Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szeged az első Európa-díjas

Magyarországon elsőként Szeged érdemelte ki az Európa-díjat. A kitüntetést ma adják át a városháza előtti téren. Az ünnepségen jelen lesznek a testvérvárosok delegációi és az Európa Tanács tagjai is.
Szeged városának – Magyarországon elsőként – 2006. május 12-én odaítélte az Európa Tanács a legmagasabb kitüntetését, az Európa-díjat. A ma délután fél ötkor kezdődő ünnepségen, a városháza előtti téren Guy Lengagne, az Európa-díj bizottságának francia elnöke adja át Botka László polgármesternek a legrangosabb uniós elismerést.
Szegednek az európai egység eszméjének terjesztésében elért sikereit, az európai kapcsolatok fejlesztéséért tett erőfeszítéseit ismerte el az Európa Tanács. A díj 1955-ös alapítása óta 61 település kapta meg ezt az elismerést. A díj elnyerésében kiemelt szerepe volt Szeged testvérvárosi kapcsolatainak, a „Szeged Európa Kapuja" ünnepségsorozatnak, az „Újjászületés éve" megemlékezéseinek, illetve a korábban elnyert „Climate Star 2004" díjnak.

Magyarország első Európa-díjas városát Szilvásy György kancelláriaminiszter és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszönti a ma délután fél 5-kor kezdődő átadási ünnepségen. Szeged európai fejlődésben, integrációban, kultúrában játszott szerepét a testvérvárosok nevében az 1975-ben Európa-díjat kapott németországi Darmstadt képviselője méltatja. A többi testvérváros közül Cambridge, Liege, Odessza, Szabadka és Turku küldöttsége vesz részt a rendezvényen. Az Európa Tanácsot spanyol, orosz, lengyel, litván, finn, román és olasz tagok képviselik.

Az Európa-díjat néhány napig a városháza előtti téren mindenki megtekintheti.

Az ünnepi rendezvénysorozat része a Széchenyi téri európai borok fesztiválja, amely az átadási ceremónia után nyílik. A hangulatról a 100 tagú cigányzenekar 17.30-kor kezdődő koncertje majd a Magyar Állami Népi Együttes táncjátéka gondoskodik.

Holnap Szeged városrészei mutatkoznak be a Széchenyi téren, itt koncertezik az Apostol együttes és Charlie.


Útlezárás

Az ünnepség miatt ma közlekedési változások lesznek a Széchenyi tér környékén. A városházával szembeni parkolóban a Kiss Ernő és a Károlyi utca közötti szakaszon délután hat óráig nem lehet parkolni. Ma reggel 6–18 óráig nem lehet behajtani a Széchenyi tér Kiss Ernő és Károlyi utca közti szakaszára. Délután 3 és 6 óra között lezárják a Kiss Ernő utca Tisza Lajos körút–Széchenyi tér közötti szakaszát, a Sóhajok hídja alatti utat és a Széchenyi tér Szeged étterem előtti részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a határidő, bírósághoz fordulnak a háziorvosok

Továbbra sem kapták meg augusztusi díjazásukat a mentőszolgálattól az ügyeletet ellátó Csongrád… Tovább olvasom