Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Százhúszezer adag halászlé

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei szegedi halfesztivál. Rekordok dőltek meg, 120 ezer adag halétel fogyott el. Frank Sándor mesterszakács szerint a halászlevek minősége tíz év alatt sokat javult. Lapunk szakácsainak főztjét a show-király Győzike és Bea asszony is megkóstolta.
Győzike és Bea asszony lapunk főzőcsapatánál vendégeskedett, Szetey András főszerkesztő kínálta őket itallal. Fotó: Frank Yvette
Az utolsó pillanatban kegyeibe fogadta az időjárás a 10. nemzetközi tiszai halfesztivál szervezőit és vendégeit. Bár Kipper György főszervezőnek volt néhány álmatlan éjszakája, mivel sokáig úgy tűnt, a Partfürdő a sok eső miatt alkalmatlan lesz a halfőző „verseny" lebonyolítására. Végül is a 143 halétel készítő csapatot nem kellett átköltöztetni a szomszédos ligetbe, és rotyoghatott a halászlé, sülhetett az apróhal a Tisza partján. A cégektől, a baráti társaságokon keresztül a pártokig Szeged apraja-nagyja főzött.

Általában szegedi halászlé készült, amit szinte minden főző egyedi módon készített el. A Belvárosi Plébánia mesterszakácsa, Kondé Lajos plébános egy kis misebort is belecsempészett főztjébe, amit tálalás előtt Liszkai Tamás káplán szentelt meg. Vetró Péterék hattyasi tíz ujjasa is elragadtatta a zsűrit. A vegyes halászlé pontyból, márnából és harcsából készült: aki megkóstolta tényleg megnyalta a tíz ujját.

Számfesztivál

Tavaly százezer, az idén 125 ezer adag halétel fogyott el, amit több mint 200 mázsa halból készítettek. Nyolc halászcsárda és 143 halfőző – újabb rekord – készítette az ételeket. A halfőzők között 52-en először neveztek. Négyen – Zakar Mihály, Szőgyényi Zoltán, Fábián Péter és a Daka József, Fakan Mihály páros – bekerült az örökös halfőzők immár 22-es táborába. A Partfürdőn 10 ezer vendégnek főztek. A legfiatalabb szakács a 8 éves Csonka Tamás volt.

– Az elnevezéssel az egykori hattyasi halászoknak szeretnénk emléket állítani – mondta a sporthorgászok szóvivője, Vetró Péter. Ők 30 főre főztek, de például a Szilánk cégcsoport 500 adag halászlét készített vendégeinek.

A Délmagyarország Tisza-parti standján több közéleti személyiség megfordult szombat délelőtt, köztük a két legnagyobb párt, a Fidesz és az MSZP polgármesterjelöltje. Oláh Jánost és Botka Lászlót – lapunk politikai kiegyensúlyozottságra való törekvését demonstrálva – hajszál pontosan ugyanannyi pálinkával kínáltuk. Eközben Lázár Mihály és Jacob Péter jóvoltából két bográcsban főtt a halászlé, amit a fesztiválra kilátogató Győzike és felesége, Bea asszony is megkóstolt. Győzi az illattól elragadtatva azt is elfelejtette, hogy fogyókúrázik. Egy nagy tál hallé elfogyasztásával jelezte: a szegedi halászlé még mindig a gyengéje.

– Tíz évvel ezelőtt inkább hármas osztályzatokat kaptak a főzők. Az idén már a tízes skála első harmadában osztogattuk a minősítéseket – értékelt Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, aki kijelentette: a fesztiválnak egyik célja a halfogyasztás népszerűsítése.

A rakparton, ahol a halászcsárdák kínálták specialitásukat, hömpölygött a tömeg, hosszú sorokban várakoztak az emberek az 1100 forintos és annál drágább halászlére és halételekre. Aki jóllakott, a Stefániára települt borozókban jófajta magyar borokkal leöblíthette a lakomát.


Krumplis tarhonya kecsegével

Frank Sándor mesterszakács értékelésében külön kiemelte és dicsérte a Roncsautó Kft. bográcsos krumplis tarhonyáját – kecsegével. Íme Dobó József és Lepény András receptje: A vöröshagymát és a zöldpaprikát megpirítjuk, kevés paradicsomot is adunk hozzá. Amikor kész a lecsós alaplé, a tarhonyával összepirítjuk, majd bőven felöntjük vízzel. Negyedóráig főzzük, majd belehelyezzük a burgonyát és sóval, borssal, piros arannyal tetszés szerint ízesítjük. Húsz perccel a krumplis tarhonya elkészülte előtt a másfél centisre keresztbe elszeletelt kecsegét is a bográcsba tesszük. Az utolsó öt percben piros paprikával színesítjük és tovább ízesítjük. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első nap az iskolában

A több mint két és fél hónapos vakáció után tegnap reggel ismét becsöngettek az általános-, és… Tovább olvasom