Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Száz birka akolból ment

Száz birkát, egy tehenet és egy borjút vittek el egy kisteleki tanyáról. A rablók a gazdát, Molnár Józsefet megkötözték, pénzét elvették, a hűtőládából fagyasztott csirkét pakoltak el. Háromszor fordultak a teherautók, aztán sorsára hagyták a férfit. A rendőrök 250 ezer forintot tűztek ki a rablók fejére.
A gazda istállójának egy része kiürült. Fotó: Karnok Csaba
Újságot olvasott tanyáján Molnár József szombaton este, amikor rátörtek a rablók. Könnyedén bejutottak, hiszen az ajtó nyitva volt. A földre lökték, megrúgták, szemét a letépett függönnyel kötötték be, megkötözték. Annyi levegőt engedtek neki, hogy meg ne fulladjon. Egy rabló vigyázott rá, a többiek szétnéztek a házban. Pénzt kerestek, még a kemence száját is lenyitották. – A hűtőládában húst találtak, kérdezték, mi az. Mondtam, birka meg csirke. A birka nem kellett nekik, azt mondták, azt nem szeretik – mesélte a gazda.

„Fáj, ha levegőt veszek"

Amikor találkozunk, Molnár József épp az SZTK-ból megy hazafelé. Az út mellett kicsapva legel a maradék nyáj. Decemberben 334 juhot számoltak össze, most úgy 240 maradt. Beérünk a tanya udvarára, a sárga, jó százéves épület falára akasztott nagy, konyhai falióra jár ugyan, de nem jelzi a pontos időt. Napszállta van, az meg egy délelőtti időpontot mutat. Csaholnak, körülugrálnak minket a kutyák; a kölykök, a kis szőrös pamacsok hátulról futnak felénk. A kukoricásból nagy zörögve-röfögve kis csapat bújik elő: foltos malacok követik anyjukat. – Ezek ilyen önellátók, ki vannak csapva – mondja Molnár József. Mutatja az üres hodályt, a megmaradt jószágokat. Ahogy kiengedi a teheneket, azok rögtön a vályúhoz mennek, orrukkal böködik a jeget, nyalogatják a fagyott vizet. – Nem volt a jószág így elhanyagolva itt. Most állandóan a rendőrségre meg kezelésre kell járnom. Bordáim törtek, most jobban fáj, ha levegőt veszek, mint tegnap – panaszolja a gazda.

Az egyik tolvajról készült rendőrségi fantomkép
A vadabb borjú elszaladt


A rablók az első fuvart este fél kilenc tájékán indították el. – Másfél óráig tartott egy-egy perdület; amíg visszaértek, addig én ott feküdtem a hideg kövön. Kinyitottak ajtót, ablakot, hogy ha jön valaki, ők el tudjanak futni. Harmadszor nem az az autó jött, mint az előző két alkalommal. Na, gondoltam, viszik a lovakat, mert négy lovam van. De hallottam, hogy a tehén elbőgi magát, azt tették kocsira. A három borjúból az egyiket vitték, egy másik elszaladt, az vadabb, nem bírták megfogni – folytatja.

– Utána megszabadítom – ígérte az egyik rabló, de aztán csak otthagyták Molnár Józsefet a kövön. Ahogy jöttek, egyszer csak eltűntek. A magára hagyott gazda addig ügyeskedett, míg ki nem húzta a kezét a rácsavart nadrágszíjból. Akkor már csak a lába volt megkötözve. Hallgatózott, jönnek-e vissza. Csönd volt, csak a kutyák ugattak. Várt még egy darabig, akkor merészkedett az udvarra. Ott senki sem mozdult. Rögtön látta, hogy a hodály ajtaját levették, hátulról néhány birka gyűlt lassan újra oda. A kutyák meg az elszaladt borjút ugatták. Az istállóban égett a villany, a legkisebb borjú hiányzott. Kistraktorral indult útnak a rendőrségre, véres fejjel és kézzel, törött bordákkal. A rendőrök azonnal mentőbe is tuszkolták volna, de nem hagyta magát.

250 ezer a nyomravezetőnek

– Előre meg volt ez fontolva – véli. – Kértem én őket, hogy ne darabolják le a birkákat, hasasok azok mind. Azt mondták, nem értenek a birkához. Kétszer voltak azok a jószágok körmözve. A hátán kék krétával, a fején pirossal ott a jel mindegyiknek – panaszolja Molnár József.

A juhok két-három évesek, nyírva nem voltak. Az elrabolt ötéves magyar tarka meg három hónapja ellett, feje fehér, pápaszemes foltú, oldala tarka. A borjú fehér és vörös, úgy 150 kiló. A rendőrök díjat tűztek ki a nyomravezetőnek. Aki megmondja, ki vitte el a kisteleki Molnár József birkáit, 250 ezer forint üti a markát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már hatszázezret ''ér'' Tas vezér

A rendőrség ötszázezer forinttal megtoldotta, így már hatszázezer forint üti a markát annak, aki az… Tovább olvasom