Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szeged és a nagyvilág között ingázik Nagy Ferenc

Pályakezdő éveit sok kutató külföldön tölti – és sokuk haza is tér Magyarországra. Az SZBK-ba legalábbis sokan hazatérnek. Nagy Ferenc hat évet élt New Yorkban – leánya kettős állampolgár –, nyolcat Svájcban, a lehető legpiacképesebb kutatóként. Ma már Szegeden él, ám azóta is ingázik a Tisza-parti város és a nagyvilág közt. Közben kutatók generációit neveli ki.
Világot kell látni, majd visszajönni – mondja Nagy Ferenc. Fotó: Karnok Csaba
Nagy Ferenc az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének igazgatóhelyettese. Az SZBK-ban kezdte annak idején pályáját, majd következett sokéves kinntartózkodása a tengerentúlon és Svájcban. Hazatérte után az akadémia gödöllői mezőgazdasági központjának lett az igazgatója, s fölváltva utazott a németországi Freiburgba, Kölnbe, a svájci Baselbe, a skóciai Edinburghba. Havonta egy hetet ma is külföldön tölt.

– Nemzetközi konferenciákon ismertetem eredményeinket. Meghívott előadó vagyok, nem én jelentkezem, hanem engem invitálnak. A költséget a meghívók fizetik – mondja. A freiburgi egyetemen tiszteletbeli professzor, a kölni Max Planck Intézet nemzetközi PhD-iskolájának elnökségi tagja – ilyen minőségeiben is sokszor van távol Magyarországtól.

A növények és a fény

A növények és a fény kapcsolata, molekuláris szinten: ezt vizsgálja a szakember. Alapkutatásról van szó, eredményeinek fölhasználásával az alkalmazott kutatásokat végzők módosítani tudják majd gazdasági növények tulajdonságait génsebészeti, illetve hagyományos nemesítési módszerekkel, a globális klímaváltozás körülményeihez.

A kutatásban ma már létszükséglet a nemzetközi együttműködés. – Az egyik tudományos műhelynek egy bizonyos, adott téma az erőssége, a másiknak a másik és így tovább – ismerteti a helyzetet. A kutatást lehetővé tevő összegek is nemzetköziek. Egy egyesült államokbeli alapítványtól ötévente százmillió forintot kap munkacsoportja, pályázati pénzként. Uniós pályázatokból is hasonló összegekhez jutott a csoport az elmúlt években. E pénzek a kutatásokban részt vevők fizetését s a műszereket biztosítják. A pályázatokat Nagy Ferenc készíti.

– Nagyon kellett a hosszas külföldi életszakasz ahhoz, hogy megtanuljak mindenféle környezetben, bárhol dolgozni, piacképes eredményeket elérni, menedzselni sokba kerülő kutatási programokat – értékel az igazgatóhelyettes. Az elmúlt tizenöt évben tizenöt doktor került ki az általa vezetett műhelyből. Ghánai, német, francia állampolgárságú szakember éppúgy, mint ukrán és görög. S vannak persze, magyarok is; jelenlegi tanítványai közül épp most élnek sokan külföldön, ugyanúgy, mint ő egykor. – Világot kell látni, majd visszajönni – mondja. Úgy van ez, mint a középkorban, amikor a céhlegények szerteszóródtak Európában, majd megsokszorozódott tudásanyaggal hazatértek. Ehhez persze kell egy hely, ahová haza lehet jönni, és Szeged, az SZBK ilyen hely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Gregor József

Köztudott volt, hogy súlyos beteg és visszavonult, mégis döbbenetet okozott a hír: tegnap délután,… Tovább olvasom