Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Szaunázzunk! Izzasztó helyek a megyében

Csongrád megye - A meztelen szaunázás híveinek való az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő naturistaszauna-blokkja, itt az orosz szaunát használók akár a teraszra hulló hóban is „megfürödhetnek". Algyőn a Borbála fürdőbe, Szegeden pedig több helyre is várják az izzadni vágyókat – február közepén nagy kedvezményekkel.
A Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület Szaunázók Hétvégéje címmel kampányt indít február 11–13-án az egészségtudatos szaunázás népszerűsítésére. A programhoz több Csongrád megyei létesítmény is csatlakozott. Az Anna fürdőben például ezeken a napokon a 6 és 20 óra között megváltott belépőjegy árából 20 százalék kedvezményt adnak. A vendégek e három napon akciós áron, ezer forintért vehetik igénybe a 30 perces frissítő masszázs szolgáltatást. Az Annában egyébként egy átlagos napon 1600 forintba kerül a teljes árú felnőttjegy, ezért kedvünkre csobbanhatunk a medencék mindegyikében, és ücsöröghetünk a szaunákban: a finnben, a gőzben vagy az infrában.

A szaunázás kultúráját hazánkban is egyre többen ismerik és tartják be. Gyógyító hatását sokan használják a betegségek megelőzésére. Csongrád megyében több szaunázó hely közül választhatunk. A Napfényfürdő Aquapolis Szeged wellnessrészlegén például kipróbálhatjuk a finn szauna, az infraszauna, a gőzkamra, a sókamra, vagy az aromaszoba jótékony hatását, de tesztelhetjük, milyen a kültéri rönkszauna is. A szaunázók hétvégéjén a felnőtt+3 órás csendes wellness és a felnőtt+napi csendes wellness jegytípusok árából 20 százalék kedvezményt biztosítanak.

Az Anna fürdőben 20 százalék kedvezményt adnak a belépőjegy árából a szaunázók hétvégéjén. Fotó: Frank Yvette
Az Anna fürdőben 20 százalék kedvezményt adnak a belépőjegy árából a szaunázók hétvégéjén.
Fotó: Frank Yvette

A meztelen szaunázás híveinek való az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő naturistaszauna-blokkja. A felnőtt belépőjegy 1500 forintba kerül, aki fürdőruha nélkül szeretne gőzölögni, annak további 500 forintot kell fizetnie. A szaunázók hétvégéjén csak 250 forintot kérnek el ezért. A felújított fürdőben összesen nyolcféle szaunát próbálhatunk ki, kezdve a finn szaunától az infra- és aromaterápiáson keresztül a gőzfürdőig. A naturista blokkban infra- és bioszaunát, valamint udvari orosz (finn) szaunát is találunk. Ennek specialitása a kültéri kialakítás: a szauna az udvarra nyílik, a bátrabbak télen a nyitott teraszra hulló havat is használhatják testük hűtésére.

Sokan járnak ki Szegedről az algyői Borbála fürdőbe, ahol a felnőtteknek a 990 forintos belépő mellé 390 forintot kell fizetniük a szauna kiegészítő jegyért. (Az ominózus hétvégén 50 százalékkal csökkentik a
szaunajegy árát.) Ezért kétfajta kabin közül választhatunk: relaxálhatunk a finn szauna 92–94 Celsius-fokos melegében, vagy a „hűvösebb", 50 Celsius-fokos infraszaunában.

Éjszakai szaunázás

Az Anna fürdő hétfőtől péntekig este 9-től éjfélig éjszaka is nyitva tart. A belépő ilyenkor 900 forintba kerül. A Napfényfürdőben keddenként este 8 és éjfél között is szaunázhatunk. Ezen az estén a belépő 1500 forintba kerül, amiért a családi wellnessmedencét és a csúszdás élménymedencét is használhatjuk. Az algyői Borbála fürdőben pedig szombatonként 20 és 24 óra között izzadhatunk.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Trodat 2011. január 16. 14:22
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/edes_elet_a_csendes_wellnessben/2190700/”
 • 27. pifpaf 2011. január 16. 11:35
  „21., 22.
  Aki még nem próbálta, első alkalommal szokatlan, de elég hamar elmúlik. Mondjuk szerintem az a legjobb, ha odabent csak annyi fény van, hogy a homokórát még látni lehessen, és az eleve nem a bámészkodást segíti elő. Bár az a helyzet, hogy számomra az én koromban már nem jelent olyan szenzációt egy meztelen nő látványa, hogy kocsányon lógjanak tőle a szemeim, nyáron a Szikin úgyis annyit látok, amennyi csak jólesik.
  Külön szauna férfiaknak és nőknek? Brrrr... Minek?”
 • 26. Trodat 2011. január 16. 09:40
  „24.scorpiosecret linkjéből idézek

