Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szánkó nélkül maradtak a szegediek

Szeged - Amíg nem esett le a hó, nem esett le a szegedieknek, hogy szükség lehet szánkóra. Akik eltörték a régit, vagy eleve nem is volt otthon ródli, pórul jártak, Szegeden ugyanis a legtöbb üzletben napok óta hiánycikk a szánkó.
Későn kapcsoltak a szegediek, a tavalyi hómentes tél után nem mertek sokat rendelni a boltok, a szállító cégek nagy része nem dolgozik ezekben a napokban – ezek azok az okok, melyek miatt sokan szánkó nélkül maradtak a havas Szegeden. Az üzletek készletei az első hóesés utáni napokban kimerültek, van, aki már napok óta boltról boltra jár, hogy ródlit szerezzen. Hiába.

– A kisfiam első tele az idei. Nem gondoltam, hogy ilyen fiatalon szánkózni akar majd, de kipróbálhatta a szomszéd kisgyerekét, és nagyon tetszett neki. Csütörtök reggel indultam el szánkót venni, péntek délutánra az összes lehetséges helyen megnéztem, de nem kaptam. Mire tudok egyet szerezni, elolvad a hó, aztán lehet, hogy megint évek telnek el nélküle – kesergett Szabó Edina.

Üresen áll a szánkós konténer az egyik multinál. Fotó: Schmidt Andrea

A Gulliverben megtudtuk: karácsony előtt eladták a szánkóikat – két-három személyes darabokat tízezer forintért –, és nem rendeltek újat. A játéküzletben leltároznak, mégis folyamatosan hívják őket a szegediek azzal, hogy szánkót akarnak. Csütörtökön körülbelül ötvenen telefonáltak.

Pénteken a Baumaxban próbálkoztunk, ott is elfogyott, és nem is kapnak már. A Metróban is hiánycikk a ródli, de talán ezen a héten újra lesz. A Faktumban közölték: szombat reggel kaptak néhányat, de nagyon sokan érdeklődtek, ezért aki biztosra akart menni, annak nyitásra ott kellett lennie a boltban.

Porschén csúszni

Szegeden ugyan „mezeit" sem könnyű szerezni, de hátha valakinek jól jön az információ, hogy létezik Porsche szánkó is. Körülbelül 50 ezer forint, high-tech alumíniumból készül, a súlya tíz kiló, és ha nem kell, összecsukható.

Olyan üzlet is volt, ahol azt mondták: talán pár napon belül kapnak, de már csak akkor hiszik el, ha látják.
– Óvatosak voltak az áruházak, hiszen amíg le nem esett a hó, senki nem kereste a szánkót. Amikor viszont havazott, nálunk az OBI-ban egy-két nap alatt megvették az összeset – tájékoztatott Borka György igazgató. Tőle tudjuk, hogy a szállítók nagy része december végétől körülbelül január 6-áig nem dolgozik, ezért is vannak nehéz helyzetben az üzletek: hiába kérnek, nem kapnak.

Nemcsak a szánkót felejtették el beszerezni, sokan a hólapátot sem vették meg időben. Az OBI-ban ezt is csak a havazás után keresték. Hólapát egyébként még van az áruházban.

Az egész napos kutatás után a Corában szerencsénk volt, kétféle szánkót találtunk, a kisebb 9000, a másik 11 ezer forint körül van. Felhívtuk Szabó Edinát, aki már önállóan is rátalált a szánkólelőhelyre, de nem vett, mert neki karfás kell. Ezek meg nem azok.

Szegedi szánkópályák

Amikor nagyobb mennyiségű hó esik, a házak padlásáról előkerül a szánkó. De míg az ország északibb részein élők oly szerencsések, hogy a dombokról és hegyekről akár több száz métert csúszhatnak a faszerkezeten, az alföldi embereknek be kell érniük egy-egy alacsonyabb lankával vagy töltésoldallal. Szegeden a legkedveltebb „szánkópályák" ugyanis ezek a gátak. A klebelsbergtelepi szennyvíztisztító melletti töltést hétvégente sikongató tinik lepik el, akik a jól bevált szánkó mellett új lehetőségeket is kipróbálnak: műanyag zsákon, falécen, vagy éppen Trabant-tetőn csúsznak. Az újszegedi vízügyi múzeumnál elvétve néhány snowboardozó is szerencsét próbál, míg a legmonumentálisabb és legforgalmasabb pályán, a vértói dombnál minden délután hosszú sorokban kígyóznak a csúszni vágyók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kacsának bizonyult az 50 forintos a tojás

Szeged - Nem lett 50 forint a tojás karácsonyra, ma sem kerül sokkal többe, mint 2007 nyarán. A… Tovább olvasom