Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Száz év a Dózsa György iskolában

Dékány Imre akadémikus, az egyetem rektorhelyettese, Ilia Mihály irodalomtörténész, Lékó Péter sakknagymester, Vajda Attila olimpiai bronzérmes kenus – csak néhány ismert szegedi személyiség, akik az idén százéves Dózsa György Általános Iskolában tanultak.
Az idén százéves szegedi Dózsa György Általános Iskolában sajátította el a betűvetés tudományát 1953 és 1961 között a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi rektorhelyettese, a kolloidkémiai tanszéket vezető egyetemi tanár, az akadémikus Dékány Imre.

Professzorok a katedrán

– Emlékszem, 1957-ben új tanárok jöttek az iskolába. Tízéves gyerekekként nem tudtuk, miért van ez. Csak húsz év múlva tudtuk meg, hogy az '56-os események után bocsátották el őket az egyetemről és a Dózsában kellett tanítaniuk – emlékezett a professzor, akinek osztályfőnöke Ökrös Lászlóvolt, akit viszont a Délmagyarország szerkesztőségéből küldtek az iskolába a forradalom után, „büntetésből". (Nem sokáig tanított, visszakerült a szerkesztőségbe és a kulturális rovatot vezette – A szerk.) Dékány Imre professzor egykori történelem tanára és 7–8. osztályos osztályfőnöke Fenyvesi Istvánlett, aki egyébként tanszékvezető főiskolai tanár volt.

Ünnep

Szerdán kezdődött a Dózsa György Általános Iskolában az a programsorozat, amellyel a 100 éves iskolára emlékeznek. A diákok és a tanárok a legkülönbözőbb versenyekkel, bemutatókkal és kiállításokkal idézik fel a régi időket. Az ünnepi eseménysorozat az iskola diákjainak részvételével szombaton este a felsővárosi templomban ajándékkoncerttel fejeződik be.

Sportzsenik a padban


– Az iskola jelenlegi arculata egykori igazgatónk, Kecskés Antal irányítása alatt alakult ki a 70-es, 80-as években. A vízi úttörőcsapat működése adta az ötletet, hogy megvalósuljon az emelt szintű testnevelés oktatás, amely a mai napig a kajak-kenu sportág szegedi utánpótlását biztosítja – emelte ki Tóthné Lengyel Mária igazgató. Itt nevelkedett, igaz csak hatodik osztályos korától az olimpiai bronzérmes kenus Vajda Attila is.
– Mindenben segítettek, hogy a tehetségem ne vesszen el – magyarázta az 1998-ban végzett kenus, aki a jövő évi olimpiára kvalifikáló duisburgi világbajnokságra készül. – Sajnálom, hogy az ünnepi programokon nem lehetek ott, de az edzőtáborból nem lehet hazamenni. Lélekben a dózsásokkal leszek – mondta.

Nem lehet ott az ünnepségen az iskola másik híres neveltje, a világ egyik legjobb sakkozója, Lékó Péter sem. Szeged díszpolgára jelenleg a monacói 16. Amber-versenyen vesz részt. Kérésünkre viszont ellátogatott régi iskolájába a város másik díszpolgára Ilia Mihály irodalomtörténész.

Névjegy

A jelenlegi iskolaépületben 1907 őszén indult meg a tanítás. Az intézmény a két világháború között elemi népiskolaként működött. A háborúk idején katonai szállásként szolgált. Először Szent György Téri Általános Iskola volt a neve, majd 1949-ben Dózsa Györgyről nevezték el.

„Képzeletben felmegyek a lépcsőn"

– Emlékszem, amikor 1946-ban bekerültem az iskolába, a pince tele volt katonaruhákkal, mivel 1944-ben katonai kórház működött az épületben. A tápai iskola elindított írni- olvasni, a Dózsa pedig a szakmám felé irányított. Itt szoktattak rá az olvasásra. Mindennap elmegyek az iskola előtt és ezáltal egy lelki emlékező mechanizmus alakult ki bennem. Képzeletben felmegyek a lépcsőn és emlékezem a diákokra és a tanárokra. Az osztályunkból legalább tíz olyan egyetemi tanár vagy magasan képzett szakember lett, akik ebből az iskolából vitték a szellemiséget. Maradt személyes kapcsolat is, hiszen olyan tanárok tanítottak a Dózsában, akiket én oktattam az egyetemen – mesélte a 73 éves irodalomtörténész, aki tanórákat is felidézett. Sőt megnézte egykori bizonyítványát, amiből az derült ki, hogy nem volt valami jó tanuló, de magyarból és természettanból mindig kitűnt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom