Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Százmilliárdért vásárolunk vasárnap

Szeged - Évek óta téma a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása hazánkban és az Európai Unióban. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében kijelentette: még nem támogatja a javaslatot. A magyarok 48 százaléka, 1,9 millió család vásárol vasárnap – a munkaszüneti napokon realizálódó éves forgalom százmilliárdos nagyságrendű.
„Akkor fogom támogatni a vasárnapi nyitva tartás eltörlését, amikor meg lehet majd élni Magyarországon öt nap munkából. De addig nem" – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Millenáris Teátrumban rendezett évértékelőjében.

Évek óta téma a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása hazánkban és az Európai Unióban. 2007-ben a KDNP, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete kezdeményezéséhez a Reál és a CBA élelmiszerlánc is csatlakozott. Harrach Péter két KDNP-s párttársával tavaly decemberben nyújtotta be a Parlamentnek „A munkavállalók szabad vasárnapjának biztosításához szükséges egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azok dolgozzanak, akiknek a munkájára alapvető társadalmi szükség van. A Brüsszelben megrendezett első Európai Szabad Vasárnap Konferencia résztvevői megegyeztek: összegyűjtenek egymillió aláírást, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály szorítsa ésszerű korlátok közé.

– A kereskedelmi alkalmazottak szabad vasárnapot szorgalmazó kezdeményezése kapcsán mindkét oldalon nyomós érvek vannak – szögezte le Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hozzátette: a hosszabb nyitva tartás nagyobb vásárlásra ösztönzi az embereket, ezért várhatóan hat nap alatt nem keletkezne az üzletekben ugyanakkora forgalom, mint hét nap alatt. Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége ügyvezető elnöke szerint lehet tárgyalni a szabad vasárnapról, ha olyan szabályozás születik, amely mindenkire egyformán kötelező. Az eddigi próbálkozások nem terjedtek ki mindenkire – azon üzletek tulajdonosai, amelyeket nem zártak volna be vasárnap, versenyelőnybe kerültek volna.

Cserenyec László és családja vasárnap vásárol – ilyenkor ér rá a család. Fotó: Frank Yvette
Cserenyec László és családja vasárnap vásárol – ilyenkor ér rá a család.
Fotó: Frank Yvette

KDNP: lesz alkalom a megvalósításra

„Megértettem a miniszterelnök üzenetét" – reagált Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője a kormányfő bejelentésére az MTI-nek. „A kérdésről a véleményem nem változott, elfogadom a döntést" – fogalmazott. Szerinte bizonyára lesz alkalom a miniszterelnök által jelzett alkalmas időben a szabad vasárnap megvalósítására. Kalmár Ferenc, a párt Csongrád megyei országgyűlési képviselője lapunknak elmondta: még nem volt frakcióülés a miniszterelnök évértékelője óta, nem tárgyaltak az új helyzetről, de „ki fogjuk alakítani álláspontunkat".

A magyarok 48 százaléka, 1,9 millió család vásárol vasárnap. Budapesten és a megyeszékhelyeken a megkérdezettek fele, a vidéki városokban és a falvakban élők negyven százaléka látogatja az üzleteket a hét utolsó napján – derült ki a TNS Hoffmann országos felméréséből, amely telefonon, 940 ember megkérdezésével, országos reprezentatív mintán zajlott május 9. és 14. között. A vasárnapi vásárlók alkalmanként 12–15 ezer forintot költenek, a törvénytervezet által érintett éves forgalom százmilliárdos nagyságrendű lehet – tájékoztatott Jüttner Ádám stratégiai tervezési igazgató. A vasárnapi vásárlók 65 százaléka 18 és 35 év közötti, de a 36–55 év közöttiek 54 százaléka is megfordul az üzletekben a hét utolsó napján. Családi program ez: általában a család több tagja együtt jár a boltokba, s a vasárnapi vásárlók 45 százaléka több mint egy órát tölt az üzletekben.

A vasárnap is vásárlók 59 százaléka inkább elutasítja a korlátozó javaslatot, csakúgy, mint az egyedül vásárlók 53, a gyermekeikkel együtt vásárlók 67 százaléka. A vasárnapi zárva tartást leginkább az 55 év felettiek ellenzik (71 százalék), a legmegértőbbek (31 százalékkal) a 36–55 évesek.

