Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Szecsődit és Darvasit is díjazták

Szeged - Két szegedi művész, Szecsődi Ferenc hegedűművész és lapunk munkatársa, Darvasi László író tegnap este az ünnepi díszelőadáson, a Művészetek Palotájában vehette át kitüntetését. A szaktárcák ünnepségein is több szegedi kiválóságot tüntettek ki.
A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerésben részesült Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára – a hazai és a nemzetközi koncertéletben végzett több évtizedes kiemelkedő előadóművészi tevékenységéért és példaértékű oktatói munkásságáért. Szecsődi Ferenc szívesen látott művész Európa számos nagyvárosának hangversenypódiumán, műveit több kortárs zeneszerző is neki ajánlotta.

A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjat vehette át Darvasi László József Attila-díjas író, költő, újságíró műfajgazdag irodalmi munkássága elismeréseként. A magyar irodalom középnemzedékének egyik legjelentékenyebb és legtermékenyebb alkotója. Német nyelven hat könyvét adták ki, de munkáit angol, francia, spanyol, szerb, szlovák, orosz nyelvre is lefordították.

Az ünnep alkalmából az oktatási minisztérium megemlékezésén is kitüntetéseket adtak át, köztük a Szegedi Tudományegyetem több oktatójának, kiváló tudósoknak. Kimagasló színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést vette át Almási Tibor tanszékvezető egyetemi docens és Szabó Gábor akadémikus, egyetemi tanár.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Csapó Benő tanszékvezető egyetemi tanár, Klukovits Lajos, az SZTE Doktori Intézete igazgatója, Nagy József és Ormos Jenő, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzorai.

A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, valamint az agrárszakoktatás területén végzett kiemelkedő munkássága elismeréséül Ujhelyi Imre-díjat kapott Barbócz János, a Pick Szeged Zrt. húsipar-üzemvezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15: Szegeden nem volt rendbontás

Szeged - A mai helyzetből csak egymás kezét fogva törhetünk ki – hangsúlyozta ünnepi… Tovább olvasom