybe – ennek ellenére a város kölcsönt nyújtott gazdasági társaságoknak és egyéb szervezeteknek. Mórahalom felhalmozási forráshiánya 2,7 milliárdra nőtt – ezt folyószámlahitelből, hosszú lejáratú fejlesztési célú hitelekből, illetve fejlesztési célú kötvénykibocsátásból finanszírozták. Az önkormányzat pénzintézetek felé fennálló adósságállománya ezért 2006 és 2011 első féléve között 15 millióról 1,7 milliárd forintra nőtt.

Az ÁSZ aláhúzza: Mórahalom pénzügyi egyensúlya rövid távon biztosított, középtávon azonban veszélyeztetett. Javasolja a polgármesternek, tárjon fel további a bevételszerző és kiadáscsökkentő lehetőségeket. Terjesszen a képviselő-testület elé legalább hároméves finanszírozási tervet a források számszerűsített megjelölésével, és vizsgálja felül a folyamatban lévő és tervezett beruházásokat, a megvalósuló létesítmények fenntarthatóságának pénzügyi hatásait. – A kötelező önkormányzati feladatok ellátásánál is célszerűnek tartjuk az intézményhálózat racionalizálásának végiggondolását. Ha javaslatainkat nem hasznosítják, néhány éven belül pénzügyi problémákkal szembesülhet az önkormányzat – hangsúlyozta a vizsgálatról beszámoló Dér Lívia.

– A város pénzügyi egyensúlya középtávon is biztosított – reagált a megállapításokra Nógrádi Zoltán polgármester. – Az önkormányzat pontosan kiszámolta, mit tud teljesíteni – a bizonytalansági faktort az állam jelenti, amely úgy tűnik, bizalmatlan a települések irányába: elveszi a feladatokat, és ezeken keresztül a bevételeket – fogalmazott.

Mórahalom első embere szerint a város nem vizsgálja felül futó, illetve tervezett beruházásait, azokra szükség van. De készül hároméves intézkedési terv, amely „az ÁSZ valamennyi igényét kielégíti majd"; a város partnere a számvevőszéknek, még ha jó néhány pontban vitája is van vele.

Olvasóink írták

 • 4. Hammada_Fleet 2012. április 26. 13:24
  „"2. svenk 2012.04.25. 16:32

  A talentumot nem elásni kell, hanem használni. Mórahalom ezt jól csinálja. Az utófinanszírozás rendszere sokak számára nagyon nehéz helyzetet teremt. "

  Látszik, hogy nem vagy képben. Az "utófinanszírozás" kifejezés jelentése az utóbbi időben erősen megváltozott. Manapság azt jelenti, hogy utólag se fogod megkapni a pénzedet, de majd ha csődbe mész, akkor álom bácsi lecsap rád és minden addigi pályázati pénzt elvisz (természetesen azt is, amivel rendesen elszámoltál), aztán ott dögölhetsz meg az út szélén, senki nem lesz rád kíváncsi.”
 • 3. Hammada_Fleet 2012. április 26. 13:18
  „Itt lenne az ideje a Nógrádi körmére nézni, ma már pukizni se lehet úgy Mórahamon, hogy Nógrádi emberei ne fognának szagot. Kezd nagyon nyomasztóvá váli a személyi kultusz, ahhoz nem elég gazdag a falu, hogy eltartson egy ilyen nagyétvágyú földesurat.”
 • 2. svenk 2012. április 25. 16:32
  „A talentumot nem elásni kell, hanem használni. Mórahalom ezt jól csinálja. Az utófinanszírozás rendszere sokak számára nagyon nehéz helyzetet teremt. Mórahalom fejlődése példa példaértékű. Az önkormányzatok az egész országban bizonytalan helyzetben vannak, hiszen rengeteg a nyitott kérdés. Járások feladat és jog-körök, iskolák, oktatás és finanszírozásuk. Ez nem egyedi eset. Az ÁSZ jelentései erre sorba rá fognak mutatni.
  Megyünk a hétvégén is Mórahalomra, mert szombaton nyit a Rétesház!”
 • 1. saturnus 2012. április 25. 08:54
  „Majd ha kiderül a sok sikítás,jó páran a csíkos ruhát felvehetik.Zolika is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezer influenzavakcina megy a kukába

Tízezer adag ingyenes influenza elleni oltóanyag maradt meg Csongrád megyében, hamarosan mindet megsemmisítik. Tovább olvasom