Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Szecsődi Ferenc akadémikus lett

Szeged, Budapest - A Makovecz Imre által életre hívott Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották Szecsődi Ferenc hegedűművészt, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető professzorát.
A Makovecz Imre által életre hívott Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották Szecsődi Ferenc hegedűművészt, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető professzorát.

Ő az első hangszeres előadóművész, aki bekerült a testületbe, Szegedet is egyedül képviseli – az összes művészeti ág közül. A magyar kultúrát világszerte népszerűsítő előadóművészi és oktatói tevékenységét egyszerre ismerték el azzal, hogy a rangos köztestület tagjai közé fogadta. Lapunk is hírül adta: a szegedi hegedűművész a Hungaroton Classic felkérésére egyedülálló vállalkozásba fogott, amikor 1996-ban a zongorista Kassai Istvánnal megkezdte Hubay Jenő összes hegedű–zongora művének lemezkiadását. A 13 CD-ből álló sorozatot Hubay születésének 150. évfordulójára tervezték; Szecsődi Ferencék 2008-ra világcsúcstartóvá váltak vele, hiszen ennyi lemezt ugyanannak a szerzőnek a műveiből még egyetlen hangszeres előadó sem készített.

Vezető amerikai, francia és német zenekritikusok szuperlatívuszokban írtak „a magyar Paganiniről"; kiemelkedő teljesítményként méltatták a nagy virtuozitást igénylő Hubay-művek megszólaltatását. A Zenekar című szaklap legújabb számában a zenekritikus a Régi Zeneakadémián tartott koncertjét méltatva világmárkának titulálta. – Szegeden igazán rangos feladatot utoljára 5 éve kaptam, és ebben az évadban sem kértek fel filharmóniai bérleti koncertre. Kezembe akadt Halász Miklós Suttog a város című könyve, amely a rendszerváltás előtt íródott, és szinte szóról szóra ugyanez a történet esett meg Gregor Józseffel és Gyimesi Kálmánnal akkoriban, ami velem is, miután megkaptam az érdemes művész címet. Nem panaszkodni akarok, mert hála Istennek sok helyre hívnak, csak Szegeden maradok ki a bérleti sorozatokból – fogalmaz az 1977 óta itt oktató Szecsődi Ferenc, aki két koncertet is szervezett már a városban önmagának. Nemrégiben Brüsszelben lépett fel, készül párizsi, bécsi, budapesti hangversenyeire. A szegedi közönség ma 17 órától a Somogyi-könyvtár Hubay Jenő-emlékestjén hallhatja; holnap 19 órától pedig Budapesten, a Hubay Társaság ünnepi estjén játszik a Templom utcai Klebelsberg Kultúrkúriában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félidőben az Armel-fesztivál

A fegyencgyarmaton című Philip Glass-opera tegnapi bemutatója után félidejénél tart az Armel-operafesztivál. Tovább olvasom