Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Széchenyi-díjasok: Csirik János és Penke Botond

Szeged - Szegedi művészek és tudósok a legmagasabb állami kitüntetéseket kapták meg március 15. alkalmából. Emellett a szaktárcák ünnepségein is több szegedi kiválóságot tüntettek ki.
Csirik János, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar tanszékvezető professzora a számítástudomány alapjai és alkalmazásai terén végzett kiemelkedő jelentőségű kutatásaiért, a gyakorlatban is kiválóan hasznosítható eredményeiért és iskolateremtő munkásságáért részesült a legmagasabb állami tudományos elismerésben. A számítógépek orvosi alkalmazásaival foglalkozott. Vezető szerepet játszott 1974-től egy online képkiértékelő számítógépes rendszer fejlesztésében, melynek segítségével több mint 100 klinikán, kórházban végeztek rutinszerűen vizsgálatokat. A nyolcvanas évek elején érdeklődése elméletibb irányba fordult, az úgynevezett ládapakolási problémával kezdett foglalkozni. Az MTA tanszéki kutatócsoportjának vezetőjeként intenzíven kapcsolódott be a magyar nyelvű szövegek számítógépes feldolgozásába.

– Az online algoritmusok vizsgálata jelenleg is az érdeklődésem homlokterében áll – hangsúlyozza Csirik János, aki már a nyolcvanas évek második felében javasolt olyan algoritmusokat, amelyeknél jobbakat azóta sem találtak. Ezek közül az egyik az úgynevezett változó méretű ládák esetére vonatkozott.

Mérföldkövek

Csirik János 1946-ban született Ambrózfalván. Diplomáját a József Attila Tudományegyetem (JATE) programtervező-matematikus szakán szerezte 1969-ben. 1990-ben nyert egyetemi tanári kinevezést. 1992 és 1994 között a JATE rektora, 1994 és 1995 között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkára volt, 2005-től a természettudományi kar dékánjaként dolgozott. 1997-2000-ben Széchenyi professzori ösztöndíjas. A matematikai tudomány doktora. 1981-ben Akadémiai Díjat, 1984-ben Kalmár László-díjat, 1998-ban Bolyai Farkas-díjat kapott.

Csirik János.
Csirik János.

Penke Botond akadémikus, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetének egyetemi tanára. A hazai peptid- és fehérjekutatás területén végzett, nemzetközileg is elismert munkásságáért, az egyetem Proteomikai Laboratóriumának létrehozásáért, több évtizedes eredményes oktatói tevékenységéért kapta meg a legmagasabb állami tudományos elismerést. A professzor a Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpotban a neurodegenerációs betegségek (az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington-kór) megelőzésére és kezelésére alkalmas új gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatások egyik irányítója.

– A központi idegrendszer e betegségei enyhe tünetekkel, alattomosan kezdődnek, de visszafordíthatatlanok, s egyelőre gyógyíthatatlanok. Legyőzésükben nemcsak a korai felismerés, hanem a megfelelő gyógyszerek felfedezése hozhat áttörést – nyilatkozta lapunknak Penke Botond professzor. A szegedi Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) koordinátora, az ottani egyik program vezetője szerint lényeges, hogy a tudás mielőbb hasznosuljon. A kutatók ezen céljának megvalósítására kiváló forma a tudásközpont, ahol a kutató fölfedezéséből a lehető legrövidebb időn belül szabadalom, majd gyógyszer, illetve szakmai berkekben isme

Penke Botond.
Penke Botond.

Az akadémikus életútja

Penke Botond 1942-ben született Beregszászon. 1965-ben végzett az ELTE Természettudományi Karán biológia-kémia szakon. 1965–77 között a Szegedi Egyetem TTK Szerves Kémia Tanszékén dolgozott, 1977-től a Szegedi Orvostudományi Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének adjunktusa, majd docense, 1989-től tizenöt éven át tanszékvezető, 1990 óta egyetemi tanár. Több évig dolgozott külföldi laboratóriumokban. 2001-től az MTA levelező, 2007 óta rendes tagja. 2006-ban Szent- Györgyi Albert-díjat kapott.

Olvasóink írták

  • 2. allegro 2009. március 18. 23:19
    „Gratulálok a professzor uraknak mind a kitüntetésükhöz, mind munkájukhoz. Kívánok jó egészségben töltött további eredményes szép munkát még nekik!”
  • 1. kintornas 2009. március 16. 13:23
    „Az Egyetem "proteomikai laborja" hol van, meg nem lattam, pedig jartam arra? Az Egyetemnek nincs proteomikai laborja, maximum Penke professzor urnak van. Hala Istennek nala nem szerepel az "iskolateremto" szofordulat, mert eleg kepmutatas lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szecsődit és Darvasit is díjazták

Szeged - Két szegedi művész, Szecsődi Ferenc hegedűművész és lapunk munkatársa, Darvasi László író… Tovább olvasom