Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Szeged, a warholizálódott város

Szeged - Hatni a közéletre – ez volt a célja Andy Warhol formabontó művészetének, és erre reflektálva hasonló a szándéka a pop-herceg kiállítását bemutató REÖK-nek is. Utcai „warholizálással" visznek pezsgést a szegediek életébe – plakátjaik szóbuborékait például ki-ki megtöltheti az általa fontosnak vélt tartalommal. A városban tombol a Warhol-láz.
Olvasson Heti Mindegy hírmondót a buszmegállóban, legyen címlapon a villamosra várva, közölje gondolatait plakátokon, legyen részese a street artnak ön is. Szeged utcáit járva mostanában több helyen is könnyen belebotlik az ember Andy Warhol kiállításához kapcsolódó látványosságokba.

Olyan színes és egyedi körítés övezi a pop-art legismertebb művészének tárlatát, mint amilyen izgalmas egyéniség volt maga Warhol. A szervezők a képzőművészet egyik legkapósabb alkotójának szellemiségéhez hűen nemcsak reflektálni szeretnének a közéletre, de szóra bírni is azt. A kiállítást népszerűsítő plakátokon – melyeken a REÖK előtt álló, mostanában indulatokat kiváltó lovas szobor látható – a figyelmes szemlélő a képregények bubble-jeire emlékeztető szóbuborékokat találhat. Ezek közül pár üresen várja az utca emberének hozzászólásait, legyenek azok akár helyi vagy országos közéleti kérdések, problémák.

A REÖK előtti megállóban szóbuborékok ábrázolják a villamosra várakozók sejthető gondolatait.
A REÖK előtti megállóban szóbuborékok ábrázolják a villamosra várakozók sejthető gondolatait.

A REÖK előtti „warholizált" tér is ezt az elevenebb, nyüzsgőbb, vidámabb városi életet kívánja valóra váltani. A Lófara buszmegállójában óriás szóbuborékok ábrázolják a közlekedési járművekre várakozók sejthető gondolatait. A Heti Mindegy elnevezésű „magazin" eleven, háromdimenziós alanyai – vagyis a leendő utasok – pedig kipróbálhatják milyen is címlapon lenni, hacsak pár percre is. Így valósul meg Warhol nevezetes állítása, miszerint „tizenöt perc hírnév mindenkinek jár".

Ragadjon filctollat, álljon a címlapra, figyelje mások gondolatait! Az Andy Warhol-kiállítás látogatói előtt pedig arra is fény derül, vajon mennyire hatott Warhol a közéletre, és mennyire érintette meg a közélet a művészt. Az érdeklődők május 8-áig tekinthetik meg a képeket a REÖK-ben.

Díjnyertes filmek

Szegedi filmesek díjnyertes alkotásait vetítik ma 18 órától a REÖK-ben.
A közönség láthatja többek között a harminc évvel ezelőtti, Rátkai papucsos mesterről készült alkotást, egy vasfüggöny mögé zártakról készített animációs filmet, a végzet beteljesülését bemutató, megrázó természetfilmet, valamint egy „Sztálin-kantátát". A programon való részvétel ingyenes.

(x)

Olvasóink írták

  • 2. CID 2009. március 08. 20:05
    „Sok kis parasztnak nem kell buborék, annélkül is összebasszák a várost. Szerintem barom ötlet, de szerencsére nem rajtam múlik.... :)”
  • 1. pintyőke 2009. március 06. 21:37
    „A befedett elektromos bódé a Stefánián, és a buszmegálló.
    Mondjatok már több Warholizálódást! NIncs, bele kéne húzni, mert ez az egész város duma így elég szánalmas. Ja és minden elismerésem a KÉtfarkúnak, nagyon jó a heti mindegy anyag! Bravó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajdu Klára Oslótól Londonig énekelt

Szeged - A londoni St. James-templomban is fellépett európai turnéján a Balázs Elemér Group –… Tovább olvasom