Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szeged anno... – várostörténet fotókon

Szeged - A Móra-múzeum harmincezer darabos helytörténeti fotótárából válogatott 450-et egy kötetbe a Szeged anno... című album szerzője, Fári Irén történész.
A Márffy János grafikus és Dobrotka Pál szerkesztő közreműködésével született impozáns összeállítást holnap este 6 órakor mutatják be a Szeged étteremben. A muzeológus úgy fogalmaz, a legjobb fényképek legjobbjai kerültek be a könyvbe, hogy felidézzék a város történetének 1860 és 1944 közötti időszakát. A felvételek mellé a szerző bőséges képaláírásokat írt, ezzel segíti a tájékozódást.

Elkészült a nagy mű. Az album alkotói: Márffy János grafikus, dr. Fábri Irén szerző és Dobrotka Pál szerkesztő. Fotó: DM/DV
Elkészült a nagy mű. Az album alkotói: Márffy János grafikus, dr. Fábri Irén szerző és Dobrotka Pál szerkesztő.
Fotó: DM/DV

Szeged sokrétű életét több témakörbe csoportosítva mutatja be ez a hiánypótló munka. A Nagyváros született című fejezetben a legkorábbi fotóktól a mai városképig követhetjük nyomon az utcák, terek fejlődését. A fényképész műtermében című részben az ismert és ismeretlen családok jelennek meg, akik életük fordulópontján örökíttették meg magukat. A Szeged iskolái részben minden intézménytípus megtalálható. A hétköznapok, ünnepek fejezetben a legváltozatosabb helyszínekről és eseményekről készült pillanatképek kaptak helyet. Láthatjuk Tömörkény Istvánt családja körében, Móra Ferencet ásatáson, Juhász Gyulát strandszépségversenyen, de bekerült a kötetbe az első szegedi autó és a csokoládéból készült dóm képe is. A Szeged vidéke fejezet olyan kuriózumokkal is szolgál, mint az utolsó bőrdudások egyikének portréja vagy Dankó Pista eddig ismeretlen fényképe.

Olvasóink írták

 • 3. zsóka 2011. augusztus 23. 22:47
  „Pont ezt szerettem volna kérdezni.
  Hol kapható és mennyiért? (bocsi,de ez is érdekel)”
 • 2. sandorhaz 2011. augusztus 23. 15:33
  „Dr Fári Irénnek és szerzőtársainak, gratulálok az igényes kötethez. Köszönöm hogy fáradtságot nem ismerve összeállították ezt a nagyszerű könyvet. A születéséről neten való barangolás közben szereztem tudomást, és augusztus 20-ra birtokolhattam is egy példányát. Hálás vagyok a sorsnak hogy augusztus 20.án a Kecskés István telep honismereti kiállításán személyesen is megismerhettem a szerzőt. Aki kicsit is szegedinek érzi magát biztosan megszerzi a kötetet! Jó lenne tudni mely könyvüzletben lesz megvásárolható?”
 • 1. favágó 2011. augusztus 23. 11:34
  „No akkor mostan, hogyan is hívják a szerzőt kedves DM? Tudják: "Dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyes baleset a Bordányi úton - galériával

Négy autó ütközött kedden reggel a Szegedet Kiskunhalassal összekötő Bordányi úton. A forgalom félpályán haladt. Tovább olvasom