Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szaporodó erdei iskolák a Dél-Alföldön

Egyre szaporodnak az erdei iskolák a Dél-Alföldön – helyzetük azonban sokszor ellentmondásos. Miközben az alapképzés tizenkét éve alatt minden diáknak legalább egyszer el kell jutnia erdei iskolába, az oktatási intézmények sokszor alig tudják kigazdálkodni az ehhez szükséges pénzt.
Sok más uniós országban előírás, hogy a diákok minden évben eljussanak erdei iskolába. Nálunk csak az alapképzés tizenkét éve alatt egyszeri erdei iskolai részvétel kötelező. Holott minden szempontból nagyon hasznos, arról nem is beszélve, hogy a diákok imádják.

Életre szóló élmény

– Pénzük nem nagyon van az oktatási intézményeknek erdei iskoláztatásra – ismerteti a helyzetet Ilosvay György, a két erdei iskolát fönntartó Csemete Természetvédelmi Egyesület elnöke, az SZTE főiskolai kara oktatója. – És míg például Izraelben, Dániában az állam tartja fönn az erdei iskolákat, így nem maguknak kell kigazdálkodniuk fönnmaradásukat, nálunk sokszor igen. Magánkézben lévők éppúgy akadnak köztük, mint civil szervezet által fönntartottak, vagy cégesek. S mert a részvétel pénzbe kerül – ott kell ennie, aludnia az egész osztálynak –, az önkormányzatok nem mindig lelkesednek, ha egy-egy intézmény pedagógiai programjában feltűnik az erdei iskoláztatás terve.

Pályázni lehet

A részvételi összeg pályázati úton is beszerezhető, de „erdei iskolázó" pedagógusok szerint egyre nehezebben. A jövőre
igénybe vehető erdei iskolai szolgáltatást lehetővé tevő pályázati kiírás az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága honlapján, a www.omai.hu-n olvasható.

Erdei iskola és erdei iskola között sokszor különbségek vannak: néhol színvonaltalan szolgáltatást erdei iskolaként „adnak el". Ezt igyekszik megakadályozni a hivatalos akkreditáltatási rendszer; az akkreditált erdei iskolák, túl azon, hogy megkapják a jellegzetes harkályemblémát, széles körben hozzáférhető listára kerülnek.

– Ha az oktatási intézmény biztosra akar menni, akkreditált erdei iskolába juttatja el diákjait – halljuk Lendvai Máriától, az Országos Erdei Iskola Program szakmai testületének elnökétől. Sok erdei iskolának viszont nincs pénze az akkreditáltatásra, így kevesebb igénylő jut el hozzá – de ettől szakmai szempontból még kitűnő lehet.

Újabbak jönnek létre

Melyek a leglátogatottabb erdei iskolák a régióban? Csak pár példa. A Csemetének Bugacon és Kömpöcön létezik erdei iskolája, a Dalerd Rt.-nek Gyulán, ezek már régtől fogva „bejáratott" intézmények. Az Öttömösi Erdős Puszta Tájház és Erdei Iskolában már most akadnak olyan, tavaszi időpontok, melyek foglaltak – tájékoztat Molnár Ibolya vezető. A hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola és Halmay Zoltán Sportiskola gárdája komplex erdei iskolai programok előállításával segíti az iskolákat az erdei iskoláztatásban – halljuk Walterné Böngyik Teréziától, az iskola pedagógusától, a Zöld Kapocs Oktatóközpont vezetőjétől. S ez még nem minden. Sára Endréné, a Röszkei Általános Iskola pedagógusa, az Erdei Iskola Egyesült alapító tagja, újonnan létesülő erdei iskolák szakmai programján dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom