Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Szauna a pincében, padláson, télikertben

Szeged - A hagyományos finn szauna és az infrakabin Szegeden is egyre több fürdőben, szépségszalonban és fitneszteremben megtalálható. Sokan már társasházi lakásuk fürdőszobájába vagy családi házuk pincéjébe, padlásterébe, télikertjébe is építtetnek.
A hagyományos finn szauna és az infrakabin Szegeden is egyre több fürdőben, szépségszalonban és fitneszteremben megtalálható. A kényelem és a higiénia miatt ugyanakkor sokan már társasházi lakásuk fürdőszobájába vagy családi házuk pincéjébe, padlásterébe, télikertjébe is építtetnek szaunát.

Az ősziesre fordult időben öröm megtapasztalni, hogy a szauna nemcsak átmelegít, jót is tesz egészségünknek. De a „profik" nyáron is izzasztják magukat, hiszen ez jótékonyan hat egészségükre. A fürdőkben és néhány fitneszteremben a szauna mellé automatikusan több szolgáltatás jár: használhatjuk a medencéket, az infrakabint, a gőzkabint és az egyéb wellness-lehetőségeket. Erre utal a belépőjegyek ára is.

– A szépségszalonokban kicsi a hely, ezért leggyakrabban infrakabinokat találunk. Ennek használata nem olyan körülményes, mint a hagyományos finn szaunáé: csak egyszer kell beülni 30-35 percre, és elég a végén tusolni. A szolgáltatás Szegeden 600 és 1000 forint között már sok helyen elérhető – magyarázta Lehőcz Szilvia, az egyik szegedi szépségszalon vezetője.

Mibe kerül?

A hagyományos finn szauna akkor ideális, ha le lehet benne feküdni. A kétszer másfél méteres kabin már elég lehet négy-hat személy számára és körülbelül 350 ezertől 600 ezer forint. Az infrakabinban ideális, ha a fény ötven centiméteren belül éri bőrünket. Egy kétszemélyes kabin már 200-300 ezer forintért megkapható. A gőzkabinok felépítése kerül a legtöbbe, minimum dupla annyiba, mint a többi típus, mert speciálisabb anyagokból és eszközökkel készül.

Egyre több családi házba beépítik, sőt sokan társasházuk fürdőszobájába, illetve erkélyére is bezsúfolják szenvedélyük ezen tárgyát.
– Több mint tíz éve van a családi házunk téli kertjének sarkában szauna. Korábban a hagyományos finn változatot használtuk, nem olyan régen cseréltük le infrakabinra. A férjem szívinfarktust kapott, és az orvosok a kíméletesebb módszert javasolták – avatott be Kiss Anna, aki azt is elmondta, a szauna intim terület, sosem szerettek közösségben szaunázni. Heti kétszer-háromszor kapcsolják be a kabint, és gyakran barátaikat is áthívják, nagyokat beszélgetnek ilyenkor. – Sokkal higiénikusabbnak tartjuk, mint a fürdők szaunáit, ráadásul kényelmesebb – fűzte hozzá a 65 éves asszony, aki elmondta: ők csak télen használják.

Felmelegítik átfázott testüket, miközben egészségükről is gondoskodnak: méregtelenítenek. Régen ruhátlanul hevítették testüket, ma már direkt erre a célra fejlesztett frottíröltözéket vásároltak. A kicsit több mint egy méterszer egyméteres kabint 300-400 ezer forintért vásárolták, és kiszámolták 200-300 forintjukba kerül egy otthoni szaunázás.

– A vásárlók száma folyamatosan nő, az infrakabin most a legdivatosabb. Családi házak tágas folyosójára szoktunk a legtöbb szaunát beépíteni, de ez a nagy fürdőszobákba sem ritka kérés. Az esetek többségében egyedi ötletekkel fordulnak hozzánk, szeretik padlástérbe ferde tetővel és üvegablakkal készítetni a szaunát, de az sem ritka, hogy a pincébe vagy a magánházak erkélyén szorítanak helyet a kabinnak – osztotta meg velünk tapasztalatait Oláh Gábor, az egyik, szaunákat is forgalmazó cég vezetője, aki elmondta, most már egyre gyakrabban építtetnek infrakabint vagy szaunát a társasházak fürdőszobájába is, persze oda csak általában a kétszemélyes méret fér el. Új típusnak tekinthető a kombi kabin, mely tulajdonképpen az infra- és a hagyományos finn szauna ötvözete, az infrasugárzó lámpák mellett kályha is található bennük. A legújabb infrasugárzók pedig már olyan hatást keltenek, mintha a nap perzselné bőrünket.


Jótékony hatások

Finn hagyomány szerint a száraz szaunát 90-100 fokra hevítik. A 10-20 százalékos páratartalom és a magas hőmérséklet hatására a vérkeringés fokozódik, a test izzadtságot termel, ezáltal méregtelenítünk. Északi rokonaink ruhátlanul szaunáznak, így egész bőrfelületünk zavartalanul izzadhat. A szaunában töltött tíz-tizenöt perces időszakok között hideg zuhanyt vesznek, és pihennek. Az ókori görögök, rómaiak, később pedig a törökök fürdőkultúrájához is hozzátartozott a gőz. A finn szauna száraz klímájához képest a gőzkabinban csak 40-50 fokos a hőmérséklet, de a páratartalom megközelítheti a száz százalékot. A bőrt folyamatosan hidratálja, jó hatással van a légúti megbetegedések és a reuma kezelésére. Az infrakabin ugyancsak kíméletes módszer. Itt a fény hatására indul meg a fokozottabb izzadás. Egyszer fél órát kell a 40-60 fokos kabinban tölteni, és csak a végén szükséges tusolni. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára ez a legkíméletesebb módszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a… Tovább olvasom