Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Századok betleheme a szegedi dómban

A szegedi dómban már csütörtökön elkezdődött az ünnepi készülődés. Péntekre elkészült a betlehem és álltak karácsonyfák, a pásztorjáték szereplői próbáltak az oltár előtt. A méltó ünnepi díszítés önkéntes fiatalok keze munkáját dicséri.
Fotó: Gyenes Kálmán
Az első betlehemet Szent Ferenc és testvérei állították az evangélium születéstörténete alapján. Azóta minden egyházközség a maga módján elkészíti a sajátját karácsony idején. A szegedi dóm karácsonyi díszének figurái egyidősek a templommal, 1930-ból valók. A háttér jóval fiatalabb, a kilencvenes évek elején készítette Varga Mátyás Kossuth-díjas díszlettervező.

A betlehem szereplői hagyományosan a Szent Család, a három királyok, az öreg pásztor, az angyalok, valamint bárányok, marhák. Ezeket, és a hátteret év közben a templom padlásán tárolják.

A templomot tíz-tizenkét önkéntes fiatal díszítette fel. Már csütörtöktől azon dolgoztak, hogy minél szebb legyen az ünnep. Bende Zsófia tizedikes tanuló, hétköznap is szívesen kiveszi a részét az egyházközségben adódó munkákból. – Szívmelengető érzés látni a karácsonyi misén, hogy a díszítés a barátaim és a saját kezem munkája – vallotta be Zsófi. – Ahogy körbenézek, eszembe jut, egy-egy csillagot milyen nehezen tettünk fel a csúcsra – tette hozzá mosolyogva. Zsófi elárulta, a fák díszítésének helyi hagyománya van. Az oltár melletti kisebb fenyőkre kerülnek az angyalkák és egy csillag a tetejére. A mellette lévőket szalmadíszek és boák díszítik. Csak a legnagyobb, 3-4 méteres fákon világítanak égők.

Kondé Lajos, a dóm plébánosa elmondta, az adventi időszakban nincs díszítés a templomban, csupasz az oltár, nem szól az orgona. Amint elérkezik a karácsony, az öröm színe, a fehér dominál, karácsonyfák, szezonális virágok pompáznak. Idén tizennégy dunántúli fenyőt állítottak fel.
A ma délutáni pásztorjátékot idén is hittanos gyerekek adják majd elő. Ebben az évben inkább a kisebbek jelentkeztek erre a feladatra, a 34 szereplő egész adventben próbált az előadásra. A nagyobb lányok és az ifjúsági énekkar az éjféli mise előtt tartanak irodalmi felolvasást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolt, jégpálya, vásár és könyvtár

Szegeden az üzletek többsége december 24-én délután 2 óráig tart nyitva. Vasárnap és hétfőn zárva… Tovább olvasom