Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szatymazi haragosok: avagy a nagy liba-gólya ellentét

Szatymaz - Normális esetben a fehér gólya a sarkvidéki tél elől délre repül. A természet rendjét felülírva Szatymazon maradt egy madár, majd beköltözött a libaólba.
– Megláthatta az udvaron fürdő libánkat, a Lilikét ez a napok óta a környékünkön kóválygó, átfagyott fehér gólya. Leszállt az udvarunkra, majd gondolt egyet, és bevonult a nyitva hagyott, kiszalmázott libaólba – mesélte szatymazi tanyájuk portáján Paragi József. Az embereket egyébként messze elkerülő, alapesetben társaival télen délre költöző madár feltehetőleg a napok óta tartó komoly fagyok és az éhezés miatt minden félelmét legyőzve az emberek, jobban mondva a liba mellé szegődött.

Szatymazi haragosok: amikor a liba megcsőröl a gólyára. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Köznyelvben gólya, népiesen gilice, cakó, esetleg eszterág

A fehér gólya (Ciconia ciconia) szinte egész Európában előfordul. Jellemzően emberi környezetben fészkel, rovarokkal, ebihalakkal, békákkal táplálkozik, de elfogyasztja az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat, sőt a kisnyulat is. Augusztus közepén már csapatokba verődnek, de csak szeptemberben indulnak el vándorútjukra: a nyugat-európai állomány Gibraltár, a kelet-európai populáció Boszporusz felé.

– Nem is értettük, hogy a csudába került ide. Fázik is szegény – mutatta a fehér kelét Paragi József, miközben bekukkantottunk a madárhoz. A biztonság kedvéért Paragiék Lilikét, a gúnárt kitelepítették, elkerülendő az összecsapást. – Délutánonként kiengedjük a libát, készítünk neki langyos vizet, amiben boldogan fürdik. Miután végzett a tisztálkodással, hangos gágogással panaszolta, hogy nem tud bemenni a helyére. Még a teraszra is feljött. Meglepődtünk, amikor egy gólyát találtunk az ólban – mesélte Paraginé. Megtudtuk: a meglehetősen határozott liba még a ház kutyáját, a kuvasz nagyságú Lédikét is a helyére parancsolja.

A gólyának szerencséje, hogy Paragiékhoz költözött: a házaspár minden haszonállatuknak védett, a mínuszoktól is óvó ólakat épített. Elárulták, a család először a Szegedi Vadasparkot, majd a Kiskunsági Nemzeti Parkot értesítette. – Jó állapotban van a madár, bár kicsit legyengült – mondta a gólya befogása közben Puskás József, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. Hozzátette: a fehér gólya képes áttelelni. Ha emberek közelébe téved, állati eredetű élelemmel kell etetni, semmiképpen sem kukoricával. – Ha nincs más, akkor a kutyakonzerv is elégséges a madár túléléséhez – fogalmazott.

Szatymazi haragosok: amikor a liba megcsőröl a gólyára. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Megtudtuk, Ásotthalom térségében is láttak két telelő gólyát, a Szatymazon befogott madarat pedig a Szegedi Vadasparkba szállítják.

Olvasóink írták

 • 9. Séllei 2013. április 08. 21:19
  „A Madarak Szigete fórum is lelkes nézője a röszkei gólyapárnak. Sok képet is mentünk, amiket felteszünk a röszkei adatrészbe.
  Nagyon szép a kamerakép, éles, jól rálátni a fészekre, élmény nézni őket.
  Köszönet a kamera üzemeltetőjének mindenkitől, akik szeretik a gólyákat.

  Itt meg lehet visszamenőlegesen is nézni az életük néhány eseményét

  http://madarak.szigete.hu/viewtopic.php?f=11&t=427

  A bejelentkezés nagyon nehéz, mert a bejelentkező ablak csak pillanatokig látható”
 • 8. joy 2012. február 13. 08:26
  „Még decemberben is röpködött itt Alsóváros-Hattyas fölött egy gólya.
  Lehet hogy "ő" költözött a zsatymazi libához?
  :o)”
 • 7. babar 2012. február 12. 21:22
  „A kukorica gondolom a libáé volt, nem hinném, hogy csak azért össze kellett volna szedni nehogy a gólya megegye...”
 • 6. kontrapista 2012. február 12. 14:36
  „A havazások előtt még lehetett látni az ásotthalmi mezőkön az említett gólyákat. Csak remélni lehet, hogy túlélték a nagy mínuszokat és a hótakarót.”
 • 5. Mike3 2012. február 12. 14:25
  „cukiság”
 • 4. csupika 2012. február 12. 13:01
  „Szerencse, hogy állatszerető embereknél talált menedékre. És szerencse, hogy volt eszük szakembereket értesíteni, mivel nem csak az a kérdés, hogy a megfelelő táplálékot adjuk-e a segítségre szoruló madárnak, hanem gólyák esetében a táplálék mérete sem mindegy.
  http://mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/teli-madaretetes/telelo-golyaink-vedelme.html”
 • 3. katalin41 2012. február 12. 09:51
  „Kele beköltözött, szerintem jó helye lesz ott tavaszig.”
 • 2. Lucia 2012. február 12. 08:54
  „De cuki!”
 • 1. szentmiki 2012. február 11. 19:53
  „remélem Őt nem (ütik agyon) akarom mondani altatják el "emberségből"...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel számot is tervez a Tiszatáj

Márai-díjjal tüntették ki nemrégiben Hász Róbert írót, a Tiszatáj főszerkesztőjét, akit a szegedi irodalmi folyóirattal kapcsolatos tervekről és készülő új regényéről is kérdeztünk. Tovább olvasom