Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Száz zeneiskolásból egy lesz hivatásos zenész

Szegeden több ezren vesznek részt alapfokú zenei oktatásban. A tanulóknak csak töredéke lesz hivatásos muzsikus, a többiek számára hasznos időtöltés marad a zenélés. A növendékek körében még mindig a zongora a legnépszerűbb, de ma már megjelentek a kínálatban a népi hangszerek is.
A gitártudomány a komoly- és könnyűzenében egyaránt hasznosítható. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden idén ötvennegyedik éve működik a Király-König Péter Zeneiskola. Az intézmény évek óta 1200 körüli növendéklétszámmal dolgozik, de Szélpál Szilveszter igazgató szerint egyre szűkülnek válogatási lehetőségeik, szinte minden jelentkezőt föl tudnak venni. Van, akit a családi hagyomány hoz ide, mások az osztálytárstól irigyelték meg a zongoratudást, de általában elmondható, hogy aki zenét tanul, az „kultúrember". – Az általános iskolákban vegyesek a tanulók, hozzánk viszont általában olyan gyerekek jönnek, akik tudnak kulturáltan viselkedni. Nem szoktak például verekedni a folyosón – mondta Szélpál Szilveszter, aki szerint a művészetek és a sport a szabadidő értelmes eltöltésének az egyik legjobb módja. A legtöbb diák számára a zenélés kedvtelés marad, csak a növendékek egy százaléka tanul tovább és lép zenész pályára.

A közhely szerint a zenetanulást nem lehet elég korán elkezdeni. Bár a hegedülésnek, zongorázásnak ovisan is neki lehet rugaszkodni, ez nem igaz minden hangszerre. Akik templomi orgonát szeretnének tanulni, nem árt, ha megnőttek már annyira, hogy elérjen a lábuk a pedálokig, a nagybőgősök jó, ha vannak olyan erősek, hogy elbírják a hangszert. A magánéneknél pedig kifejezetten káros, ha mutálás előtt erőltetik a gyerekek a hangszálaikat.

Már népzene is tanulható

Szegeden az utóbbi tíz évben több művészeti iskola kínálatában is megjelent a zeneoktatás. A klasszikus hangszerek mellett a Mester Tanodában és a Hammido Művészeti Iskolában népzenét is oktatnak. A kurzusokon a kobozzal, népi hegedűvel, kontrával, tekerővel is megismerkedhetnek a diákok. A Dolce Art Művészeti Iskola az ifjú szintetizátorosok képzését is vállalja, de rajtuk kívül még sok iskola és magántanár közül válogathatnak a muzsikálni vágyók – vagy azok, akiket a szüleik vágynak színpadon látni.

A Király-Königben a hárfa kivételével az összes klasszikus hangszert tanítják, a legtöbben mégis zongorázni akarnak, a szülők többsége is pianistát szeretne a gyerekből. A második legnépszerűbb hangszer helyét a hegedűtől a közelmúltban átvette a furulya. Az igazgató szerint ennek az az oka, hogy ez egy viszonylag olcsó hangszer, kis helyen is elfér, könnyű hurcolászni, és játszani sem olyan nehéz rajta. Rövid idő alatt komoly sikerélményhez juttatja a zenészpalántákat.

Kevesen szeretnének viszont nagybőgősök lenni, de a méret és az ár mellett a hangszer ismertsége is nagyban befolyásolja a választást. – Nem nagyon ismerik a gyerekek a fagottot, a fuvolára viszont rengeteg jelentkező van – mondta Szélpál Szilveszter. – Ezért akit erre nem tudunk felvenni, annak ajánlunk egy fafúvóst. Sokszor így kapunk oboást, fagottost vagy klarinétost – sorolt néhány hangszert a népszerűségi lista aljáról az igazgató, aki maga is oboista. – Huszonöt éve alapítottunk a kollégáimmal egy fúvósötöst, most az áprilisi jubileumi koncertünkre készülünk. Nem teszem le a hangszert, hiszen zenész vagyok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lába kelt a Dóm téri macskaköveknek

Foltokban szedték fel a rongálók a Dóm tér díszburkolatát. A terület kezelője gyerekes poénkodókat… Tovább olvasom