Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Szavazás: két klinika és a makói kórház az élen

Szeged - Bár örülnek neki, visszafogottan reagáltak a 2008-as év kórháza szavazáson elért sikereikre a Csongrád megyében dobogós helyet szerző intézmények vezetői. Az SZTE bőrgyógyászati és neurológiai klinikája mellett a makói kórházat minősítették jónak a betegek.
Csongrád megyében a szegedi bőrgyógyászati klinika lett 2008-ban az első helyezett – országosan a 21. – egy internetes portál negyedszer meghirdetett szavazásán, amelyen a betegek értékelhették az ország 238 OEP-finanszírozott egészségügyi intézményét. Az év kórháza szavazáson tavaly októbertől december végéig összesen közel 90 ezer voksot – a tavalyi dupláját – adtak le a páciensek. Csongrád megyéből 27 kórházat, klinikát minősíthettek. Mivel csak interneten lehetett szavazni, a felmérés nem tekinthető reprezentatívnak.

A páciensek egy ötfokú skálán, öt kategóriában értékelhettek: az orvos-szakmai ellátás, az ápolás és szakszemélyzet, az infrastruktúra, az ellátás, illetve a környezet és tisztaság szempontjából. A felmérés alapján az látszik: 2007-hez képest országosan romlott az egészségügyi intézmények megítélése, egyetlen kórház, egyetlen kategóriában sem érte el a 4-es szintet. Az országos szavazást a miskolci kórház nyerte.

– Nem kísértem figyelemmel a voksolást, de örülök az eredménynek. Ebből azonban nem vonnék le messzemenő következtetéseket – értékelte szerényen saját helyezésüket Kemény Lajos, a szegedi bőrgyógyászati klinika vezetője. A professzor szerint eddig is megtettek mindent a betegekért, és ezután is erre törekednek – a szavazás eredményétől függetlenül. A szegedi bőrklinika az öt kategória átlagában 3,6 pontot kapott. A betegek szerint legjobban az orvosszakmai ellátás, az ápolás és a szakszemélyzet munkája kategóriában teljesített.

A pikkelysömör gyógyítását szolgáló UV-kabin a bőrgyógyászati klinikán. Fotó: Segesvári Csaba
A pikkelysömör gyógyítását szolgáló UV-kabin a bőrgyógyászati klinikán.
Fotó: Segesvári Csaba

Összesítve szintén 3,6 pontot szerzett a szegedi neurológiai klinika, csak néhány ezreddel lemaradva a megyei első helyezettől. Ezzel az országos 22. helyre kerültek. Vécsei László, a klinika vezetője bár örül az eredménynek, óvatosan reagált a jó minősítésre annak ellenére is, hogy a megyei intézmények közül eddig mindig dobogón – tavaly a tetején – végeztek. – Más egyetemi klinikák is ugyanolyan szakmai színvonalon dolgoznak, mint mi, az adott feltételek között. Mindenki megtesz a betegekért mindent, amit csak lehet. A szegedi szívsebészeti osztályt például bizonyosan a legjobbak közé sorolnám – ismerte el orvoskollégái munkáját a professzor.

Csongrád megyei top 10

1. SZTE bőrgyógyászati klinika, 2. SZTE neurológiai klinika, 3. makói kórház és rendelőintézet, 4. SZTE női klinika, 5. SZTE gyermekgyógyászati klinika, 6. deszki kórház, 7. SZTE I. belgyógyászati klinika, 8. SZTE pszichiátriai klinika, 9. szentesi kórház, 10. SZTE gyermekpszichiátriai osztály.

A makói kórházra közel 4000-en szavaztak

Megismételte jó szereplését a www.hazipatika.com címen elérhető egészségügyi portál internetes szavazásán a makói kórház. A Dr. Diósszilágyi Sámuel nevét viselő intézmény 2006-ban 31., 2007-ben 42., Az év kórháza 2008-as szavazásán pedig 34. lett 3621 szavazattal a 238 kórházból. A makói kórház főigazgatója, Baráth Lajos lapunknak elmondta: nagyon örül, hogy még egy olyan évben is megtisztelték bizalmukkal az intézményt a szavazók, amikor a kényszerű ágyszámcsökkentés után át kellett alakítani az ellátás egész szerkezetét.

A siker azt mutatja, hogy az átszervezéssel kialakított struktúra találkozik a betegek igényeivel. Idén májusban hivatalosan is átadták a makói kórház új, 12 ágyas egynapos sebészeti részlegét, szeptemberben pedig 50 ágyas rehabilitációs részleget avattak a kórházban. Az előbbi öt-, az utóbbi harmincmillióba került. Egy másik, de szintén fontos fejlesztés: évente 22 millió forintot spórolhat meg a makói kórház annak a 175 milliós, uniós támogatással megvalósult energetikai beruházásnak köszönhetően, amelynek révén immár termálvízzel fűtenek minden épületet, ráadásul a korábbinál sokkal hatékonyabb módon.

Baráth Lajos különösen büszke az országos 34. helyezésre annak tükrében, hogy több megyeszékhelyi és fővárosi intézményt is sikerült megelőzniük – márpedig Makón és környékén nyilvánvalóan kevesebben interneteznek, mint például Budapesten. Ugyanakkor a részeredményekből látható, hogy míg az ellátással, az orvosokkal és ápolókkal nagyon elégedettek voltak a szavazók, gyengébb értékelést adtak az infrastruktúrának és a környezetnek. Ez utóbbiakon Baráth Lajos reményei szerint javítani fog, hogy idén egy összesen 3 milliárdos felújításba kezd az intézmény, amelynek keretében három év alatt korszerűsíteni fogják a százéves főépületet, illetve a rendelőintézetet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbépülhet a félbemaradt kerékpárút

Szeged - A szegedi Széchenyi térről jelenleg a Deszk határában lévő susnyásig lehet eljutni a 43-as mentén épült bicikliúton. Tovább olvasom