Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Százmilliós diagnosztikai fejlesztések

Valószínűleg mégsem lesz jövőre ingyenesen igénybe vehető PET-CT Szegeden. Még mindig nem született meg ugyanis a döntés, hogy finanszírozza-e a vizsgálatot a társadalombiztosító.
Bár a korábbi ígéretek szerint a jövő év elejétől beüzemelnék Szegeden Magyarország első ingyenesen igénybe vehető PET-CT-jét, egyelőre úgy tűnik, a terveket még jó ideig nem tudják megvalósítani. A Szegedi Tudományegyetem az év elején beadta az egészségbiztosítóhoz a pályázatát, de még nem kaptak választ.

– Nem hivatalos közlésekből úgy tudjuk, 2006-ban sem akarják ezt a vizsgálatot befogadni a finanszírozott körbe – mondta Katona Zoltán, az új klinikán működő Nemzetközi Egészségügyi Központ vezérigazgatója. – Fizetős vizsgálatokhoz viszont nem szívesen állítanánk be, mert szeretnénk, ha a műszeres vizsgálat elvégzéséről nem az anyagi helyzet, hanem rászorultság alapján tudnánk dönteni.

A PET-CT az izotópos és a CT-vizsgálatokat kombinálja. Elsősorban daganatok kimutatására alkalmazzák, hiszen segítségével pontosan tudják lokalizálni a kóros elváltozást, ráadásul azt még korai stádiumban tudják felismerni. Ilyen – meglehetősen drága – készülék jelenleg csak Budapesten, két magánintézményben van.

Szerettük volna megtudni, mikorra dől el, befogadja-e az OEP a PET-CT-s vizsgálatot. Az egészségbiztosító sajtóreferensétől azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ebben nem ők az illetékesek, az Egészségügyi és a Pénzügyminisztériumban egyeztet a témáról.

E tervezett fejlesztésen kívül számos más beruházás már megvalósult a diagnosztikai központban. Az utóbbi egy évben, mióta a Netz Kft. működteti az intézményt, közel nyolcszáz millió forintot költöttek felújításra, átalakításra és a műszerpark bővítésére.

– Átalakítottuk a sebészeti klinikán a radiológiát, valamint a nukleáris medicinát, és átépítettük az új klinika röntgenosztályát – sorolta a vezérigazgató. – Ezek összköltsége meghaladta a 160 millió forintot. Emellett beszereztük a létező legmodernebb érvizsgáló készüléket is.

– Az új gépek segítségével gyorsabbá vált a vizsgálat, több műszakban használjuk ki a gépek kapacitását. Amint az OEP befogadja a PET-CT-s vizsgálatokat, ezt a berendezést is két héten belül be tudjuk állítani Szegeden – mondta Katona Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kisteleknél

Egy ember életét vesztette szombaton késő este az E75-ös főúton Kistelek közelében, amikor… Tovább olvasom