Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Szatymaz: őszibarack és Fehér-tó

Szatymaz homokján Európa-hírű őszibarack terem. A falu azonban nem csak erről híres: lakóinak vendégszeretetét, szorgalmasságát messze földön ismerik. A településen 13 civil szervezet tevékenykedik, a művelődési házban tavaly több száz programot szerveztek.
A 4579 lelkes Szatymazon egyre több a „betelepülő". Nyugalomra, jó levegőre, kertre vágyó családok költöznek ki Szegedről. Az autópálya megépítésének az egyik hozadéka az, hogy jelentősen csökkent a település közepén átvezető 5-ös főút forgalma, a másik, hogy gyorsan be lehet jutni a nagyvárosba.

Szatymazon sétálva könnyű megérteni, mért szeretnek az emberek itt lakni: rengeteg a fa, a virág, a portákat rendben tartják, egyre több a szép épület. A fiatal családok is jól érzik magukat. A családi napközi mintegy két hónapja nyitotta meg kapuit, az óvodába 137 kicsi jár, az iskolának 298 tanulója van. – Mi is csatlakoztunk a szegedi kistérség közös oktatási intézményéhez, bár a döntés nem volt könnyű – mondta dr. Kormányos László, a település tavaly megválasztott polgármestere. – Az első körben a képviselő-testületi szavazáskor 6:6-os döntetlen született, ezért egy héttel elhalasztottuk a döntést. Végül 9:3 arányban megszavaztuk a csatlakozást. Mindenkiben voltak kételyek, de a hátrányokkal szemben az előnyök oldalára billent a mérleg.

Barackfalva

Barackfalva – így is nevezhetnénk Szatymazt, amelynek Európa-hírű őszibarack-kultúráját a múlt század elején alapozták meg oltványokat honosító, nemesítő kisparasztok és tanyai tanítók. A település kincsét és büszkeségét fesztiválokon ismerheti meg a szélesebb közönség. Szatymaz azonban nem csak erről ismert: sokakat vonz a közeli fehér-tói madárrezervátum. A faluban vendégszerető emberek fogadják a látogatót, színvonalas falusi szálláshelyek, panziók működnek.

Az új rendszer előnyét abban látják, hogy közép-hosszú távon emelkedni fog az oktatás szakmai színvonala, és több intézmény összefogásával pályázhatnak a 21. századi iskolaprogramokra is. Az sem utolsó szempont, hogy évente 18 millió forint normatívatöbblethez jut a település a közfeladat közös ellátására.

Az 595 millió forintból gazdálkodó Szatymaz költségvetési hiánya jelenleg 45 millió forint. A polgármester azt mondta: ebből év végéig minél többet le kell faragni.

Szatymazon számtalan program közül választhatnak a helyiek: a művelődési ház évente 900 rendezvényt szervez, emellett 4 alapítvány és 9 egyesület tevékenykedik a faluban. A gyerekek között népszerű a foci, a dzsúdós és a ritmikus sportgimnasztika-csapat kiváló eredményeket hoz, a Szatymazi Fiatalok Társasága (SZAFT) focitornát, internetes LAN-partykat szervez. Az idősebbek a népdalkört és a különböző kézműves-foglalkozásokat látogatják szívesen. A falunak van saját újságja, épp most újul meg honlapja.  

A jövőről a korábban falugazdászként tevékenykedő polgármester azt mondta: irreális célokat nem szabad kitűzni. Ő a kistérségi összefogásban látja az érvényesülés útját, ezen belül a mikrotérségi együttműködésre is nagy súlyt fektet. – Sándorfalva és Szatymaz között szoros a kapcsolat. Kakas Béla polgármesterrel nagyon jó az együttműködésünk. Mivel az uniós forrásokért rengeteg település fog versengeni, szeretnénk a jövőben több olyan pályázatot beadni, amely mindkét településnek hasznára lesz. Így például ha Sándorfalva tanuszodát építene, ezt látogathatnák a szatymazi gyerekek is.

Találkozás az olvasókkal

Olvasóinkkal a művelődési ház nagytermében találkoztunk. Kellemes hangulatban beszélgettünk újságkészítésről, a lapunk által szervezett programokról, akciókról. Olvasóink megosztották velünk véleményüket.

A szatymazi művelődési ház nagytermében kedden délután Kormányos László polgármester köszöntőjében azt mondta: nagyon dicséretre méltó, hogy a Délmagyarország kíváncsi Szatymaz életére. Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes lapunk megújulásáról, a szerkesztőségi munkáról, internetes portálunkról beszélt. Pintér Melinda marketinges nagy sikerű programjainkról, akcióinkról – Ákos koncert, Babafotózás, Szín5-ös – mondott néhány szót. Kóti Zoltán terjesztési vezető és Hocz Pál, nyomdánk vezetője is megosztott néhány gondolatot a hallgatósággal arról: az újság „összerakása" után hogyan dolgoznak a nyomdában, illetve hogyan kerül olvasóink postaládáiba nap mint nap a Délmagyarország.

A szatymaziak szívesen olvasnának Mehmet Karcsika további sorsáról, szeretik a programajánlókat, az időjárás jelentés mellől azonban hiányolják a napkelte és napnyugta időpontját. Nagyon jónak tartják lakodalmas fesztiválunkat, s nagy tetszéssel forgatják szakácskönyvünket. Ennek egyik szerzője, a szatymazi Katona Margit Jolán azt mondta: sokan már készülnek receptjeikkel második szakácskönyvünk megjelenésére. Nyemcsok Éva újságíró kvízkérdésekkel tesztelte a szatymaziak tájékozottságát, ajándékért cserébe, és ajándékcsomagokat is kisorsoltunk Megyejárónk résztvevői között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellentmondásos vallomások Kurai András perében

Várhatóan júniusban hirdetnek ítéletet a Pénzes Henrietta megölése miatt indított büntetőperben. A… Tovább olvasom