Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Százhatvan év után újravívták a szőregi csatát

Szeged - Újravívták vasárnap a szőregi csatát - bár kevesebben mint az "elsőt", és az eredeti helyszíntől néhány kilométerrel odébb, de ugyanolyan "végeredménnyel".
Szinte napra pontosan 160 évvel ezelőtt, 1849. augusztus 5-én a magyar seregek Szőregnél vereséget szenvedtek a császári-királyi csapatoktól. A helyi hagyományőrzők idén is újrajátszották a csatát, a sportpálya szélén összegyűlt közönség nagy örömére. Dobpergés és sortűz adta ki a jelet az indulásra, a lovasok és a huszárok alakzatba fejlődve felsorakoztak egymással szemben.

A tüzérségi előkészítés után megindult a támadás, a huszárok lovaik nyergéből sújtottak le fényes kardjukkal, míg Rózsa Sándor szabadcsapatai ostorpattogtatással fitogtatták erejüket. A csata során fontos szerephez jutottak a beszédes nevű markotányos lányok, ők egyebek mellett a táborban segédkeztek az élelmezésben és a sérültek ellátásában.

Fotók: Karnok Csaba

Senki sem hagyhatta el a harcmezőt, amíg a zászló lobogott. A Habsburg lovasság körbezárta és megpróbálta visszaszorítani a magyar gyalogságot, akik erre felvették a modern fegyveres testülettől ellesett sünalakzatot. A magyar huszárok az utolsó pillanatban érkeztek.

Eldördültek a pisztolyok, karabélyok, de villantak a híres szablyák is. Végül az ágyúszó miatti halláskárosodást leszámítva komolyabb sérülés nélkül lezajlott a csata, a katonák jövő augusztusig szekrénybe akaszthatták díszes egyenruhájukat.

Olvasóink írták

 • 3. KolompárRómeó 2009. augusztus 04. 20:02
  „És most ki nyert?”
 • 2. horvathi 2009. augusztus 03. 11:59
  „Nagyon szép és felemelő élmény volt résztvenni a rendezvénen, ezáltal is adózva a 160 évvel ezelőtt hősi halált halt elődökre. Nyugodjanak békében!

  Köszönet az esemény rendezőinek - különösen Dr. Vass lászlónak - és résztvevőinek az áldozatos munkájukért!”
 • 1. antikos 2009. augusztus 03. 10:02
  „Jó hangosan durrogtak:) De élveztük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töltöttkáposztafőző-verseny Röszkén: kolbásszal, csülökkel

Röszke - Valószínűleg modern korunk szakácskönyvírói is rácsodálkoznának azokra az… Tovább olvasom