Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Szeged borfesztivál: Borban az igazság

Szeged - A szegedi borfesztiválon a 21-es pavilonban kínálja saját termelésű borait a Fehértói Halászcsárda. Frank Sándor mesterszakács a közelmúltban Amerikában szerzett tapasztalatokat a híres kaliforniai borok készítéséről, és úgy gondolja, hogy a magyar borok felveszik a versenyt a legjobb marketinggel eladott tengerentúli borokkal.
Frank Sándor 20 dollárt vesztett a szerencsejáték fellegvárában, Las Vegasban. Mondani sem kell, egyáltalán nincs elkeseredve, hiszen e csekélyke veszteség eltörpül mindazon szellemi nyeremény és élmény mellett, amelyre tizentöt napos amerikai útja során szert tett. A közelmúltban ugyanis egy bortúra keretében egy kis borkedvelő csoporttal bejárhatta Kalifornia leghíresebb borvidékének, a Napa-völgynek szőlős lankáit, megismerhette a tengerentúli borkészítés legújabb technikáit, és bejárták 15 borosgazda borászatát.

– Régen magyarok telepítették be a legelső szőlőtőkéket a völgybe, és a világhírű borász, Robert Mondavi itt alakította ki saját ültetvényeit – fogalmazott a szegedi mesterszakács, a Fehértói és a Roosevelt téri Halászcsárda tulajdonosa, kéthetente megjelenő Gasztro magazinunk állandó partnere, aki két éve maga is foglalkozik borászattal. És hogy miért fontos most nekünk Mondavi és a borok? Mint mondja, ma már egy valamit magára adó vendéglős ért a borokhoz is, szakmai követelmény a témában való jártasság. Immár második éve működik irányítása alatt a kisgörbői – Zalaszentgrót mellett 4 kilométerre található – szőlőbirtok, ahol a világfajta vörös és fehér szőlőket termesztik: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Olaszrizling és az országosan is ritkaságnak számító Menoir (Kék Medoc). De most térjünk még vissza Amerikába.

A nagy találkozás. Frank Sándor a New York-i forgatagba. Fotó: DM/DV
A nagy találkozás. Frank Sándor a New York-i forgatagba.
Fotó: DM/DV


– Sok hasznos, szakmailag izgalmas tapasztalatot szereztem Kaliforniában. A borokat többnyire nem pincében, hanem hatalmas, hőszigetelt hangárokban tárolják. És van mit tanulni tőlük, ugyanis nagyon komolyan veszik a marketinget. Rendkívül imponáló a profizmusuk. Például egy sétavonaton eltérő borneve volt mindegyik szerelvénynek, ahol sorban meg lehetett kóstolni a különféle borokat. És ha valakinek kedve támadt, leszállhatott, és a vasútvonal mellett lévő borászatok boraival is koccinthatott – sorolja az élményeket Frank Sándor. Egy másik híres borászatnál, a Grgich Winerynél pedig egy újfajta, vegyszermentes biotermesztés alapján dolgoznak. Érdekes szemlélet még a Nap és a Hold állását is figyelembe vevő irányzat. A biodinamikus eljárás szerint nem mindegy, hogy a nap melyik szakában szedik le a szőlőt, mert mindez jótékonyan befolyásolja a bor színét és zamatát. A mesterszakács amerikai útja során San Franciscóban megismerkedett a borszövetkezetekkel, ahol egyéni kérésre bármilyen kevés saját szőlőtermésből készítenek bort, felcímkézik, és palackba teszik. És természetesen nem maradhatott ki a túra során a varázslatos Grand Canyon, és egy kis New York-i forgatagban sem.
Robert Mondavi
A világ legismertebb és legnagyobb boralakja volt Robert Mondavi (1913–2008), aki a kaliforniai bort nemzetközileg is ismertté és elismertté tette. 1943-ban családja az ő javaslatára megvásárolta a Krug pincészetet Napa Valley-ban. A XX. századi borvilág egyik legbefolyásosabb, legfontosabb alakja lett, a Napa-völgyi borkultusz és az újvilági borok divatjának megteremtője, a kaliforniai borszakma ikonja volt. Ő adta el a legtöbb bort az egész borvidéken, de számos birtokkal rendelkezett Chilében, Franciaországban és Olaszországban.


