Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Százéves Irénke néni

Szeged - Ma tölti be életének századik esztendejét a szegedi Weigel Endréné. Jó egészségnek örvend, úgy gondolja, a hosszú élet titka a „normális életvitel". Irénke nénit két gyermeke és három unokája köszöntheti.
– Semmi kicsapongás, normális életvitel – válaszolta kérdésünkre Weigel Endréné. Arra voltunk kíváncsiak, mi a hosszú élet titka. Irénke néni századik születésnapját ünnepelte tegnap délután, családja és a város kis küldöttségének társaságában.

A második emeleti lakás telis-tele Irénke néni munkáival, az idős néni ugyanis szeretett horgolni. Ágytakarók, párnahuzatok, terítők tanúskodnak egykori hobbijáról. Mostanában napjait Biblia olvasással tölti. Egy ideje már nem tud kimozdulni, ezért a „templomot" a felsővárosi plébános hozza el otthonába.

A százéves Weigel Endrénét tegnap köszöntötték Fotó: Miskolczi Róbert

Hite mindig erőt adott számára, hiszen tizenhárom évesen árva lett. Testvérei segítették őt, hogy el tudja végezni a tanítóképzőt Kiskunfélegyházán. Mindvégig kitűnő tanuló volt és kitűnő diplomát szerzett. Tanulmányai befejeztével azonban nem kapott állást. Amikor Szegedre került, egy gazdag kereskedő család házitanítójaként dolgozott. Néhány év után visszatért szülővárosába, ahol a kiskunmajsai általános iskolában tanított, majd tizenhat évig igazgatója volt az intézménynek. Ízig-vérig pedagógus volt, bevallása szerint, szigorúan bánt a gyerekekkel, de mindig szívesen és nagy hozzáértéssel adta át tudását tanítványainak.

A gyerekek nevelésével kapcsolatos erőfeszítéseit a szakma számos elismeréssel értékelte: kiváló tanári elismerések sorával, arany-, vas- és rubindiplomával büszkélkedhet.

Irénke néni 1940-ben ment férjhez Weigel Endréhez. Sorsuk hasonló volt, hiszen férje is fiatalon vesztette el szüleit. A dolgos fiatalember a ferencvárosi pályaudvaron lapátolt szenet azért, hogy elvégezhesse a Felső Kereskedelmi Iskolát. Később elismert borásszá vált. Házasságukból három gyerek született. A ma még élő fiú gyermeke vadászpilóta lett, idősebb lánya pedig gyógyszerészként dolgozott Budapesten. Jelenleg Zsuzsanna nevű lánya gondozza.

Irénke nénit századik születésnapja alkalmából két gyermeke és három unokája köszöntheti.

Olvasóink írták

  • 1. Mese 2008. február 25. 14:51
    „Gratulálok a családhoz és sok egészséget kívánok! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs döntés a szegedi ügyeletről

Szeged - Négy hónap után, az ígéretek ellenére még mindig nincs hivatalos döntés a szegedi gyógyszertári ügyeletről. Solymos László támogatja, hogy a plázapatika legyen az állandó ügyeletes, mert az könnyen megjegyezhető. Tovább olvasom