Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Szeged-Homokhát és Vásárhely voksol holnap

Az országgyűlési választások második fordulóján, vasárnap Csongrád megye hét egyéni választókerülete közül csak kettőben voksolhatnak a polgárok. Most csak a 2. (Szeged nyugati része és a homokháti települések), illetve a 6. számú választókerület (Hódmezővásárhely és környéke) dönt a képviselői mandátumról.
Az idei országgyűlési képviselő-választások első fordulója Csongrád megye öt egyéni választókerületében eredményes volt, vagyis eldőlt, ezentúl ki képviseli a térséget a Parlamentben. Ám két mandátum sorsáról a választások most vasárnap tartott második fordulójában döntenek a polgárok. A Szegednek a Kossuth Lajos sugárúttól nyugatra eső területét, valamint Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Zákányszék lakóit magába foglaló 2. számú választókerületben 60 ezer 815; illetve a Hómezővásárhelyt, valamint Mártélyt, Mindszentet, Székkutast jelentő 6. számú kerületben 47 ezer 289 választópolgár élhet szavazati jogával.

A második fordulóban a választás érvényességének feltétele a 25 százalékos részvétel. A választókerületekben a szavazókörök vasárnap reggel 6 és este 7 óra között tartanak nyitva. Szavazni csak személyesen, a személyazonosságot igazoló irat (régi típusú személyi igazolvány; vagy a kártya formájú személyazonosító igazolvány, esetleg útlevél, kártyaformátumú vezetői engedély és az érvényes lakcímigazolvány) felmutatását követően lehet. A voksolásra készülők Csongrád megye két érintett választókerületében egy szavazólapot kapnak, s azon két-két név szerepel. Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy x) lehet.

E forduló különlegessége, hogy a szavazatok összeszámlálásával egy-egy szavazókörben meg kell várni a külföldi urnák hazaszállítását. Ugyanis vasárnap voksolnak a szavazati jogukkal élni kívánó, de külföldön tartózkodó választópolgárok is. Összesen 90 országban 5943 választópolgár adhatja le voksát. Ezek közül a Csongrád megyeieket most két szavazókörben várják. Erre a 2. számú választókerületben a szegedi Béke Utcai Általános Iskola 511. számú szavazókörét jelölték ki, ahol 625 választópolgár voksolhat, de 80 külképviseleti szavazólapra is számítanak; a 6. számú választókerületben pedig a Bethlen gimnázium 005. számú szavazókörét, ahol 507 polgár megjelenésére és 38 távolról érkező voks feldolgozására készülnek. A külföldi urnákat négy nap alatt szállítják haza, majd a voksokat továbbítják – az ország összesen 110 választókerületébe. A külföldi szavazatokat a kijelölt szavazókörökben összekeverik az itthoniakkal, s ezután számolják meg, így a végeredményt csak ekkor, várhatóan április 29-én hozzák nyilvánosságra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente már túl van az első műtéten

Király Levente színművész bal térdét tegnap reggel operálták meg. Délben meglátogattuk a kórházban.… Tovább olvasom