Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Széfet kap minden kórházi páciens

Szeged - Két hónapon belül széf kerülhet minden kórházi ágy mellé, a szaktárca tervei szerint. A betegek nagyobb értékeiket most is elzárathatják a szegedi klinikán, a mobiltelefon és a pénz viszont szinte szabad préda.
Február közepétől minden kórházi fekvő betegnek külön biztosítani kell elektronikus széfet – jelentette be a napokban Horváth Ágnes tárcavezető. Az intézkedés indoka: évente mintegy 100 millió forintnyi érték tűnik el a betegektől az egészségügyi intézményekben. A költségeket – széfenként 8-9 ezer forintot – a minisztérium állja, a beszerzést az intézmények végzik.

Olyan széf – pontosabban páncélkazetta – most is van több szegedi klinikán, ahová a betegek értékeit elzárhatják a nővérek. Az egyes betegek értékeit azonban nem külön, hanem együtt tárolják. A szegedi traumatológiai klinika főnővére, Szakáli Ferencné azt mondja, a beszállított sérültek leltárba foglalt, nagyobb értékeit elzárják, s ha már tiszta a tudatuk, döntenek róla, hogy tovább őriztetik-e, vagy maguknál tartják.

– Különösebben nem tudok védekezni a lopás ellen, ezért jó ötletnek tartom a széfek beszerelését – mondta egy, a klinikán fekvő fiatalember. Mivel elrejteni nincs hová, éjjeli szekrényén tartja a mobilját, a felső fiókban pedig a pénzét. Hangsúlyozta: betegtársaiban megbízik, nem hiszi, hogy ők meglopnák.

– Másra kellene költeni ezt a pénzt, jobb helye is lenne az egészségügyben – mondta a domaszéki Bába János. Hozzátette: inkább bosszúságot, mint nagy érvágást jelentene, ha eltűnne pár ezer forint készpénze és viseltes mobilja. Szerinte védekezésképp a látogatókat kellene vizsgálni, adataikat felírni.

Költségek és gondok

Hét lopást jelentettek be idén eddig a betegek a szegedi klinikákon, a sláger a készpénz és a mobiltelefon volt. Az új széfek beszerzése – a klinikai központ érintett, nagyjából 1500-as ágyszámával és a tárca adataival kalkulálva – nagyjából 12-13 millió forintba kerülne. Nevük eltitkolását kérő szegedi szakemberek szerint ugyanakkor az elektronikus széfek beszerelése technikai gondokkal járhat. Ha az éjjeliszekrénybe teszik, azt mindenestül elvihetik, a falba viszont sok helyen lehetetlen beépíteni. Az idősebb betegek ráadásul elfelejthetik, milyen kóddal zárták be a széfjüket.

Olvasóink írták

 • 5. egal 2007. december 24. 22:46
  „Aztán jó lenne még matrac a betegágyba az elhasználódott matrac helyett,hogy ne a sodronyt érezzem, etetőasztal, stb.”
 • 4. h.sz 2007. december 23. 21:25
  „Előbb talán kellene egy pár szekrény is a kórházi szobákba, hogy ne az ágy alá rakott táskából kelljen a pizsamát lecserélni. Ja meg fogas sem ártan, még a széfek előtt.
  A nővérekről, ápolókról nem is beszélve. Nem őket kellen pótolni és nem leépíteni?”
 • 3. Kolompár Rómeó 2007. december 21. 20:54
  „Ágikáéknak valami széfgyártó haverjának kell zsíros állami megrendelés a piaci ár sokszorosáért. Ennyi a titok nyitja.”
 • 2. Mese 2007. december 21. 16:50
  „A másik meg,ahogy a cikkben van írva,a mobiltelefon és apénz szabad préda marad. Ki az,aki ezeken túl olyan marha értékes holmit vinne be a kórházba,amit széfbe kell tenni?”
 • 1. kovacsovics réka 2007. december 20. 23:06
  „Nem inkább nővér kéne az ágyak mellé, mint széf. Huszonéves éves jogász-közdaszdász gyererek, akik beteget még közelről nem láttak, talállják ki az ilyen reformnak álcázott agyabeteg ötleteket. Nem kellene nekik egyszer egy hatágyas kórtermet mutatni, zsúfoltházzál, minimális létszámú orvossal. nővérrel, sűrgösségi ügyeletben? Talán akkor elgondolkodnának, hogy az ott fekvő édesanyjuknak széfre vagy ágytálaztató nővérkére lenne szükése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét lesznek karácsonyra bérelhető fenyőfák Szegeden

Szeged - Százhúsz fenyőfát bérelhetnek szerda reggeltől a szegediek az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja előtt. Tovább olvasom