Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Száz éve született Kárász Judit

Szeged - Kandinszkij tanítványa volt a 100 éve született Kárász Judit fotográfus, akinek alkotásaiból ma kiállítás nyílik a Kass Galériában – és felavatják emléktábláját a Fekete Sas utcában.
Kárász Judit volt az első fotóművész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről. 1912. május 21-én, Szegeden született, 1930-ban az Árpád-házi Szent Erzsébet Leánygimnáziumban érettségizett. Felvették a dessaui Bauhausba, ahol Kandinszkij is tanította. Párizsban is folytatott fotográfiai tanulmányokat.

1932-től tagja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának; a 30-as évek elején nyaranta szociofotókat készített Szegeden és a környező tanyavilágban. A harmincas évek közepéig a Deutsche Photodienst képügynökség munkatársa volt; szabadfoglalkozású fotográfusként Berlinben és Kölnben is dolgozott. 1935-től 1949-ig Dániában élt, tíz évig egy tanyán fizikai munkát végzett, közben kézi szövést tanult. 1945-től Koppenhágában mint kézi szövő dolgozott. 1949 decemberében tért vissza Magyarországra, múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben Budapesten öngyilkos lett.

Kárász Judit egyik szegedi felvétele a 30-as évekből.
Kárász Judit egyik szegedi felvétele a 30-as évekből.


Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott. Születésének századik évfordulója apropóján munkáiból mintegy negyven fotót bemutató emlékkiállítást rendeznek – a tárlatot E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitja meg ma 16.30-kor a Kass Galériában. A kollekció a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatja be; az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak.

A verniszázs előtt, délután 3 órakor a Fekete Sas utca 20. szám alatt, a Szivessy-háznál Albertini Béla fotótörténész, a Magyar Fotótörténeti Társaság alapító tagja avatja fel Kárász Judit emléktábláját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrizhető szoftverek

Világviszonylatban is új, a szoftverek forráskódjának vizsgálatára épülő minősítési eljárást mutattak be tegnap sajtótájékoztatón a budapesti Kopaszi-gáton. Tovább olvasom