Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Százhatvanezer karton cigit zúznak be

Egy héten keresztül folyik a megsemmisítése annak a százhatvanezer karton cigarettának, amit az év eleje óta foglaltak le a dél-alföldi régióban.
Zúzdába megy a drága cigaretta Fotó: Karnok Csaba
Nagyjából egy héten keresztül semmisít meg dohánytermékeket a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága (VDARP). Az év elejétől a régióban 160 ezer karton cigarettát foglaltak le a határőrök. Az első darabokat már tegnap bezúzták a gépek, ezeket a nagylaki határátkelőről szállították a megsemmisítés színhelyére. A regionális parancsnokság illetékességi területén egyébként első alkalommal kezdődött dohánymegsemmisítés annak az együttműködési megállapodásnak a részeként, amit a VPOP és a dohányipari szövetség kötött.

– Magyarország költségvetését hosszú ideje sújtja az adózatlan termékek magas aránya. A dohányipari szövetséget ezért két cél vezérli: olyan kiegyensúlyozott adópolitika bevezetése, amit a mindenkori átlagkeresethez kell viszonyítani, illetve a szigorú fellépés a csempészekkel szemben.

Utóbbihoz minden személyi és vagyoni támogatást meg szeretnénk adni a pénzügyőrségnek – beszélt Patai András a szövetség céljairól. A szigorodó ellenőrzés – 2006. június 1-jétől a VPOP legalább húszezer forintos jövedéki bírságot szab ki a csempészárura, a szállítására alkalmas gépkocsit lefoglalja, illetve elkobozhatja – már érezteti hatását.

– Amíg két évvel ezelőtt egy középkategóriás csempészett cigaretta dobozához 100-150 forintért juthatott a vásárló, a feketepiacon ma ugyanezért 300-330 forintot kell fizetni, kezdenek kimerülni a készletek – fogalmazott Bencze József vezérőrnagy, a VPOP rendészeti főigazgatója. A dél-alföldi régióban június 1-jétől közel 263 millió forint jövedéki bírságot szabtak ki, és 192 gépjárművet foglaltak le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kímélik a szemet, kevesebbet fogyasztanak

A tavalyi csaknem 270 millió forintos látványos óvodakorszerűsítések után idén nyáron 27 millióból… Tovább olvasom