Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Századik születésnapra készül el a templom

Novemberre elkészül Szeged új temploma a Fő fasor és a Radnóti utca sarkán. Az ingatlan egykori tulajdonosa éppen isten e házának átadásakor lesz százéves. A beruházás több mint százmillió forintba kerül. Legutóbb öt éve szenteltek templomot Szegeden.
Elkészült az új templom alapzata. Fotó: Schmidt Andrea
Építik Szeged új templomát és a hozzá csatlakozó közösségi házat a Fő fasor és a Radnóti utca sarkán. A kivitelezőnek, a hódmezővásárhelyi K'-Art Építész Stúdió Kft.-nek a munka megkezdésekor a magas talajvizet négy méterre kellett visszaszorítania. A 480 négyzetméteres templom és közösségi ház alatti pince és a főépítmény alapozása már elkészült.
– Az újszegedi telken a falak felhúzásával a munka látványos része is hamarosan elkezdődik – mondta Kendi Imre ügyvezető igazgató, aki elárulta: nem ez az első egyházi megbízatásuk. Az öt évvel ezelőtt felszentelt piarista templomot is cége építette.

Kiss Ágoston és Valkony Károly a mai kor követelményeinek megfelelő és a kertvárosba illő épületegyüttest tervezett – dicsérte szegedi tervező kollégáit az építészmérnök. Kendi Imre azt hangsúlyozta, hogy az igényes, belsőépítészetében részletgazdag újszegedi templom építése a lakóházaknál sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mert egyedi megoldásokat – például íves faszerkezeteket – alkalmaznak. A több mint százmillió forintba kerülő, Kalkuttai Boldog Teréz Anya nevét viselő templom és közösségi ház fölszentelését november közepére tervezik.

– Az sem elképzelhetetlen, hogy az átadásra november 19. napját választjuk. Ekkor lesz százéves az augusztusban egyházi szociális otthonba vonult Agócsi Rózsa Ludviga szerzetes nővér, aki – már elhunyt testvérével együtt – az ingatlant az egyházra hagyta – tudtuk meg Kiss Imre általános püspöki helynöktől, az újszegedi Szent Erzsébet-templom plébánosától.

Újszeged új templomának történetéhez tartozik, hogy az Agócsi testvérek közel negyven évvel ezelőtt két szobát összenyitották és kápolnát alakítottak ki sátortetős házukban. Az újszegedi Szent Erzsébet-templom felújításakor ide került az oltár, a kereszt és az oltáriszentség őrzésére szolgáló, díszes zárható szekrényke, a tabernákulum. Mivel az itt meglévő kápolnát bővíteni nem lehetett, új templom építéséről döntöttek, melynek közösségi terébe a Radnóti utca felöl lehet majd belépni. Innen nyílik a kör alapra épülő, kupolás templom, és – többek között – a sekrestye, valamint az iroda. A százhúsz ülőhelyet félkörben helyezik el – kifejezve a közösségi egyház gondolatát. A templom mellé harangtorony is illeszkedik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakai az új civil elnök

Bakai Csaba (képünkön) személyében új elnököt választott a civil alapprogram regionális kollégiuma. Tovább olvasom