Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Százezer forintba is kerülhet az estélyi

Szeged - „Nincs egy göncöm, amit felvehetnék" – hangzik el a céges karácsonyi partyk és szilveszteri bálak előtt. Megnéztük: varratni, bérelni vagy inkább vásárolni érdemes a koktél-, estélyi és báli ruhát?
– A férfiak felvehetik a „tavalyi" szmokingot, öltönyt, de a nők ugyanabban a társaságban kétszer ugyanazt a ruhát már nem viselhetik, ezért a vásárlás és a varratás helyett a bérlés mellett döntöttem. Szakszerű segítséget szerettem volna kérni a választáshoz, ezért egy szegedi belvárosi szalonba látogattam, ahol segítettek kiválasztani a tökéletes, földig érő, fekete estélyi ruhámat, a céges karácsonyi partynkra – magyarázta Bogár Gabi.

Árak

Tíztől nyolcvanezer forintig terjed a koktél-, az estélyi és a báli ruha alkalmankénti bérlése. Ha csak a munkadíjat vesszük figyelembe, tíz-tizennyolc ezer forintért koktél-, húsz-huszonnyolc ezer forintért estélyit és harmincezer forinttól kezdődően báli ruhát varrnak nekünk a szakemberek.

Piros, arany, barnás árnyalatú, padlizsán, lila, szürke és az örök eleganciát képviselő fekete színű ruhadarabokból láttunk a legtöbbet az üzletekben. Divatos a rakás, a fodor és a csipke is. Egyszerűbb, műszálas, elasztikus anyagból készült rövid koktélruhát már kilencezer forintért is találtunk, de a selyemből és muszlinból varrt, abroncsos, aranyhímzéses nagyestélyi öltözékért negyvenezer forintot kellett volna fizetnünk az egyik üzletben. Egy másik belvárosi szalonban akár százezer forintot is elkérnek egy-egy ruhakölteményért.

– Ha nem követelmény az estélyi ruha, akkor a fiatalabbak gyakran a rövid koktélruhákat választják, mert azok később egy keresztelőn, lakodalomban, színházban és szilveszterkor is bátran hordhatóak – érvelt Kovács Edit, egy szegedi butik munkatársa.

Az egyszerű ugyanúgy lehet nagyszerű alkalmi öltözet, mint a rafináltan bonyolult. Fotó: Segesvári Csaba

Az alkalmi ruha kiválasztására nem árt odafigyelni, hiszen ha a meghívón az áll: „black time" vagy „megjelenés estélyi öltözékben", akkor az uraknak szmokingot, a hölgyeknek legalább estélyi ruhát illik ölteni. A természetes anyagokból készült – hernyóselyem, zsorzsett, taft, organza – és a valódi belga, francia csipkével és gyöngyökkel, nemes kristályokkal díszített ruhák kölcsönzési, varratási és bolti ára természetesen borsosabb.

A neves szalonokban gondosan ügyelnek a ruhák egyediségére. Az anyag, a díszítés az, hogy milyen könnyen tisztítható egy-egy darab, illetve hányszor kölcsönözték már ki, jelentősen befolyásolja a bérlés összegét.

A varratás is megoldás lehet ruhaproblémánkra.

– Ha a vendég és a varrónő együtt tud működni, két-három próba beiktatásával bármilyen alkalmi öltözék elkészülhet néhány hét alatt. A ruha ára azon is múlhat, hogy hol jutunk hozzá a „hozzávalóhoz". Egy-két ezer forintos anyagok között is lehet minőségire bukkanni, de ahhoz szükség lesz egy hozzáértő segítségére is. Nem ritka azonban, hogy a jó minőségű csipkék és kelmék ára időnként eléri és meg is haladja a tizennyolc-húsz ezer forint körüli méterárat – mondta Törökné Varga Ildikó varrónő, aki biztatott: minden hölgy megtalálhatja a számára tökéletes ruhát, amiben jól érzi majd magát a mulatságon, csak kitartóan keresni kell.

Az alkalmi viselet szabályai

A nagyestélyi öltözék egyik legfontosabb kritériuma: olyan hosszú legyen, hogy eltakarja a bokát. Lehet egyenes vonalú vagy bő, pántos vagy pánt nélküli, esetleg nagyon rövid ujjú. A báli ruha deréktól lefelé kihangsúlyozottan bővül, és igazán csak a nagyon elegáns táncos mulatságokhoz, színházi estélyekhez illik felvenni. A koktélruha az esetek többségében szintén rövid, és valamilyen nemes anyagból készül, de csak délutáni fogadásokon, céges partykon szokták viselni a hölgyek.

Olvasóink írták

  • 2. .suhym. 2007. december 20. 12:04
    „A megunhatatlan, jellegtelen rövid vagy hosszú kis fekete.:))
    Emlékeztek?
    Évekig lehetett hordani, csak egyik évben ezüstös lurex boleró hozzá,, vagy föléje színes taft bő szoknya, következőben derékra csavart feltűnő színű széles sál lelógatva bokáig, vagy éppen egy stóla a vállra etc. , színben harmonizáló csilli-villi bizsuval feldobva.:))”
  • 1. Miss Omnibone 2007. december 20. 10:55
    „Csak felhívom a cikk írójának figyelmét: nem black time, hanem black tie, amely a fekete nyakkendőre utal, és urak esetében valóban szmokingot jelent, a hölgyek ilyenkor rövid koktélruhában is megjelenhetnek. A white tie - fehér nyakkendő - jelenti a frakkot, és a hölgyeknek csak ekkor kötelező a hosszú nagyestélyi, hosszú kesztyűvel, amennyiben a ruha rövidujjú vagy ujjatlan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kass Jánost köszöntötte a Móra-múzeum

Szeged - A Móra Ferenc Múzeum nyolcvanadik születésnapja alklamából ma délután Lapis András… Tovább olvasom