– Ilyenkor van időnk a bevásárlásra, hétköznap nincs – indokolta tegnap a vasárnapi bevásárlást az egyik szegedi bevásárlóközpont parkolójában Cserenyec László, miközben feleségével és gyermekeivel pakolta ki a hulahoppkarikát, gumiabroncsot, müzlit is rejtő bevásárlókocsit.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. abcdef 2011. június 07. 17:12
  „Szeretném én eldönteni, mikor és mit teszek.Ha másoknak nem ártok vele, kinek mi köze hozzá. Nehogy már az is politikai téma legyen, mire használom a törvény által biztosított szabadidőmet. A multik pedig fizessék meg tisztességesen a dolgozóikat.”
 • 25. csiperke73 2011. június 07. 11:27
  „A németeknél ezt mindenki megszokta már ,csak nálunk nyavajog egy két majom miatta. A munkaszüneti nap nevében hol olvasható a vásár?”
 • 24. nelek 2011. június 06. 22:47
  „Szombaton?”
 • 23. joci10 2011. június 06. 21:10
  „ha valaki elárulja nekem,hogy mikor is vásároljak szívesen hallgatom, reggel 1/4 6kor indulok 170km-re dolgozni délután 5ig, kb 7körül vagyok itthon fáradtan. mikor is menjek vásárolni ha nem 7végén?????? persze ha megtehetném fogadnék bejárót és akkor ő elintézné ezt nekem csak sajnos ez nem megy.....”
 • 22. queenmargareth 2011. június 06. 19:17
  „21 ez igaz????????”
 • 21. gumikacsa111 2011. június 06. 18:27
  „"...Kiporszívózta gyárát a Nokia: 220 milliárdot vittek haza Komáromból"”
 • 20. queenmargareth 2011. június 06. 17:59
  „17, persze, hogy gondolunk! pl gondoljunk csak a tömegközlekedésre!!!
  Nekik tényleg egy hónapban egy szabad hétvégéjük van!”
 • 19. norad 2011. június 06. 17:24
  „...és nem csak vasárnap...”
 • 18. norad 2011. június 06. 17:23
  „És a multiknak kevesebbet kellene bérekre költeni, hisz praktikusan az alkalmazottak egyhetedét elbocsájtanák.
  Milyen jó lenne nekik! Pihenhetnének sokat!”
 • 17. csuri68 2011. június 06. 16:09
  „valaki gondol arra a szerencsétlenre is aki húzza az igát vasárnap is? Húsz évig majdnem minden vasárnap dolgoztam én is. Se családi élet , se pihenés. Jaaa! És ki sem fizették rendesen ahogyan a törvényben állítólag elő van írva. Ha nem tetszett a rendszer akkor viszlát! Én örülnék ha végre nem lennének nyitva az üzletek. Régebben is meg tudták oldani a bevásárlást, most se lenne katasztrófa belőle.”
 • 16. theseus 2011. június 06. 12:06
  „A vasárnap nevében is benne van, hogy ez hagyományosan ez a vásár napja volt.
  Lehetne egy olyan kompromisszum, hogy vasárnap csak délig nyitnának ki, ameddig a piac is tart.
  Egyébként meg tényleg be lehet vásárolni a többi napon is.”
 • 15. Alsóváros 2011. június 06. 11:41
  „Én azért vásárolok vasárnap, mert kényelmes. 1 óra alatt megjárom a Tesco-Aldi-Lidl hármast azt csókolom. Nem mondom, hogy nem lennék meg nélküle, de minek is legyek meg nélküle, ha nem muszáj? Mert egy 0,5%-os támogatású párt úgy gondolja? Tojok rájuk. Szerencsére Viktor is.”
 • 14. gumikacsa111 2011. június 06. 11:30
  „Amikor még volt munkám , jó fizetésem, havonta egy szer bevásároltunk a családdal, de akkor sem vasárnap.
  Pedig megtehettem volna, hogy minden hétvégén ott lófrájjak. Az az említett 100 milliárd azért sokat nyom a latba.
  6. nelek hozzászólásában teljesen igaza van a munkavállalókkal kapcsolatban.”
 • 13. queenmargareth 2011. június 06. 11:21
  „tudom, meséltek róla én nem voltam, de sok ismerősöm külföldön él, ugyanúgy keményen dolgozik, de megfizetik. És ez a lényeg!”
 • 12. zoltanszabo 2011. június 06. 11:00
  „T. 10.
  " ahhoz is pénz kell .."
  Igen igazad van . De ott kint van is. Van becsülete a munkának, az embereknek .Kint senki nem ideges, nyugodtan üldögélnek órákat a hűvösben a kévézók teraszán.
  " rendszerváltás " az elmúlt 21 év csak azoknak jó akik milliókat--milliárdokat csaltak--loptak büntetlenül. Azoknak érte meg. A nép nagy többsége : csak vesztese ennek a nagy " rendszerváltásnak !"”
 • 11. Wacky 2011. június 06. 10:55
  „"Százmilliárdért vásárolunk vasárnap"

  De nem azért mert ilyen jól élünk!! csak az árak nőttek, sok kicsi sokra megy... beszélek itt zöldeket... kicsi??”
 • 10. queenmargareth 2011. június 06. 10:38
  „9. pihen, lazít, ahhoz is pénz kell.:)
  Megszoktatták velünk, mi megnyugodtunk, hogy bármikor elugorhatunk a boltba, most elveszik ezt is.
  Jó, volt régen is ez, de mindent visszahoznak, akkor mire volt jó a "rendszerváltás"?”
 • 9. zoltanszabo 2011. június 06. 10:22
  „Az Eus országokban pl , vasárnap MINDEN ZÁRVA ! Se Ausztriában , se Németországban nincs semmi nyitva. Csak az étterem, fagyizó , busz ill. vonat pályaudvaron kissebb bolt.
  Tudom , mert személyesen tapasztaltam.
  Ott az emberek kirándúlnak, pihennek , családok együtt vannak. Mindenki pihen--lazít !”
 • 8. Pres 2011. június 06. 09:56
  „A munkatáborokban volt szabad vasárnap?”
 • 7. Nórikám 2011. június 06. 09:44
  „Régen sem voltak a boltok nyitva vasárnap! Senki nem halt éhen, pedig még szabad szombat sem volt! Az anyám 3 műszakban dolgozott, szombaton is! mégis mindig be vásárolt. Soha nem fordult elő, hogy valami is hiányzott volna! Bizony, most is van még olyan réteg, aki úgy gondolja "sikk´ a multiknál vasárnap családosan megjelenni!Ezzel nem azt mondom, hogy én nem megyek vasárnap boltba, előfordul időnként. De ha nem lenne nyitva, gondoskodnék arról, hogy hét közben megvegyem amire szükségem van. Néha figyelem, mi van a vasárnapi kosárban: alapvető élelmiszer semmi, cigi kóla, energia ital, , sör kartonnal.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összedőlt István bácsi háza

Nógrádi István százéves vályogházát a belvíz tette tönkre – az épület május elején összedőlt. Tovább olvasom