Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Száz éve született Szekfű János

Kiskunmajsa - „Szekfű János úgyszólván a szegedi képzőművészet mindenese. Szervező, szakkörteremtő és alkotó személyiség. Annyi vitalitás rejlik benne, akár a legderekabb diófában" – jellemezte találóan Szuromi Pál művészeti író.
„Szekfű János úgyszólván a szegedi képzőművészet mindenese. Szervező, szakkörteremtő és alkotó személyiség. Annyi vitalitás rejlik benne, akár a legderekabb diófában" – jellemezte találóan Szuromi Pál művészeti író a száz esztendővel ezelőtt született festőművészt, akinek ma 16 órakor nyílik emlékkiállítása szülővárosában, Kiskunmajsán, a Jonathermál Zrt. rendezvénytermében (Kőkút 26.). Szekfű Jánosra, a szegedi vasutas képzőművész kör alapítójára a tárlatot megnyitó Tandi Lajos, a Szeged folyóirat főszerkesztője emlékezik. A kiállítás december 15-éig naponta 14 és 18 óra között tekinthető meg.

Szekfű János önarcképe.
Szekfű János önarcképe.

Szekfű János 1910. november 20-án született munkáscsalád gyermekeként. Szegeden érettségizett, festő vagy szobrász szeretett volna lenni, de anyagi nehézségek miatt le kellett mondania a továbbtanulásról. 1935 és 1945 között Budapesten élt, Gallé Tibor, Kákay-Szabó Gyula, Hincz Gyula és Gács György festőművész növendékeként kezdett alkotni. Amikor a II. világháború után visszaköltözött Szegedre, felvette a kapcsolatot a helyi képzőművészekkel, és 1948-ban 25 növendékkel létrehozta a MÁV szakszervezete által támogatott vasutas képzőművészeti szakkört, amelynek titkára és egyik vezetője volt. Akvarelljeit, olajfestményeit rendszeresen bemutatták hazai és nemzetközi vasutas-kiállításokon. Több önálló tárlattal jelentkezett Szegeden és országszerte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havas Ágnes, az operafesztivál igazgatója Magyarországon tervezi a verseny jövőjét

Óriási előrelépésnek tartja Havas Ágnes, az operafesztivál igazgatója, hogy az Arte Live Webnek köszönhetően idén már világszerte nyomon lehetett követni a verseny szegedi döntőjét. Tovább olvasom