Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Százmillió a partfalra

Százmillió forintba kerül az árvízrongálta szegedi partfal helyreállítása. A három legfőbb, munkát igénylő helyszín: a partfal Roosevelt téri, a múzeum előtti, s a Belvedere melletti területe. A helyreállítás a Roosevelt téren a napokban kezdődik, és legkésőbb szeptember elsejére elkészül.
Repedések a partfalon. A fölújítás mindenképpen szükséges. Fotó: Schmidt Andrea
A munkákra százmillió forintot biztosít a minisztérium; a kivitelező a Szeviép Zrt., a napokban a Roosevelt téren kezdenek dolgozni. Egyes helyeken – emlékszünk – már az árvízkor kiküszöbölték az átfolyásokat, ám vannak még föld alatti járatok, amelyeket „föl kell térképezni", föl kell tárni, s csak azután következhet eltömítésük, mondja Kozák Péter, a beruházás létesítményfelelőse, az Atikövizig osztályvezetője.

Három helyen jött be különös intenzitással a víz az áradáskor: a Roosevelt térnél, a múzeumnál, illetve a Belvedere-nél. A munkák a Roosevelt téren indulnak, már építik azt a zúzottkővel borított, ideiglenes elkerülő utat, mely kiváltja a járdát a fölbontandó szakaszon. Két-három méterre kell majd leásni a vízbeáramlást lehetővé tevő csatornák megszüntetése végett, a bontás a mentett oldali utat, és a lépcsőzetet egyaránt érinteni fogja – azaz a partfalon inneni és túli területet is. A múzeumnál négy méter mélyre is le kell ásni, és nemcsak a lehetséges, föld alatti járatokat kell megszüntetni, hanem a víznyomás miatt megrepedt homlokpaneleket is ki kell cserélni. Ezért itt fél pályán le kell zárni az utat a rakparton. A Belvedere-palotánál – ahol az árvíz alatt közvetlen kapcsolat teremtődött a Tisza és a mentett oldalon kialakított ellennyomó medence között – szintén járat lehet a föld alatt. A megsüllyedt, a vizet a partfal tövében tartó járdát is helyre kell állítani.

Szeptember elsejére mindenképp elkészülnek, nagyon kedvező esetben lehet, hogy már augusztus huszadikai ünnepsorozatra helyreállított rakpart fogadja a szegedieket. Egyébként – hívja föl a figyelmet a létesítményfelelős – az árvízkor kisebb-nagyobb mértékben a partfalnak szinte az egésze károsodott, de az említett három területen a helyreállítás semmiképp sem halogatható.


Mégsem lesz emlékpont

Ma is közrefognak homokzsákok egy háromszög alakú, néhány négyzetméteres területet a Stefánián, a parkban. Ez az az egykori ellennyomó medence, amit először létre kellett hozni az árvízkor, itt alakult ki a város területén belül az első, Tisza által létrehozott tavacska. Fölmerült egy kis, tájba illő emlékpontot állítása ennek a vízbetörésnek és az árvízi védekezésnek az Atikövizignél. Időközben azonban kiderült, ezt nem lehet megoldani, mert közművek húzódnak a föld alatt. Amikor a partfal-rekonstrukciós munka ideér, a homokzsákokat is eltávolítják. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és egészségbiztosítás nélkül – terhesen

Diplomával, középvezetői gyakorlattal sem kapott egy éven keresztül munkát egy szegedi nő, így a… Tovább olvasom