Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Százötvenezren a vadasparkban

Fogyatékkal élő gyermekek, felnőttek számára simogató állatkertet alakítanak ki a vadasparkban. Fölmérések szerint szinte minden szegedi megfordult már itt, a cél: a régió számára is ugyanilyen ismertté tenni az intézményt.
A fogyatékkal élő emberek sem foszthatók meg attól az élménytől, amit állatok simogatása, a közvetlen érzékelésük jelent. Éppen ezért nemsokára simogató állatkertet alakít ki a Szegedi Vadaspark a közeljövőben, kimondottan e látogatói rétegnek – tudtuk meg Veprik Róberttől, az intézmény igazgatójától. A leendő simogató állatkertet a korábbi zooiskola területén alakítják ki. A fogyatékos emberek húszforintos belépőjeggyel léphetnek majd be a vadasparkba – ismerteti az igazgató a régió leglátogatottabb intézményével kapcsolatos legújabb hírt.

A másik újdonság: nemsokára további különlegességek érkeznek a
Gyógyító állatok

Tapasztalati tény: az állatokkal való foglalkozás rendkívül jól hat az emberi egészségre. Nem véletlenül alkalmazzák Csongrád megyében is több helyen például a gyógylovagoltatást fogyatékkal élő gyermekek képességfejlesztésére. Speciálisan kiképzett kutyákkal való foglalkozás pedig idősek otthona programjában is helyet kapott: a vidám állatok visszaadják a hajlott korúak életkedvét. Ezek a példák is mutatják, a simogató állatkerti részleg létrehozása nagyon indokolt. 
vadasparkba. Például rozsomák, a világ legagresszívabb állata – egyszersmind a létező legnagyobb menyétféle –, mely még a jávorszarvast is zsákmányul ejtheti, és a hiúz is kitér előle. S mitől függ, milyen állatfajok képviselőivel bővíti repertoárját a vadaspark a jövőben? Mint eddig is: a Európai Állatkertek Szövetségének szakmai bizottsága ajánlását veszik alapul – az igényeken és lehetőségek mellett.

Mint kinevezett igazgatónak, milyen tervei vannak az intézmény jövőjével kapcsolatban Veprik Róbertnek? Továbbfolytatja a korábbi igazgatóval, dr. Gősi Gáborral együtt kidolgozott irányvonalat.

A vadaspark fejlődése a legfőbb bizonyíték arra: nagyon is összekapcsolható az állatok természetszerű körülmények között tartása az oktatással, szórakoztatással, illetve a tudományos kutatással. Most már bizonyos: az év végére a vadaspark látogatottsága meghaladja a 150 ezret. Egy-egy, kiemelkedően forgalmas hétvégén négy-ötezer látogató is fölkeresi.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommegyés csata a kórházi ágyakért

Csongrád megye két kiemelt kórházának, a szegedinek és a szentesinek összesen 1621 ágyat biztosított… Tovább olvasom