  "Ne bámészkodjunk, ne feszélyezzük magunkat és ne viselkedjünk kihívóan. Élvezzük a test és lélek szabadságát, viselkedjünk természetesen, akármilyen alkatúak és korúak is vagyunk. Bármennyire is talán zavarban érezzük magunkat a pőreségünkért a magunkra tekert lepedő és törölköző gátolja a bőr szabad légzését és izzadását, viszont erősíti a kipállás veszélyét. Ennek ellenére elfogadott hogy a férfiak a derekuk köré, hölgyek pedig mell fölött megkötött szaunalepedővel szaunázzanak. Sokan akik idegenkedtek ettől a meztelenségtől szép lassan megszokták, és megérezték a fürdőruhás és a naturista szaunázás közötti különbséget. Ha valaki figyel magára a felszabadult érzésre, meg fogja érteni miről szól ez. Szégyenlősebbeknek talán annyit megnyugtatás képen annyit, hogy kevesebben nézik meg őket itt mint fürdőruhában a strandon."”
 • 25. scorpiosecret 2011. január 16. 01:02
  „Én sem szeretem, ha valaki törölköző nélkül szaunázik...hab a tortán, ha valaki papuccsal jön be. Szauna előtt nem árt megtörölközni, ezért jó két törölközőt vinni. Az egyikkel megtörölközöl, utána kint hagyod száradni. A szárazat meg beviszed szaunázni. Ilyen egyszerű. :)”
 • 24. scorpiosecret 2011. január 16. 00:55
  „Nekem télen-nyáron az Anna fürdő a kedvencem. :) Pl. néha viszek illóolajat...egy pár csepptől máris jobb lesz a szauna hangulata. Természetesen csak akkor használom, ha mást nem zavarok vele.

  Szaunázási szabályok
  http://szaunaclub.hu/index.php/szaunavilag/kisokos/szaunaszabalyok”
 • 23. tol 2011. január 15. 23:10
  „mindenkinek kell építeni egy külön szaunát. Az lesz itt a megoldás...”
 • 22. Hunny24 2011. január 15. 22:28
  „Én is elgondolkoztam ezen a tekerjük magunkat törölközőbe témán. Én mint nő, nem tudok leülni úgy törölközőben, hogy az alsó régióm ne villanjon/legyen teljesen kint. Vagy 2 törölköző legyen rajtam, egy alul és egy felül, a harmadikra meg üljek? Egyébként elhiszem, hogy sokkal jobb a szervezetnek ha nem fürdőruhában megy be az ember, csak a megvalósítást nem sikerült még elképzelnem.”
 • 21. vári 2011. január 15. 21:45
  „"Ha szégyenlős tekerjen egy törölközőt a dereka köré vagy a vállára. "

  Arról megfeledkezett a cikk írója, hogy nők is járnak szaunázni.
  Meztelenül szaunázni szerintem akkor jó, ha ismerősökkel, barátokkal van körülvéve az ember, tehát akik mellett nem érzi magát feszélyezetten. De vadidegenekkel... Persze, van, ahol megvan ennek a kultúrája, de akkor építeni kell külön női és férfirészleget.”
 • 20. Sandman 2011. január 15. 20:54
  „A képen lévő fiatalember viselkedése és a fotó az teljesen gáz. Antireklám a szaunának.”
 • 19. Sandman 2011. január 15. 20:51
  „elhiszem, hogy szükséges a higiénia, kell is. De ne essünk át a ló túloldalára. Kérdés: ha nem érhet a testfelületed hozzá a szaunapadhoz, hogyan mászol fel a felső részre?? Meg se fogd, mert bizony a tenyereden is lehetnek bacik! ;-) Mellesleg a 90 fokos szaunában marha nehezen terjednek a bacilusok, hacsak nem termotrófok. Az ajtónyitogatást nem értem. Bent ülni és nyitogatni nem szabad, de bejönni-kimenni muszáj. A sűrűsége attól függ, kinek-kinek ilyen a szervezete. A szauna úszás szauna úszás az érdekes lehet, de nem ártana utánanézni a szaunázás lényegének. Jó szaunázást mindenkinek!”
 • 18. k.elvis 2011. január 15. 20:50
  „Papucsba ne menj be paraszt, merülőfürdő előtt zuhanyozz tahó, ne hagyd nyitva az ajtót bunkó!”
 • 17. pifpaf 2011. január 15. 20:41
  „Kedves Hugika010,
  én nem azt írtam, hogy a fiatalember tahó, hanem azt, hogy amit a képen csinál, az tahóság. És úgy gondolom, ezzel nem is őt minősítem elsősorban, hanem azt, aki egy újságban egy szaunázással kapcsolatos cikkhez betesz egy ilyen képet. Ez nagyjából olyan melléfogás, mintha a sörfesztivált egy éppen a sörpad mellé rókázó személlyel illusztrálná. Egy újságírótól talán elvárható, hogy kissé körüljárja a témát, a szaunázás illemszabályai elég sok helyen elolvashatók.”
 • 16. Hugika010 2011. január 15. 20:10
  „11-es, neked van igazad...aki még életében nem járt szaunában, és nem olvasott utána sehol a neten...mert nem gondol rá hogy nem mindegy, mit hogyan csinál... ész 9es, sztem te vagy a tahó, hogy másokat a szaunában való viselkedéséről, belépéséről ítélsz meg... gondolkozz már néha...
  mondjuk én utálom a szaunát, egyszer próbáltam ki, de leginkább a fóliában kb délben eltöltött időre emlékeztet...úgyhogy nem... meztelen meg végképp nem...”
 • 15. Trodat 2011. január 15. 14:07
  „Néhány hasznos link, amit a szaunázók figyelmébe ajánlok :-)

