Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Szeged borfesztivál: Csak szikvízzel könnyít a nedűn az év borásza

Szeged - 2010 évének borásza nehezen tudja megmondani, mikor kezdett szőlővel foglalkozni. Abban biztos: 1989-ben önállósította magát, életmódnak tekinti a borászkodást. A borfesztiválon is találkozhatunk Légli Ottóval.
– A fröccs pozitív dolog, magam is gyakran iszom. Egyetlen kitétele van: csak szódával szabad dúsítani a bort, ásványvízzel nem jó – vallja a 2010-ben az év borászának választott Légli Ottó.

Szőlőterületei a balatonboglári borvidéken, a Somogyi-dombság Balaton-közeli lankáin találhatók, közel 33 hektárt tesz ki a családi birtok. Az évi 1200 hektoliter borának 90 százalékát magyar borkedvelők fogyasztják, a többi kikerül Angliába, az Egyesült Államokba és Szlovéniába. Légli Ottó pályafutását a Balatonboglári Állami Gazdaság Kísérleti Telepének vezetőjeként kezdte, majd 1989-ben saját borászatot alapított, amelyet jelenleg is vezet. Kertészként végzett, ami megkönnyítette, hogy továbbvigye a családi hagyományt, hiszen édesapja is borászkodott.

– Az év borásza díj hatalmas megtiszteltetés, nagy presztízs számomra. Rengeteg meghívást kapok, többek között a szegedi borfesztiválra is, ahová május 16-án látogatok el. Bemutatjuk majd a Légli szőlősbirtokot
– mondja.

A többek között olaszrizlingből, rajnai rizlingből, sauvignon blanc-ból, pinot noirból körülbelül 150 ezer palack készül évente a családi birtokon, a borász szerint mindig kiváló minőségre törekedve.

Légli Ottó bizonyítja, hogy a borokat is megilleti a diplomácia. A kérdésre ugyanis, hogy melyik a kedvence, így felel: – Nincs ilyen, mindegyiket szeretem, hangulatfüggő, hogy melyiket fogyasztom.

A borászat Kossuth-díja

Az év bortermelője cím a magyar borászszakma legrangosabb kitüntetése, amelyet a Magyar Bor Akadémia ítél oda évente. A köznapi nyelvben az év borásza nevet használják rá. A 2005-ös nyertes, Vincze Béla „a borászat Kossuth-díjának" nevezte. A Hét Borbírák Rendje 1991-ben határozta el, hogy éves díjat alapít egy-egy bortermelő többéves szakmai munkájának elismerésére. A Magyar Bor Akadémia, a hazai szőlő- és bortermelés legnagyobb szakmai szervezete 1996-ban vette át a díj odaítélését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Angyali üdvözlet: művészettörténeti névadó május 21-én

Nem mindennapi kulturális esemény lesz május 21-én a városban: Giorgio Vasari híres képe Szegedi Angyali üdvözlet néven most vonul be a művészettörténetbe. Tovább olvasom