Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Százéves az első szegedi sportújság

Százötven éve jelent meg az első magyar sportújság, a szegedi első sportlap pedig 1907-ben indult. A két újságírás-történeti évfordulóra kiállítással emlékezik a Somogyi-könyvtár.
Sport természetesen jóval korábban is létezett, a magyar sport napjaként mégis május 6-át tartjuk számon az 1875-ös első európai szabadtéri atlétikai verseny budapesti megrendezése emlékére. A viadal két győztese, a Porzsolt testvérpár négy évre rá Szeged történetébe is beiratkozott: Gyula a nagy árvíz idején kétszáz ember életét mentette meg, Ernő pedig az újjáépítés során közreműködött a Tisza Lajos körúti evangélikus templom tervezésében.

Sportdokumentumok

A szegedi sportújságok hőskorát mutatja be a magyar sport napja alkalmából Sírni csak a győztesnek szabad címmel a Somogyi-könyvtár június 6-áig. Az újságok mellé színes sportplakátokat, meghívókat, fotókat, képeslapokat válogatott a rendező Dobosné Brezovszky Anikó és Nagy Katalin.

A legelső magyar nyelvű sportújságot százötven éve 1857-ben a pesti Landerer és Heckenast nyomda adta ki Lapok a lovászat és vadászat köréből címmel. Szegeden még ötven évet váratott magára egy különálló sportlap, addig a Szegedi Napló és a Szegedi Híradó tudósított az eseményekről. Száz éve, 1907-ben Kiss István szerkesztésében jelent meg először a szegedi Magyar Sport. Első példánya nincsen meg a városi könyvtárban, ezért ezúton is keresik. A következő néhány évben indított sportrovatot a Szegedi Napló, a Szeged és Vidéke, valamint a Délmagyarország. Az első helyi sportújságíróként Gábor Arnoldot és Bárdos Ignácot tiszteljük.

Az 1910-es, 20-as és 30-as években számos sportlap versengett a szegedi olvasókért: a Sport, a Sportélet, a Sportújság, a Magyar Sport, a Délvidéki Sport, és külön lap jelent meg a szakmai közönségnek A Magyar Labdarúgók Szövetsége Hivatalos Közlönye címmel, valamint a vízi sportok kedvelőinek a Tisza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A front éreztette hatását a szegedi közgyűlésen

A hirtelen jött meleg rányomta bélyegét tegnap a szegedi városi közgyűlésre, mert bár voltak… Tovább olvasom