Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Szeged-napi ünnep: tömeg az összes helyszínen

Rengeteg embert vonzó hatnapos szórakoztató rendezvénysorozat zárult tegnap: Szeged napjának ünnepe köré a város hat helyszínén szerveztek művészeti programokat, vásárokat, gasztronómiai eseményeket, koncerteket.
Rengeteg embert vonzó hatnapos szórakoztató rendezvénysorozat zárult tegnap: Szeged napjának ünnepe köré a város hat helyszínén szerveztek művészeti programokat, vásárokat, gasztronómiai eseményeket, koncerteket. Tegnap utoljára vetettük bele magunkat az ünneplő forgatagba: – Békés, tiszta, szép – ezeket a jelzőket használták Szegedre a látogatók. Lenéztünk a városra 46 méter magasból, jártunk a hídi vásárban, a borfesztiválon és a Móra parkban. Tanultunk valamit Kipp-Koppról és a meggazdagodásról.

– Te szereted ezt a várost? – szólított meg egy Budapesten dolgozó román fiatalember, Stefan Pintilie a dóm tornyában. Alattunk a színes régiségvásár, egy esküvői menet és a párába burkolózó Szeged volt a látnivaló.
– És te?
– Szebb, mint Budapest. Békés. De a magyarok túlságosan zárkózottak – adott rövid jellemzést rólunk, majd mosolyogva hozzátette: újságíró létedre megtanulhatnál románul. A fogadalmi templom 46 méter magas kilátójába a hét végén bárki felmehetett, akit nem riasztott a majdnem háromszáz lépcső. Szörnyű tériszonyom van – jelentette ki egy asszony, majd a védőrácshoz dugta az orrát, és élvezettel mondta: a rettegés fokába való szörnyűség lenne kilépni a párkányra.

Örökbefogadás, könyvpremier

Szeged díszpolgára, a nemzet színésze, Király Levente szombaton jelképesen örökbe fogadott a Somogyi-könyvtárban egy Rómeó és Júlia-kötetet. A Shakespeare-drámában két kedves szerepe is volt: pályakezdőként Mercutiót, néhány éve Lőrinc barátot játszotta. Kass János grafikusművész, Szeged másik díszpolgára méltatta a Papp György képzőművészeti munkássága című színes albumot, amelyet szombaton délután mutattak be a városháza dísztermében. Papp György képzőművésszel és a szerzővel, Tóth Attila művészeti íróval Tandi Lajos, a Szeged főszerkesztője beszélgetett.

„Elviszi egy ezresért a kisvarázslót?"


– Miért ilyen firkás ez a torony? – méltatlankodott vékony hangon egy kisfiú, de apukája számára a firkák érdekesek voltak: karcolásokat és üzeneteket fedezett fel 1935-ből.
– Mása, ne fütyülj! Nem én fütyülök, hanem a szamovár – ezt már lent a téren, a régiségvásár egy nézelődőjétől hallottuk, miközben épp egy orosz teakészítő eszközt gusztált.
– Elviszi egy ezresért a kisvarázslót? – kínált egy hölgy, aki nem volt olyan rámenős, mint a hídi vásárban elénk toppanó hatodikos kislány, aki közölte: a Tabán Általános Iskola diákjai által készített tárgyakat árulja.
– Jöjjön, hölgyem, nézze, ez egy papírvirág. Mint látja, mi az újrahasznosítás hívei vagyunk. Igen, hölgyem, szorgalmasak vagyunk, könnyű rávenni minket a munkára – magyarázta a jövő marketingese, mi pedig vettünk egy százforintos virágot, és a suta „csak így tovább" szöveggel távoztunk.
– Nézd már, akciós a kisköcsög! – örült egy lány, mire barátnője gúnyosan kérdezte: esetleg az öccsét itt vásárolta-e.

A portékát alig láttuk a Belvárosi hídon tolongóktól, ezért az illatokra figyeltünk: szappan, édesség, kenyérlángos, alkohol – utóbbi forrása egy középkorú féri. Gyerekeket láttunk kocsiban, nyakban, hátizsákban szállítani, kutyákat kosárban, szatyorban, pórázon.

A híd újszegedi lábánál szemerkélő eső, kakukkfüves csirkemell, fokhagymás gouda sajt, lángos (a sajtos-tejfölös ötszáz forint) és harangszó fogadott. Egy nő mobiltelefonján aggódva hallgatta az időjárás-jelentést.

Visszafelé odatolakodtunk a standokhoz, láttunk ékszert, zászlót, festett selymet, Kipp-Kopp bábut, sőt a mesefigura női megfelelőjét is.
– Kipp-Koppnak van csaja? Nem is tudtam.
– Ne viccelj, mindenkinek kell barátnő – értekezett a témáról két huszonéves lány.

Tokaji borbarátnők

Gyönyörű a város, nagyon szépen felújították a régi épületeket, a Szent István tér megújulásához külön is gratulálok. Ezeket a dicsérő szavakat Kulcsár Edit mondta el szombaton délután. A Tokaji Borbarátnők Társaságának vezetője – aki a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságának meghívására érkezett Szegedre – a szegedi borfesztivált az ország egyik legszínvonalasabb ilyen jellegű rendezvényének minősítette.
– Különös értéke abban rejlik, hogy szinte minden nevesebb magyar borvidék képviselőjét a Tisza partjára tudja csábítani, s a bor ünnepéhez kapcsolódva a város olyan látványos, tízezreket megmozgató rendezvénysorozatot is kínál, ami példa lehet minden fesztiválszervező számára – fogalmazott Kulcsár Edit. Kolléganője, Gergelyné Csarnai Szilvia kiemelte: a magyar bor jó hírnevének visszaszerzéséért az ilyen, minőségi borokat népszerűsítő rendezvények tehetnek a legtöbbet.
A tokaji borbarátnők úgy vélik: a különböző bortájegységek nem riválisai, hanem partnerei egymásnak. Tokaj mint a magyar bor zászlóshajója éppen azon munkálkodik, hogy az egész magyar borflotta behajózását segítse a külföldi borpiacokra

B. Z.
A nézők egy része esernyővel táncolt


A jelmezesmester-tanodásokhoz egy férfi lépett oda ezzel a szöveggel: elnézést, ön avar kori? Arrébb üvegtárgyakat készíthettünk hétszáz forintért. – Aki három éven felüli, annak sikerül – biztattak az üvegesek. Saját kezűleg nyakláncot is fabrikálhatott, aki akart, és az ólomöntést is ki lehetett próbálni.

Mire visszaértünk Szegedre, a Móra parkban a Zanzibár koncertezett. A nézők egy része esernyővel táncolt, amiről a többiek nyakába folyt a víz. Két kislány egy sátorponyváról csordogáló esővízben mosta meg vattacukortól ragacsos kezét.

A jászberényi általános iskola hatodik osztályával már a Crystal-koncert után találkoztunk, a gyerekek egy napot töltöttek Szegeden, egyet Ópusztaszeren. Szombaton megnézték a hídi vásárt, a koncerteket, a tűzijátékot. Nagy, forgalmas, tiszta, szép – Ági, Szilvi, Reni és Izabella ezeket a jelzőket használta Szeged jellemzésére.

– Nincs az az eső, ami távol tartana minket a Zanzibár-koncerttől – ezt már Csilla, Szilvi és Edó, a három makói barátnő közölte egy esernyő alól.

A parkban újra találkoztunk Ivettel, aki évekkel ezelőtt már kifejtette nekünk: a múzeum előtti rendezvények alkalmával nem kellene letaposni a park virágait.
– Későn érkeztem – mutatott a sárba tiport árvácskákra –, pedig elméletben már kidolgoztam a megoldást: kis, mobil fahidak.

Hogy felvidítsuk, átkísértük a borfesztiválra. Embertömeg hömpölygött tegnap délután az Újszegedtől a Széchenyi térig nyújtózó gigantikus sétálóutcán – összeolvasztva borfesztivált és hídi vásárt. Misebor kapható – hirdették az egyik faházon, azaz az utolsó napon valóban mindenki megkaphatta, amit akart. – Már csak a merlot-t nem kóstoltam, abból kérnék egy keveset – indokolta választását egy idős úr a villányi Bock pincészet bódéja előtt. Középiskolásforma lányok nem voltak ennyire igényesek. – A lényeg, hogy 'óccsóé' adják a bort – mondták.

Édesanyák konzíliuma, borral és pereccel

Néha esett egy-egy csepp eső, de ez nem zavarta a családi kóstolást rendező Kecskemétiéket. – Fejér megyeiek vagyunk, az etyeki fesztiválon és itt is minden évben megfordulunk – mesélte Gábor, a családfő, aki a kezében tartott nedűt nagyon finomnak értékelte, a termelő „jó laboros háttere" miatt. Nem firtattuk, mire gondol. Távolabb Rostás Gábor és Vanicsek Iván furminttal hangolt a Pick Szeged kézilabdameccsére.

Egyik pad mellett babakocsik sorakoztak, gyakorló édesanyák tartottak konzíliumot, borral és pereccel. Porontyaik persze a bor zamatát nem, legfeljebb a kakaóét ízlelgették.

– A 13-as szám az időjárás szempontjából nem hozott szerencsét a fesztiválnak, ennek ellenére a szegediek kitartottak. Az eddigi legnagyobb rendezvény volt, rekordszámú borásszal, különösebb probléma nélkül – értékelt Szélpál Gábor, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója. – Üzleti szempontból nullszaldós volt a rendezvény, a fogyasztókkal való kapcsolatépítés miatt viszont megérte eljönni – vélekedett Takács Ferenc hódmezővásárhelyi borosgazda.


Művészeti díjak

A városháza dísztermében szombaton délelőtt adták át az önkormányzat művészeti mecenatúrája részeként pályázattal elnyerhető támogatásokat, művészeti díjakat. Alkotói támogatást kapott: Jéga Szabó László, a Dinnyés Ferenc Alkotóművész Kör tagja, Dobóczky Zsolt fotóművész, dr. Varga András könyvtáros, Latzkovits Miklós író, irodalmár, Kereszty Zsolt festőművész, Lipták Dániel népzenész, Cseh Antal operaénekes, Balogh László festőművész, Blumenschein Gábor trombitaművész, karnagy, Pásty Júlia író, Kosztándi István hegedűművész, Huszár Lajos zeneszerző, Kovácsné Raffai Éva nyugalmazott tanár, író, Hollósi Zsolt újságíró, továbbá a Dinnyés Ferenc Alkotóművész Kör, a Szegedi Amatőr Alkotók Köre, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola, a Szög-Art Művészeti Egyesület, az In Memoriam Geriub Gepleki Képzőművészeti Egyesület és a Harmonia Consort Kamarazene Egyesület. Művészeti pályakezdői támogatásban részesült. Brzózka Marek szobrász hallgató, Szűcs Bálint népzenész, Varga Laura fuvolaművész, Feketű Boglárka iparművész. Művészeti ösztöndíj-támogatásban részesült: Aranyi Flóra tervezőgrafika szakos és Rácz Rita Franciska opera tanszakos egyetemi hallgató. 


G. Zs.–R. T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazgatót keres a múzeum

Tömegeket vonzó kiállításokat rendezett a Móra Ferenc Múzeum, a megyét érintő pénzelvonás miatt… Tovább olvasom