Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Századik születésnapját ünnepelte a szegedi Dankó Józsefné

Századik születésnapját ünnepelte hétfőn a szegedi Dankó Józsefné. Felköszöntöttük, de mi kaptunk ajándékot az ünnepelttől. Az egykor sokat szerepelt énekesnő saját szerzeményét szavalta el a szeretet fontosságáról.
Apám Junker-ági felmenőjét Mária Terézia hozta magával az udvari testőrségbe Elzász-Lotaringiából. A birtok és a rang elkopott. Apámtól és anyámtól a zeneszeretetet örököltem – tekintett vissza a századik születésnapját ünneplő szegedi Dankó Józsefné Junker Klára. A büszke tartású asszony ragyogó kék szemmel elnézésünket kérte, mivel kicsit elfáradt a zajos ünneplésben. Ezután hivatalnok édesapjáról mesélt, aki korán meghalt, a bátyja és édesanyja nevelte fel. Kilencévesen fedezték föl az énektehetségét, így kerülhetett be a Király-König Péter vezette szegedi zeneiskolába, majd a város ösztöndíjával diplomázott a budapesti Zeneművészeti Akadémia ének tanszakán. Emlékezetes számára az első fellépése, amely tizenöt éves korában, vagyis úgy 1922 táján lehetett a Tisza Szálló bálján.

Szeretett szerepelni a szoprán tehetség, aki elárulja, romantikus volt világéletében. Ezért Schubertet adott elő legszívesebben, még a rádióban is készült vele felvétel. Családjával mindig élénk társasági életet éltek, összejártak a művészeti élet nagyjaival, mint Juhász Gyula, Szathmári Géza, Vaszy Viktor, Bartók Béla, Petrovits Emil, Hubay Jenő, Szabados Béla. Nappalijukban hajdanán két zongora is állott, és Klárika néni második férje házi hangfelvevő stúdiót működtetett.

Klárika néni énekelt, zongorázott és dalokat szerzett, de mellette kenyérkereső foglalkozást is vállalnia kellett. Az első férjével, Mózes Elemérrel Algyőn patikát vittek, második férje, Dankó József zenetanárból lett a második világháború után színházi, később önálló fotós.

A születésnapos asszony derűjének titka, hogy szívesen járt társaságba – mind a mai napig a Tömörkény Irodalmi Társaság tagja – és gondoskodik a legfőbb mai hiánycikkről, a szeretetről. Például úgy, hogy nekünk is előadta útravalóul az ünnepnapra írt sanzonját „Ha ember lettél" címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repül a vakolat, ki tudja hol áll meg

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium oldalán hetekig figyelmeztetett a felirat: Vigyázz, a… Tovább olvasom