  http://www.szaunaszeansz.hu/
  http://www.szaunaszeansz.hu/elso-szaunazok-hetvegeje.html
  http://www.szaunaszeansz.hu/a-helyes-szaunazas-szabalyai.html”
 • 14. Trodat 2011. január 15. 14:03
  „Az egyik szauna honlapjáról:
  "Fürdőruha használata nem ajánlott a szaunában, mivel lassítja a keringést és megakadályozza az izzadást.
  Emellett a baktériumok szaunábavitele sem előnyös, hiszen a fő szempont a test teljes méregtelenítése. Ha szégyenlős tekerjen egy törölközőt a dereka köré vagy a vállára. Szaunázás közben ügyelni kell arra is, hogy lepedővel borítsuk azt a területet, ahol a testünk a szaunapaddal érintkezik."”
 • 13. Trodat 2011. január 15. 12:29
  „"Szaunázók Hétvégéje címmel kampányt indít február 11-13-án az egészségtudatos szaunázás népszerűsítésére."

  Holnapi újságba kellene egy cikk, hogy
  "Hogy ne legyünk szaunabunkók, avagy hogyan szaunázzunk egészségesen és kultúráltan"”
 • 12. Trodat 2011. január 15. 12:26
  „Csendes wellnessben lehetne meztelenül szaunázni, de így mi értelme, hogy melletted meg vizes rövidgagyába ülnek be.
  Itt szerintem alkalmas lenne rá a kialakítás, hogy az udvari szauna rész naturista lenne, a belsők pedig textiles.
  Vagy az Anna fürdő textiles, Csendes wellness naturista :-)
  De az árat is azért vitték, le, hogy még több látogató jöjjön, de így meg a hely színvonala csökken :-S”
 • 11. Trodat 2011. január 15. 12:20
  „1,2,5,8 egyetértek :-)

  Tényleg felháborító, hogy az alapvető szabályokat nem tartják be. Szegeden több helyen találkoztam olyannal, aki így szaunázik ahogy a képen emberünk, vizes gatyával ráfekszik a padra, csurom víz körülötte minden, a másik papucsostól felteszi a lábát, nyitva hagyja az ajtót távozás után, bejön felönti a kályhát, majd kimegy.
  A Csendesben voltam "szaunaszeánszon", ahol mindenki járkált közben ki-be, a szaunamester nem fért a papucsoktól, annyi volt bent.
  A helyes szaunázás szabályait egyébként sehol sem látni kifüggesztve, így honnan is tudnák az emberek.
  Esztergonban érdekes be tudják tartatni a szabályokat, a szaunamester ki tudja küldeni a szaunából azt aki fürdőgatyában, papucsban megy be. Miért lenne ezt nehéz Szegeden is megoldani?”
 • 10. Stn 2011. január 15. 12:03
  „1-9: Balkánra kultúrát? Tiszába vizet? Van már elég ;)”
 • 9. pifpaf 2011. január 15. 11:57
  „Mondjuk az is elég alapvető, hogy szaunázni nem felöltözve megy az ember. Amit a képen látható fiatalember csinál, az körülbelül akkora tahóság, mint ha én nem húznám le magam után a WC-t. És még nagyobb tahóság lenne, ha én széles körben azt terjeszteném a pelenkások között, hogy ezt így kell csinálni.
  Én is szeretek (szeretnék) szaunázni, de még nem találtam Szegeden olyan szaunát, ahol deklaráltan lehet (vagy neadjisten éppenséggel kötelező) meztelenül szaunázni. (Kivéve persze a Szikin, de az ilyenkor nincs állandóan nyitva, meg messze is van.) Egy ilyen remek népművelő cikk után lehet, hogy még kevesebb ilyen lesz.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázott a rókusi csomópont fényrendszere

Júniusra készült el, alig hat hónap után meghibásodott a rókusi csomópont sávszéleket jelző fényrendszere. Tovább olvasom