Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Százötven éves a Fekete Ház

Szeged - Százötven éves Szeged egyik legpatinásabb épülete, a Fekete Ház, a Móra-múzeum történeti kiállítóhelye. Gyűjteménye számos érdekes és értékes műtárgyat rejt – a raktárak mélye a jubileum tiszteletére feltárul.
Mától három napon át ingyenesen látogatható a ház, ahol 150 műtárgy emlékeztet a 150 esztendőre. Ma délelőtt 10-től bárki kezébe vehet olyan tárgyakat, amelyek egyébként a tárlókban „érinthetetlenek". Előkerül a parasztlázadások hangulatát felelevenítő kiegyenesített kasza, egy pár párbaj pisztoly, egy 1848-as kard és egy ódon pallos is.

Kívánságládába dobhatja be mindenki az utókornak szánt üzenetét, ugyanis a ládikót legközelebb a Fekete Ház 200. születésnapján fogják kibontani 2057-ben. A gyerekeket, diákcsoportokat a népi ékszerek kiállítására várják, ahol karkötőket, nyakékeket fűzhetnek. Délután 4-kor tartják a ház termeinek névadóját: Szent-Györgyi Albert, Klebelsberg Kunó és Dugonics András nevét veszik fel a helyiségek. Sötétedés után a Fekete Ház falánál körben 150 ünnepi gyertyát gyújtanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Origaminap a Móra-múzeumban

Szeged - Október közepén hirdetette meg az ősi japán legendát felelevenítő békeakcióját a… Tovább olvasom