Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Száz százalék tehetség, ugyanennyi tudás

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
A tehetséget és a megszerzett tudást minden rendező másként gyúrja össze – vallja Hell István Fotó: Karnok Csaba
– Az én történetem népmesébe illő. Mindenképpen színházban szerettem volna dolgozni, rendezői munkáról nem is álmodtam – mondja Hell István, a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának vezető rendezője. – Fiatal koromban néptáncoltam, majd a Népszínház táncszínházához szerződtem profi táncosként. Aztán besoroztak. Itt elszúrtam, mert nem kérték meg nekem a profi táncosoknak akkor még járó mentességet. Szegeden voltam katona, leszerelés után pedig itt álltam: se tánc, se semmi.

Később Gyulán, egy előadáson találkozott a szegedi tévé főrendezőjével, Kun Zsuzsával, aki javasolta neki: próbálja meg a televíziós munkát. Ha menni fog, azt úgyis érzi majd, ha nem, ő lesz az első, aki figyelmezteti. – Gyorsan beleszerettem ebbe a munkába. A rendezői hivatás annak való, aki egy kicsit exhibicionista. Tud olyat mutatni az embereknek, amit más még nem mutatott. Mire gondolok? A Tiszáról ezer etűdöt lehet csinálni, én azt szeretném, hogy én legyek az ezeregyedik, aki egy újabb nézőpontból mutatja meg a folyót.

Hell szerint a tévés rendező jó médiamunkás. Ismernie kell az adott stúdió összes technikai berendezését, s azt is, azok mire képesek. Értenie kell az operatőri munkához, érzékenységgel, kreativitással, jó stílusérzékkel kell rendelkeznie. Stabil fizikai állapot szükséges a munkához, hogy amíg irányítja a csapatot például egy élő adásban, végig tudjon a feladatra koncentrálni. Fontos a jó ritmusérzék is – jól irányított képvágással még egy kevésbé érdekfeszítő beszélgetés is izgalmassá tehető. A rendező munkája felelősségteljes. Amikor megszületik a műsor ötlete, az ő feladata, hogy ebből érdekes, izgalmas adás készüljön – amihez persze mindenki hozzáadja a maga tudását. Hell István azoknak, akik ezt a pályát választanák, javasolja: keressenek egy jó műhelyt, ahol megtanulhatják a szakmát, s közben iratkozzanak be egyetemi képzésre is.

– A mesterségbeli tudás és a tehetség egyaránt elengedhetetlen. Ismerni kell a zene- és művészettörténetet, érteni kell a kompozíciókhoz. A tudás megszerezhető, a stílusérzék fejleszthető. Egy dolgot nem lehet ebben a szakmában megtanulni: hogy mindezt az ember hogyan gyúrja össze. Erre nincs recept, mert a tudás és a tehetség ötvözete adja meg egy rendező névjegyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpótlást kér a Szegeden élő görög trónörökös

A Szegeden élő Domonyi Zsuzsanna – aki a görög királyi család leszármazottjának tartja magát… Tovább olvasom