És ha bor, akkor Szeged: pünkösdhétfőig várja látogatóit Szeged szívében, a Széchenyi téren a borfesztivál. A Fehértói Halászcsárda a 21-es pavilonban – a postával szembeni bejáratnál – kínálja saját, 2009-es borait. – A Frank Siller például önmagáért beszél, tiszta kék Medoc szőlőből készült, míg a Cuvéet Kék Medocból, Cabernet Savignonból, Cabernet Francból és Merlotból készítettük. Rendkívül finom és illatos bor lett mindkettőből – hangsúlyozta Frank Sándor, aki pluszfalatokkal is kedveskedik a szomjas vendégeknek. Míg a halászléfesztiválon 1 dl bort adtak ajándékba annak, aki halászlét vásárolt, addig most minden 1 dl bor után vaslapon sütött harcsafalatka jár mindenkinek.

A Napa-völgy

A Napa-völgy a kaliforniai borkészítés Mekkája, ahol a legmagasabb áron értékesíthető palackok készülnek, és évente közel 5 millió turista keresi fel a kóstolótermeket, az elsőrangú éttermeket és a völgy északi részén található termálforrásokra épülő hoteleket. Mivel San Francisco csupán egyórányi autóútra, délre fekszik innen, sokan könnyű egynapos kirándulásként tekintenek a vidékre, de sok turista hosszabb időt is eltölt itt.

Olvasóink írták

 • 8. zdoki 2010. május 21. 16:41
  „Ha olyan a bora mint a halaszle moslek amit tavaly arult a Sotartoban....”
 • 7. allegro 2010. május 21. 15:07
  „Ez egy latin mondás ("In vino veritas").Nem tudom kitől származik pontosan,és az én olvasatomban azt jelenti, hogy aki ivott kicsit, könnyebben lesz őszinte.(hogy is van?részeg és gyerek mindig igazat mond?)
  -olvasom máshol.
  Ez is igaz. Én ettől ugye lényegesen többet rendeltem hozzá.

  Frank Sándor a legjobb fajtákat válogatta össze. Hasonló villányiakat kóstoltam. Azt hiszem igaza van, mégiscsak jobban kijön árfekvésileg is, ha maga állít elő hasonlóan jó minőségű borokat.”
 • 6. allegro 2010. május 21. 15:00
  „A borban ha valami nem oké, az rögtön kiderül. Az egyre magasabb rendű igazságok is bele vannak írva. Ugye van jó bor és még jobb bor. De mindegyik önmagáért kell, hogy jó legyen. Meg persze van viszonyítási alap.Némi elvonatkoztató készséggel meg lehet találni úgy benne, mint párhuzamba állítva más tárgyakra vonatkozó igazságtartalmakat is. Egy kis világegyetemet hordoz magában. Benne a talajtan, klímatudomány, anyagtudomány, mikrobiológia, gépészet, technológia, természettudományok sokféle ága, és a köztük lévő jogrendszerek, gazdasági összefüggéseknek is függvénye az adott bor. Esztétika, filozófia mind bele foglalható és hozzá kapcsolható tartalmak. A Nap és a csillagrendszereknek tiszta esszenciáját tükrözi, költőket ihleti, stresszoldó, egészségvédő multivitamin és ásványi anyag komplex. Persze jóból is megárt a sok - ezt is megtudhatjuk akár borkóstolás közben is.”
 • 5. csakhogy 2010. május 20. 17:54
  „És hol termelik meg a szőlőt a saját termelésű borhoz?

  Ja szőlő nem is kell hozzá..............”
 • 4. gróf 2010. május 20. 14:33
  „A lovas képen úgy látom az utcában egyetlen élőlény az
  emberen kívül a ló...
  egy szál fű sem látható.
  Lehango ló.”
 • 3. ferdzso 2010. május 20. 14:28
  „Alsó kép: "A nagy találkozás"...Hahaha! Ez jó! Szegény ló, mit össze "izgult", hogy létre jön-e még az idén?! Biztos üzent a régen látott, szegedi "paripáknak"!”
 • 2. M@M 2010. május 20. 13:19
  „Én sejtem de nem írom le, mert úgy is kimoderálják, tekintettel az újság bal-lib beállítására!”
 • 1. kiokushyn 2010. május 20. 12:19
  „Borban az igazság-és mi az igazság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóink és vízügyeseink is Borsodban mentenek

Az árvíz sújtotta Borsod megyében 22 Csongrád megyei tűzoltó és 79 vízügyes is dolgozik. Tovább olvasom