Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Százezernyi varjú károg Szegeden

Nemsokára százezer fölé is emelkedhet a Szegeden éjszakázó – napközben a város határában táplálkozó – vetési varjak száma. Sokakat Hitchkock madaraira emlékeztetnek – holott senkit nem bántanak. A mezőgazdasági kártevőket annál inkább pusztítják.
– A százezres szám soknak tűnhet, pedig nem az: évekkel ezelőtt Debrecenben csaknem egymillió varjút számoltak össze egyszerre – mondja Lovászi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megyei csoportjának szakértője. A varjak északkeletről, oroszországi fészkelőterületeikről érkeznek Magyarországra telelni – ugyanúgy, mint például a fecskék és a gólyák Afrikába. Nálunk ugyanis még kemény teleken is ki-kijönnek a talaj felszínére és hozzáférhetőek a mezei pockok és egyéb rágcsálók, melyekkel táplálkoznak a fekete madarak. Ha tehát azt látjuk, a varjak búzavetésben keresgélnek, nem azt jelenti, hogy a búzamagot szedik ki – hanem megszabadítják a kártevőktől a határt. Sok táplálkozik közülük szeméttelepeken, de akár a város kellős közepén is – csak ekkor látjuk, milyen sok, emberi szemnek láthatatlan, a varjak számára viszont hasznavehető táplálékot tartalmaznak a parkok. Nem kell félni tőlük, nem Hitchkock madarairól van szó!

– Régebben nálunk is sok helyen fészkelt a vetési varjú. Szegeden ma már egyedül az Izabella híd környékén költ néhány pár – mondja a szakember. Ezek tehát nyaranta is itt vannak és káros rovarokat pusztítanak. Sok évvel ezelőtt a Széchenyi térre, és a József Attila sugárútra is megpróbáltak betelepülni – ám sokan zavarónak találták jelenlétüket, és az összehangolt akciók elűzték őket. 2001 óta a vetési varjú védett – pénzben kifejezett értéke 10 ezer forint.


Etetni lehet

Helyes-e, ha valaki – varjúlátogatott környéken lakván – úgy gondolja, hogy etetni fogja télen a fekete madarakat? Igennel válaszolt Lovászi Péter, akinek most is van ismerőse panelvárosrészben, aki különféle konyhai élelmiszer-hulladékokat helyez ki a varjaknak, melyek egyébként a madárvilág legintelligensebb képviselői között említhetők. Gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt nagy élményt jelenthet megfigyelésük. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrendülve emlékeznek a szegediek Gregor Józsefre

Zarándokhellyé változott szombaton és vasárnap a Széchenyi tér, ahol a városháza előtt két napra… Tovább olvasom