Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Száz százalék fölötti saccok

Bizakodnak és titkolóznak a politikusok. A választások előtt „önvélemény-kutatást" készített lapunk: a szegedi választókerületekben induló politikusokat vettük sorra. Mindenki derűlátó, a jelöltek jóslataiból sehol sem jön ki a száz százalék, többen túlbecsülik a szavazótáborukat.
Igazán tarka és bőséges a kínálat, tessék választani! Fotómontázs: DM/DV
Az egyes körzetben, Újszeged térségében és Felsővároson Bodó Imre (Fidesz–KDNP), Molnár Gyula (Zöldek Pártja) és Ujhelyi István (MSZP–SZDSZ) mérkőzik meg.

Bodó, Molnár, Ujhelyi

Az MSZP fiatal alelnöke négy éve nyert, most sokkal több ajánlószelvényt kapott, mint akkor, ezért jó eredményt, győzelmet vár. Hasonlóan bizakodó pártja választási szereplését illetően is, és magas részvételt vár. Arányokat nem, csak annyit mondott, a négy évvel ezelőtti eredménnyel kiegyezne. Ezért táblázatunkban az előző választás eredményét mutató arányszámokat szerepeltettük.

Fő ellenfele – Tiszasziget fideszes polgármestere – szerint a megyében ebben a körzetben lesz a legizgalmasabb a választás. – Úgy gondolom, nagyon szoros lesz az eredmény, de egy hangyafaroknyival a jobboldal nyer a körzetemben, még ha csak néhány 100 szavazattal is – mondta Bodó Imre.

Molnár Gyula legkevesebb 1 százalékra számít a körzetben, legföljebb pedig 6-7 százalékra, a részvételi arányt úgy hatvan százalékra becsüli. – Habár nincs saját közvélemény-kutatásunk, a kopogtatócédulák gyűjtése során úgy tapasztaltam, sokan fognak ránk szavazni azok közül, akik nem akarják valamelyik nagy pártra adni a voksukat – véli az ismert dixie-zenész, biológus, környezetvédő.

Balogh, Herold, Kiss, Sándor, Ványai

A Csongrád megyei 2-es körzetben, Szegeden és a Homokháton viszonylag sok jelölt „maradt állva". Itt indul Balogh László (Fidesz–KDNP), Herold Gábor (MIÉP-Jobbik), Kiss József Géza (Centrum), Sándor Klára (SZDSZ–MSZP) és Ványai Éva (MDF).

A korábban MDF-esként ismert Balogh Lászlót idén a Fidesz–KDNP indítja: – Arra számítok, hogy harmadszorra is megnyerem a választást a körzetemben, már csak azért is, mert az SZDSZ-es jelölt támogatottsága a falvakban kicsi. Arról nincs értelme konkrét adatot mondani, mennyivel nyerek és a párt mennyivel nyer országosan. Annyi szavazatot gyűjtünk, ami elég lesz egy megnyugtató kormánytöbbséghez – nyilatkozta.

Herold Gábor az egyetlen MIÉP-Jobbik jelölt, aki Szegeden összegyűjtötte a szükséges számú ajánlószelvényt. Úgy véli, a két nagy párt támogatottsága az előző országgyűlési képviselőválasztás óta csökkent. – Akik elvesztették a bizalmukat az MSZP-ben és a Fideszben, azok a kisebb pártokra fogják leadni a voksukat. Úgy gondolom, az első három hely valamelyikén fogok végezni választókerületemben – mondta.

Kiss József Géza szerint a Centrum kis párt, de részt szeretne vállalni továbbra is a városért és a régióért folyó munkában. A jelölt korábban a KDNP szegedi szervezeténél volt városi alelnök, azután a KDNP-nek ez a szárnya alapítója lett az akkori Centrum Pártnak. A Szegedet vezető koalíciónak a Centrum is tagja – így értendő a folytatás. Véleménye szerint a párt átlépi a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Sándor Klára, amikor pártja eredményéről kérdeztük, rögtön visszakérdezett: „Melyik pártom?". Az SZDSZ-ben gyors politikai karriert befutó jelölt komolyan veszi, hogy őt két szervezet közösen jelölte. Az SZDSZ eredményét nem túlzó optimizmussal 7,5 százalékra jósolta. Egyéni képviselőként győzelemre számít, a kampánya hamarosan Szeged belvárosában is egyre látványosabbá válik.

Ványai Éva régóta ismert személyiség a helyi közéletben. Az egykori szegedi alpolgármester nem szívesen bocsátkozott találgatásokba az eredményről, hiszen alapvetően mindenki győzni akar. Végül 10–20 százalék közé tette az MDF által tőle remélt, várt szavazatarányt.

A hármas körzetben hárman indulnak: Botka László MSZP– SZDSZ közös jelölt, Kalmár Ferenc a Fidesz–KDNP jelöltje, Tímárné Horváth Magdolnát pedig az MDF indítja.

Botka, Kalmár, Tímárné

A szegedi polgármesterből nehezen lehetett bármiféle jóslatot kihúzni. Botka Ujhelyihez hasonlóan annyit mondott, magának és pártjának is legalább olyan jó eredményt remél, mint négy éve. A 2006-os várakozásokat összegző táblázatunkban ezért nála is a négy évvel ezelőtti eredménye szerepel. Pártjának szegedi szavazataránya 47 százalék volt akkor.

Kalmár Ferenc szerint rettentően nehéz megmondani, hogy hány százalékot kap az egyéni körzetben. Nagyon szoros versenyre számít. – Babonából sem szeretnék erről konkrét adatot mondani. A Fidesz megnyeri majd a választásokat, de nagyon kiélezett lesz a küzdelem – fűzte hozzá.

Tímárné Horváth Magdolna úgy tartja, sok múlik ezen a szavazáson; abban reménykedik, hogy az ország tudja, miről szavaz és legalább 50 százalékos lesz a részvétel. – A voksolás mindenkinek állampolgári kötelessége. Most kell véleményt nyilvánítani, mert utána négy évig nem lesz erre lehetőségünk – hangsúlyozta.


Titkolóztak

A legesélyesebbnek tartott szegedi indulók árulták el legnehezebben, melyik pártra voksolnának. Egyikük szerint a magabiztosnak tűnő jelölt kevésbé tudja mozgósítani szavazóit. A nagy pártok kiélezett küzdelmében azonban minden egyes voks döntő lehet. A kis pártok viszont az ötszázalékos küszöb eléréséért küzdenek. Az ő jelöltjeik a közvélemény-kutatásokban szereplő adatoknál rendre jobb eredményre számítanak – legalábbis ezt mondták kérdésünkre. Ezzel arra bíztatják a szavazókat: merjenek a sokszor esélytelennek mondott pártokra is szavazni, a voks nem vész el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblától tábláig csupán egy óra és tizenöt perc Budapest

Mennyi idő alatt lehet Szegedről Budapestre eljutni és onnan visszajönni hétköznap az autósztrádán?… Tovább olvasom