Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Szappanopera a sanghaji tévének

Elmúltak már azok az idők, amikor Szegeden még azt is gyüttmöntnek titulálták, aki húsz kilométerről arrébbról érkezett. Xu Zhong Ping Sanghajból jött még a rendszerváltás táján a Tisza partjára, felesége, Szabó Ibolya pedig Székelyföldről, Marosvásárhelyről. Mára ugyanolyan szegediek lettek, mint bárki, aki nemzedékek óta itt él: Szeged olvasztótégely.
Szabó Ibolya és férje, Xu Zhong Ping, Dáviddal és Dániellel szegedi lakásukban. Fotó: Schmidt Andrea
Xu Zhong Ping kínai kereskedőt mindenki ismeri, aki kilátogat a Cserepes sori piacra. Lakótelepi lakásban él feleségével, Ibolya asszonnyal és két csodálatos kisgyermekükkel, az elsős Dáviddal s az ovis Dániellel. Xu Zhong Ping színésznek és filmrendezőnek tanult; fotóalbumot vesz elő: egyiken hadihajó fedélzetén látjuk, filmforgatáson mint szereplőt, a másik filmben mérgeskígyót tart kezében.

Színésznek is tanult

Rendezőként is jegyzik: több filmjét bemutatta a sanghaji tévé – köztük egy huszonegy részes szappanoperát. A sanghajiak ott ültek a színesen villódzó tévékészülékek előtt, s figyelemmel kísérték, amint a főhős három felesége miként civódik egymással, hogyan jönnek vagy nem jönnek ki a szülőkkel, hogyan szőnek cselt. – Egykor Kínában többnejűség volt – magyarázza a filmet; felesége, Ibolya asszony nevet. A szomszéd szobából előviharzik Dávid , és egy játék hollétéről érdeklődik édesapjától. Csak magyar szó hallatszik.

S kínaiul tanulnak-e a gyerekek? – Nem, inkább én kezdek felejteni – mondja Xu Zhong Ping. Ezt persze nem kell komolyan venni: e felejtés csak olyan felejtés, hogy már majdnem másfél másodpercig kell gondolkodnia egy-egy kínai szón.

Vietnamiak Szegeden

Vietnamiak is élnek Szegeden. Kondorosi Árpád felesége, Tran Thi Kim Yen asszony már el sem tudja képzelni életét másutt. Saigonból érkezett Szegedre, még a nyolcvanas évek végén, férjhez ment, és azóta kétgyermekes édesanya. A legigazibb otthonaként tekinti a Tisza-parti várost.

Kínaiul – majd később

Egyébként Ping időről időre megpróbálja kínaiul tanítani Dávidot, ő azonban ellenáll. Ha az apuka halat hoz haza, s mondja, „jü", Dávid kijavítja: nem „jü", hanem hal.

Szóval, most még ez a helyzet. De majd később! Majd tizenéves korában, amikor Dávid átérzi a jelentőségét: mit jelent olyan nyelvet tudni, melynek révén a földön minden ötödik emberrel megértetheti magát!
Ülünk a hófehér falak, a szellős, világos, skandináv bútorok között; a falakon festmények. Sehol kínai, sem székelyföldi hatás – egy szegedi otthon, melynek föladata: lakói jól érezzék benne magukat. – Nekünk ez az otthonunk – néz körbe Xu Zhong Ping. Hatgyermekes család ötödik gyermeke, Ausztráliától Kanadáig bejárta a világot, látott már néhány jó helyet, és ha úgy ítéli meg, Szeged alkalmas emberi életre, akkor az is.

Mi a különbség a kínai és a magyar mentalitás között? – Kínában, mely ország lakói lustasággal egyáltalán nem vádolhatók, az emberek szép lassan, ráérősen kitöltik a teát, maguk elé veszik az újságot, és elkezdik olvasni. Magyarországon gyorsan felhörpintik a kávét, s percen belül átpörgetik a lapokat – mondja. Azt nem teszi hozzá, hogy a hosszú élet titka a hosszas, ráérős újságolvasás, ám lehet benne valami: a kínai emberek köztudottan sokáig élnek, Ping szülei, túl a nyolcvanon, máig ragyogó egészségnek örvendenek.

Közös konyhán

– Óriási szeretettel fogadtak, mikor elmentünk Sanghajba „családlátogatóba", megmutatni Dávidot – beszéli Ibolya. Rengetegféle ennivalót raktak az asztalra, homárt, sokféle egyéb, egzotikus rákot, halat... – És itthon milyen konyhát visz a házaspár, kínait, magyart? Mindkettőt. A halászlét éppúgy imádják, mint a mogyorós, vagy a bambuszrügyes-tojásos csirkét... Mindketten főznek, Ping legtöbbször szójaszószos pontyot. – Nálunk, Kínában a férj és a feleség egyaránt végez házimunkát – mondja Ping. – Sőt vendégségben a vendég is mosogat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József azt mondja, nem a pénzért politizál

Kozma József (képünkön) a helyhatósági választások egyik legnagyobb vesztese. A volt szegedi… Tovább olvasom