Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Száz kilométer naponta, két keréken

Gácsi Zoltán másfél évvel ezelőtt indította biciklisfutár-szolgálatát. A megrendelők kézről kézre adják, reggel 8-tól este 9-ig hozza-viszi a küldeményeket, olykor napi száz kilométert teker. Néhány órára mellészegődtünk.
Munkában Gácsi Zoltán kerékpáros futár Fotó: Karnok Csaba
Gácsi Zoltán házhoz jön, ezúttal a Sajtóházhoz. Hoz magával kölcsön bukósisakot, azt mondja, szükség van rá, őt háromhavonta egyszer elütik. A Csuka utcába megyünk. Kerüljük a forgalmas főútvonalakat, a „kertek alatt" gurulunk. Egy szolgáltató cég irodájában Zoltán számlákat, leveleket vesz át. A megbízó, Vas Károly azt mondja, a kerékpáros kézbesítés gyors, olcsó, környezetkímélő. Egy éve dolgoztatnak rendszeresen Zoltánnal.

Egy Kossuth Lajos sugárúti nyomdába megyünk tovább. Útközben Zoltán mesél: a barátnője kedvéért költözött Pestről Szegedre. Úgy gondolták, gyermekeiket szívesebben nevelik fel a Tisza-parti városban. Kezdetben vendéglátóhelyen dolgozott, majd kitalálta a futárszolgálatot. – Először csak egy megrendelőm volt. Éjjel dolgoztam egy étteremben, nappal kézbesítettem. Egy hónap alatt tíz céggel kerültem kapcsolatba. Egyszer hatvan órát dolgoztam alvás nélkül, akkor döntöttem: maradjon csak a futárszolgálat.

A nyomdában megcímeznek egy borítékot, és máris mehetünk. Minden
Veszélyes üzem

Egy óra alatt kézbesítettünk számlát, levelet, cd-t, vállaltuk a kulcsmásolás elintézését. Baleset nem történt, de veszélyes helyzet adódott: egyszer leszorított az útról bennünket egy terepjárós, három alkalommal nem adták meg nekünk az elsőbbséget, egyszer pedig majdnem ránk tolatott egy parkolóból kiálló autó.  
perc számít, magyarázza a fiatalember. Mobilon is vesz fel rendeléseket, de az állandó partnerek az otthoni számot hívják. Felesége a szervező, egyéves kisfiukkal van otthon. Zoltán postai jogokkal van felruházva, az általa kézbesített és átvett levél éppen olyan, mintha ajánlott küldeményt adnánk fel a postán.

Vannak szokatlan megbízások is. Zoltán vitt már gyermekköpetmintát az ÁNTSZ-hez, két üveg bort egy cégnek, ahova vendégeket vártak. Vásárolt alkatrészt, fénymásolópapírt.

Alig több mint egy óra alatt 12 kilométert tettünk meg. Elbúcsúzunk. A holnapi izomlázamra gondolok – és arra, hogy a fiatalember még este 9-ig folytatja a kerekezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom