Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szeged–Verona: Dante-kódex

Sólyom László köztársasági elnök is részt vesz a Dante-kódex szegedi közreműködéssel elkészült hasonmás kiadásának mai bemutatóján Veronában.
A Szegedi és a Veronai Tudományegyetem közös kiadásban jelentette meg Dante Alighieri Isteni színjátékának hasonmás kiadását. A páratlan értékű, 14. század közepén keletkezett kódexet miniatúrák, iniciálék és rajzok díszítik. A budapesti Egyetemi Könyvtár tulajdonában lévő Codex Italicus 1. valószínűleg Nagy Lajos király idején került Magyarországra, ahonnan a törökök Konstantinápolyba vitték. 1877-ben önzetlen gesztussal 34 corvinával együtt adták vissza. A kiadás két kötetből áll: az egyik a kódex magas színvonalú digitális technikával előállított, az eredetivel mindenben pontosan megegyező másolata, a másik egy tanulmánykötet, amely Dante magyarországi kapcsolatairól, hatásáról, a kódex történetéről, leírásáról és a hozzá kapcsolódó ismeretekről szól, illetve ebben található a kézirat átírása.

A kötetek az SZTE Bölcsészettudományi Kar és a veronai Idegen Nyelvek és Irodalmak Kar együttműködésének eredményeképpen jött létre, Gianpaolo Marchi és Pál József professzor szerkesztésében. A könyvbemutatót ma délelőtt a veronai egyetem dísztermében tartják. Az eseményen jelen lesz és felszólal Sólyom László köztársasági elnök, az olasz politikai és akadémiai élet ismert személyiségei, Szabó Gábor , az SZTE rektora, Almási Tibor, a bölcsészkar dékánja és a két szerkesztő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varasdi Gyula az Exover tartozásáról

Varasdi Gyula megkereste szerkesztőségünket, hogy elmondja: semmi köze a szegedi Exover Kft.-hez,… Tovább olvasom